ISIS plănuiește atacuri în Europa, folosind „celule crocodil”, după căderea califatului

Ultima actualizare: 24-03-2019 11:32
isis
Getty

Jihadiștii ISIS plănuiesc să comită atacuri teroriste în Europa, folosindu-se de luptătorii infiltrați deja printre cetățeni, se arată în mai multe documente și rapoarte descoperite în Siria, după înfrângerea Statului Islamic.

ISIS plănuiește mai multe atacuri în Europa, în ciuda prăbușirii Califatului din Siria. Coaliția susținută de Statele Unite a declarat, sâmbătă, că gruparea jihadistă a fost lichidată, însă membrii rețelei rămân în continuare o amenințare prin celulele teroriste aflate deja în statele din Occident, scrie The Mirror.

Potrivit The Sunday Times, există mai multe documente în care se menționează atrocitățile care sunt plănuite pentru Europa, puse la cale de militanții organizați în celule „crocodil”.

Termenul ar putea face referire la acei membri ISIS care se ascund chiar sub ochii autorităților, fiind gata de atac în orice clipă.

Sursa citată susține că rapoartele și documentele ar fi stocate pe un hard disk lăsat în urmă, în Siria, în timpul conflictelor dintre teroriști și forțele locale.

The Times citează și o scrisoare a unui militant în care se precizează: „înainte de a lansa atacurile, ei ne vor trimite lista cu țintele dacă conexiunile sunt sigure. Prin voința lui Allah le vom îndeplini toate nevoile celor care-și doresc asta”.

Alianţa condusă de kurzi a anunțat pe 23 martie 2019 că jihadiştii ISIS au fost eliminaţi complet din Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter "eliminarea totală a califatului autoproclamat" pe 29 iunie 2014 în oraşul irakian Mosul.

"Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrângere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie", a declarat purtătorul de cuvânt citat de EFE.

După luni de lupte, SDF a reuşit vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvânt.

La apogeul său în 2014, SI controla un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie în Irak şi Siria. Organizaţia, responsabilă de atrocităţi şi atacuri ucigaşe, inclusiv în Europa, a impus o domnie a terorii.

SDF, grup militar condus de kurzi şi alcătuit din arabi, susţinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din nord-estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a "califatului", care a fost cucerită în octombrie 2017 după patru luni de luptă.
Campania militară a forţelor antijihadiste a fost reluată în septembrie 2018 şi s-a dezvoltat încet, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final.

În pofida înfrângerii la Baghouz, SI continuă să aibă o prezenţă "reziduală" în regiuni vaste din Irak şi în zonele deşertice din Siria, potrivit unei hărţi prezentate public în această săptămână de preşedintele american, Donald Trump, elaborată de o agenţie de informaţii a SUA, scrie EFE.

Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de oameni şi a provocat numeroase drame umanitare - populaţii asediate şi înfometate, milioane de persoane gonite din casa lor, aracuri chimice.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO