Atac armat în Las Vegas: 59 de morţi şi 527 răniţi. Cine este prima victimă identificată


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Luni 02 Octombrie 2017 09:25
Categorie: Stiri externe

Un nou bilanţ al victimelor atacului armat din Las Vegas indică 59 de morţi şi 527 de răniţi, conform anununţului Poliţiei, care a găsit încă 18 arme la locuinţa atacatorului.

De asemenea, conform şefului poliţiei din Las Vegas, la locuinţa atacatorului, din Nevada, au fost găsite încă 18 arme, în condţiile în care el avea deja 16 arme în camera de hotel din care a tras asupra mulţimii adunate la concertul de muzică country din Las Vegas.

La locuinţa lui Stephen Paddock au mai fost găsite muniţie şi explozibili, precum şi dispozitive electronice, care în prezent sunt verificate.

În maşina sa, poliţiştii au găsit nitrat de amoniu.

Forţele de ordine ar urma să percheziţioneze şi un al doilea imobil având legătură cu Paddock, în nordul statului Nevada, însă acesta trebuie mai intâi verificat, pentru a nu exista dispozitive - capcană.

Stephen Paddock rezervase camera de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay din care a tras asupra mulţimii în 28 septembrie, pe numele prietenei sale, Marilou Danley, care se află în Japonia şi care nu pare să aibă legătură cu atacul, conform BBC.

Fost contabil, individul nu avea cazier. Avea însă permis de port-armă, ca vânător, şi o licenţă de pilot amator. Potrivit fratelui sau, Paddock nu a dat niciodată semne că ar fi în stare, de asemenea orori.

În furia lui dementă, atacatorul a aplicat toate regulile războiului. S-a poziţionat vis a vis şi în lateral faţă de oameni. A ales ca ţintă o mulţime, unde 30.000 de persoane stăteau practic lipite una de altă. A folosit nu una, ci mai multe arme de asalt, cu foc automat. A tras de la 100 de metri înălţime, de la etajul 32 al hotelului Mandalay, unde nu putea fi neutralizat imediat de poliţie. Aşa se explică carnagiul din Las Vegas, cel mai sângeros din istoria Americii după 11 septembrie.

Desfășurarea evenimentelor:

- Cel mai recent bilanț arată că 58 de persoane au murit, 515 au fost rănite;
-
Atacul a fost revendicat de SI”;
-
Atacatorul, un bărbat de 64 de ani;
-
Printre răniți se află și un cetățean român;

UPDATE 23.20: Autoritățile au făcut publică identitatea primei victime care și-a pierdut viața în atacul armat din Las Vegas

Este vorba de Sonny Melton, care lucra ca asistent medical, potrivit Centrului Medical Henry, din localitatea Pris, Tennessee, informează CNN.

Soția acestuia, Heather Melton, chirurg ortoped, a supraviețuit.

Într-un interviu, Heather Melton a povestit: „Mi-a salvat viața. M-a prins de mână și a luat-o la fugă, când am simțit că a fost împușcat în spate. Vreau ca toată lumea să știe ce bărbat sufletist și iubitor era”, a spus iubita bărbatului.

Sonny Melton era absolvent al Universității Union.
„Știți cum e când întâlnești pe cineva pur și simplu știi că persoana e bună și blândă? Așa era Sonny”, a spus și Christy Davis, asistent universitar.

Potrivit LA Times, printre persoanele care și-au pierdut viața este și o angajată a Departamentului de Poliție al Plajei Manhattan.

Oficiali din poliție au precizat că cel puțin patru angajați ai departamentului au participat la festival, iar doi dintre ei au fost răniți. Victima care și-a pierdut viața a fost identificată ca Rachel Parker, care ocupa funcția de tehnician. Lucra îna cest departament de 10 ani.

 22.20: Președintele american Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și soțiile acestora au ținut un moment de reculegere, la Casa Albă, în memoria victimelor atacului, scrie BBC News.

„Înainte să începem o discuție despre cum am fi putut preveni ce s-a întâmplat în Las Vegas, avem nevoie de mai multe informații. Nu este momentul pentru o dezbatere politică, ci este momentul să fim uniți”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

22.10: Liderii internaționali, după atacul din Vegas

Premierul canadian Justin Trudeau a transmis, într-un comunicat de presă, solidaritatea cu victimele atacului armat.

