James Mattis, despre Siria: ”Nu ar fi deloc înțelept să utilizeze arme chimice”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 11 Martie 2018 16:55
Categorie: Internaţional
James Mattis

Ministrul apărării din SUA, James Mattis, aflat în vizită în Oman, a avertizat că orice atac chimic comis de către regimul sirian nu ar fi deloc înţelept, informează duminică AFP.

 

"Am fost foarte clari cu privire la faptul că nu ar fi deloc înţelept (pentru regimul sirian) să utilizeze arme chimice împotriva populaţiei şi civililor, indiferent de câmpul de luptă", le-a spus Mattis jurnaliştilor cu ocazia deplasării în această ţară din Golf.

Avertismentul lui Mattis, care a amintit precedentul raidurilor americane de anul trecut din Siria după un atac cu arme chimice atribuit regimului de la Damasc, intervine pe fondul informaţiilor conform cărora forţele regimului sirian ar fi folosit clor asupra fiefului rebelilor din Ghouta orientală, în apropiere de Damasc.

"Insist să reafirm că nu va fi deloc înţelept din partea lor să folosească arme dotate cu produse chimice şi cred că preşedintele (Donald) Trump a spus-o foarte clar la începutul mandatului său", a adăugat oficialitatea americană.

În aprilie 2017, preşedintele Trump a ordonat un tir cu rachete asupra unei baze aeriene a regimului sirian după ce Washingtonul a declarat că acea bază ar fi fost utilizată pentru lansarea unui atac cu gaz sarin asupra unui oraş vecin.

Faptul că regimul preşedintelui Bashar al-Assad dispune încă de arme chimice arată "fie că Rusia este incompetentă, fie că ea cooperează cu al-Assad", a apreciat Mattis, care a mai criticat Rusia şi pentru sprijinul acordat de Moscova regimului lui al-Assad începând cu anul 2015 şi pentru participarea sa la operaţiunile împotriva rebelilor. Preşedintele sirian "nu s-ar putea afla la putere fără deplorabila recurgere la veto a Rusiei în cadrul ONU, ani la rândul, şi fără susţinerea militară a ruşilor pentru al-Assad", a adăugat el.

Mattis a refuzat să spună clar dacă utilizarea de arme chimice de către regimul sirian ar fi suficientă pentru a declanşa o ripostă militară americană. "Preşedintele dispune de o marjă de manevră politică completă pentru a lua decizia pe care o consideră potrivită. Mai sunt şi alte ţări occidentale care s-au aflat în contact cu noi, care supraveghează îndeaproape situaţia şi care sunt întru totul de acord cu noi şi cu ceea ce tocmai am spus, şi anume că nu ar fi deloc înţelept (ca regimul de la Damasc) să folosească arme chimice", a mai transmis şeful Pentagonului.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Mattis a declarat că nu va discuta în mod public chestiuni legate de Coreea de Nord şi că va lăsa aceste discuţii pe seama diplomaţilor şi a Casei Albe, înaintea unei posibile întâlniri între Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un.

Mattis a insistat că situaţia este pur şi simplu prea sensibilă pentru ca oficialităţi din instituţii precum Pentagonul, care nu este implicat direct în efortul diplomatic, să o comenteze. "Nu vreau să vorbesc deloc despre Coreea (de Nord). Voi lăsa acest lucru în seama celor care se află în fruntea acestui efort. Pentru că, atunci când ajungi într-o astfel de poziţie, lucrurile sunt delicate. Potenţialul unor neînţelegeri rămâne foarte ridicat sau chiar creşte şi mai mult", a spus Mattis.

După luni de escaladare a tensiunilor cu privire la programele nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord, Trump a decis joi să fie de acord cu o întâlnire cu Kim şi să devină astfel primul preşedinte american în exerciţiu care va face acest lucru. Deocamdată nu au fost stabilite nici data, nici locul de desfăşurare al întâlnirii, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii mai.

 

James Mattis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Turcia a lansat raiduri aeriene împotriva kurzilor din nordul Irakului
Turcia a lansat raiduri aeriene împotriva kurzilor din nordul Irakului
Al-Assad continuă masacrul în Ghouta Orientală. Peste 1.000 de civili ucişi
Al-Assad continuă masacrul în Ghouta Orientală. Peste 1.000 de civili ucişi
Turcia a anunţat cucerirea unui oraş-cheie din Siria, în ofensiva anti-kurdă
Turcia a anunţat cucerirea unui oraş-cheie din Siria, în ofensiva anti-kurdă
Trump ia în considerare noi acțiuni militare împotriva Siriei, după ce al-Assad ar fi folosit arme chimice în Ghouta de Est
Trump ia în considerare noi acțiuni militare împotriva Siriei, după ce al-Assad ar fi folosit arme chimice în Ghouta de Est
VIDEO PROTVPLUS.RO
nunta
Cadoul de nuntă extravagant oferit de un cântăreț mamei sale. Ringul de dans era plin de bani. FOTO
Descoperirea uluitoare a cercetătorilor pe fundul mării, după tsunamiul puternic produs in Indonezia
Rusia a trimis două bombardiere nucleare în Venezuela. Momentul în care aterizează. VIDEO
Produsele de origine animală afectează planeta. Ce au descoperit cercetătorii
Cadouri exclusiviste pentru cei mai bogați oameni ai lumii. Cât costă o vază semnată de Karl Lagerfeld
Brexit. De ce a amânat Theresa May votul și ce șanse sunt pentru un nou referendum
Kirk Douglas
Actorul Kirk Douglas a împlinit 102 ani. Ce surpriză i-a pregătit familia
Reacția Vestelor Galbene după măsurile anunțate de Macron ca să oprească protestele
Povestea bărbatului crescut de ucigașul familiei sale. Tatăl adoptiv, condamnat la 5.000 de ani de închisoare
Anunțul lui Donald Tusk privind un nou summit Brexit la Bruxelles
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
Laureaţii premiilor Nobel 2018 și-au primit primit distincţiile la Stockholm. FOTO