Italienii fierb! Au fost acuzati ca i-au mituit pe talibani


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 12:07
Data publicarii: Vineri 16 Octombrie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Furia a cuprins autoritatile de la Roma, dupa ce un ziar britanic a scris ca serviciile secrete italiene "i-ar fi mituit" pe talibanii din Afganistan.


TheTimes sustine ca are surse de incredere in randul responsabililor militari occidentali. Si, potrivit acestor surse, comandanti ai talibanilor ar fi primit sume de ordinul zecilor de mii de dolari, "ca s-o lase mai moale" cu atacurile in regiunea Sarobi, la est de Kabul, unde erau desfasurate contingentele italiene din fortele NATO.

Francezii au preluat stafeta in 2008 convinsi, scrie The Times, ca n-au primit in grija o regiune periculoasa, de vreme ce un singur italian isi pierduse viata in anul precedent.

Cum comandantii francezi nu erau la curent cu politica "mitei pentru talibani", continua aceeasi publicatie, nu si-au luat precautiile necesare. Si, dupa nici o luna, au pierdut zece soldati si alti 21 au fost raniti intr-o ambuscada pusa la cale de talibani.

Guvernul italian a dezmintit acuzatiile de mita si ameninta ca va da in judecata The Times.

Articolul a facut valuri si la Paris, unde opozitia socialista l-a chemat pe ministrul apararii in parlament, ca sa dea explicatii.

Tags: mita,

Berlusconi:
Silvio Berlusconi, mai rau ca Ceausescu! O spune liderul opozitiei italiene
VIDEO PROTVPLUS.RO