„Ni se frâng inimile pentru prietenii și vecinii noștri americani. În numele tuturor canadienilor, ofer condoleanțe sincere celor care și-au pierdut apropiații, iar rugăciunile noastre se îndreaptă spre o rapidă însănătoșire a celor răniți. Suntem alături de Statele Unite și le împărtășim durerea și oroarea în fața unui act de violență atât de laș și lipsit de sens. Las Vegas are o tradiție în celebrarea oamenilor de pe întregul glob, între care și mulți canadieni. Suferim cu acest oraș, cât și cu întreaga țară. Asemenea acte nu fac altceva decât să ne aducă mai aproape unii de alții. Acest oraș este o destinație pentru oameni din întreaga lume și urmărim să vedem dacă printre victime sunt și cetățeni canadieni”, a precizat Trudeau.

Și președintele rus, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe, scrie BBC News.

Într-o telegramă transmisă omologului său american, Putin a precizat: „Crima care a curmat viața atâtor civili pașnici este șocantă, prin cruzimea sa”, potrivit agenției Interfax.Totodată, el a oferit condoleanțe familiilor victimelor și le-a urat răniților o însănătoșire rapidă.

 22.00: Gruparea jihadistă Stat Islamic a publicat un nou comunicat de presă, în care susține că autorul atacului din Las Vegas era afliat rețelei, informează BBC News.

Reacția vine după ce FBI a precizat că nu sunt indicii care să ateste că acesta ar fi avut legături cu vreo rețea teroristă internațională.

Mai mult, jihadiștii susțin că atacatorul era cunoscut drept „Abu Abdul-Barr al-Amriki”, dar nu au oferit nicio dovadă care să ateste afilierea sa.

21.30: Tatăl criminalului se afla în top 10 infractori căutați de FBI

 20.20: Atacul armat din Las Vegas. Fostul cumnat al atacatorului: Era un tip grozav

  19.47: Atacul stârnește controverse privind legislația referitoare la posesia de arme

În contextul celui mai sângeros atac din istoria Statelor Unite, politicienii americani pun sub semnul întrebării legislația privind dreptul cetățenilor de a deține arme, scrie The Guardian.

Senatorul democrat Chris Murphy, care pledează pentru control asupra armelor din 2013, când a avut loc un atac armat la o școală din Newton, a declarat: „Mă înfurie că cei din Congres se tem de industria armelor într-atât încât pretind că nu există răspunsuri publice față de această epidemie. Gândurile politicienilor n-au nicio semnificație dacă există, în continuare, o indiferență din punct de vedere legislativ. Este timpul ca cei din Congres să facă ceva”, a spus el.

„Avem datoria morală să onorăm viețile victimelor prin inițiative. Nu trebuie să rămânem indiferenți la violența armată”, a spus și reprezentantul statului Virgnina, Don Beyer.


  19.30: Atacatorul ar fi cumpărat armele legal

Potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de CNN, Stephen Paddock a cumpărat, în trecut, mai multe arme, în California. Cu toate acestea, cele 10 arme găsite în camera de hotel nu figurează printre cele achiziționate. 

Anchetatorii cred că armele folosite în atac au fost cumpărate legal.

Ca să spargă geamul camerei de hotel, bărbatul de 64 de ani ar fi folosit un dispozitiv similar unui ciocan, a declarat șeriful Joe Lombardo. Paddock nu era cunoscut autorităților americane, care presupun că el ar fi transportat singur armele în camera din hotelul Mandalay Bay, în care era cazat din 28 septembrie, informează CNN.

UPDATE 19.10:  FBI a precizat că nu există indicii potrivit cărora atacatorul ar fi făcut parte din vreo rețea teroristă internațională, informează The Independent și LA Times.

Aaron Rouse, agent special al FBI, a precizat că autoritățile n-au găsit dovezi că suspectul ar fi fost membru al unei grupări teroriste internaționale.

„Până în prezent, am stabilit că nu există nicio legătură cu un grup terorist internațional”, a spus Rouse.

UPDATE 18.50: Bilanțul atacului din Las Vegas a crescut la 58 de morți și 515 răniți, a anunțat șeriful Joe Lombardo, potrivit publicației The Guardian.

 

  18.20: Fratele criminalului din Las Vegas se declară ”complet stupefiat” după masacru

 
 17.50: Președintele Donald Trump susține o conferință de presă.

 „Dragi americani, suntem uniți, astăzi, de tristețe, șoc și durere. Aseară, un bărbat înarmat a deschis focul asupra unei mulțimi numeroase, la un festival  de muzică din Las Vegas. El a ucis, cu brutalitate, 50 de persoane și a rănit alte câteva sute. A fost un act diabolic. Biroul Federal de Investigații și Departamentul de Securitate Internă colaborează cu autoritățile locale, ei urmând să ne ofere noi informații, în funcție de cum evoluează ancheta”, a început discursul liderului de la Casa Albă.

El a descris evenimentele ca făcând parte dintr-o „perioadă întunecată” și a lăudat eforturile echipelor de intervenție, pe care le-a calificat drept „miraculoase”, potrivit CNN și The Guardian.

„Rapiditatea cu care Poliția Metropolitană a acționat este miraculoasă. Le vom fi mereu recunoscători că au localizat atacatorul atât de rapid”, a mai spus el.

Totodată, președintele a adresat un mesaj și victimelor și familiilor acestora.

„Durerea lor este de nedescris. Nu ne putem închipui pierderea lor. Ne rugăm pentru voi și suntem alături de voi. În momente de teroare și tragedie, americanii devin un tot. Întotdeauna s-au unit”, a adăugat el.


 


 17.30: Atacul armat, revendicat de Gruparea SI

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat, luni, atacul armat de la un festival de muzică din Las Vegas, soldat cu moartea a 50 de persoane și rănirea a 406, informează publicația britanică The Independent.

Într-un comunicat de presă postat pe agenția de propaganda jihadistă Amaq, atacatorul a fost descris drept „luptător al Statului Islamic”.

„Atacatorul din Las Vegas este un soldat al grupării Stat Islamic, care a răspuns apelurile de a comite atacuri în țările din coaliție (n.r – antijihadistă)”, se precizează în comunicat.
 

 UPDATE 17.05: Oamenii s-au mobilizat ca să doneze sânge

Oamenii s-au adunat, de la primele ore ale dimineții, ca să doneze sânge, pentru victimele atacului armat de duminică seara, scrie CNN.

Shanda Maloney a văzut la televizor informații despre atacul armat. Astfel, ea s-a urcat în mașină și s-a dus la locul incidentului, pentru a oferi ajutor celor care aveau nevoie de transport.

„Am auzit sirenele mașinilor de intervenție și m-am simțit lipsită de ajutor. Am început să scriu pe Twitter că o să ofer transport oricărei persoane ce are nevoie”, a spus Shanda Maloney.

După aceea, s-a dus să doneze sânge și, deși era ora 04.30 dimineața, la coadă erau numeroase persoane care voiau să facă același lucru.

UPDATE 17.00: Guvernatorul statului Nevada: Este un atac tragic și diabolic asupra unor persoane nevinovate

Guvernatorul statului Nevada, Brian Sandoval, a declarat că va vizita, luni, victimele și familiile acestora.

„Este un atac tragic și diabolic asupra unor personae nevinovate, care se bucurau să se afle la un festival de muzică country”, a spus el, într-un comunicat de presă.

Și fostul președinte al SUA, Barack Obama, le-a transmis victimelor și familiilor gândurile bune.

„Michelle și eu ne rugăm pentru victimele din Las Vegas. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile lor și către toți cei care suferă de pe urma unei alte tragedii lipsite de sens”, a scris Barack Obama.


UPDATE 16.50: Ce spun martorii despre atacul din Las Vegas: ”Au fost oameni călcați în picioare”


UPDATE 16.22: Nu au fost găsite indicii privind motivul atacului

Întrebat de ce poliția nu tratează atacul armat ca pe un caz de terorism, reprezentantul poliției a precizat că, până în prezent, nu au fost găsite indicii în camera suspectului sau în casa sa, care să ofere indicii privind motivul atacului.

„Trebuie să stabilim, mai întâi, ce l-a determinat. Există factori asociați cu terorismul care diferă de cazurile în care o persoană instabilă intenționează doar să comită tragedii la scară mare. Înainte să decidem ce l-a determinat, vor fi urmați anumiți pași. Avem informații că Paddock era cazat în camera de hotel din 28 septembrie. Nu am nicio idee dacă a reușit să oprească responsabilii cu serviciile de curățenie să intre în camera sa sau nu. Încă cercetăm acest aspect”, a mai spus el.

Și reprezentanții Departamentului de Securitate Internă au dat asigurări că monitorizează situația și colaborează cu autoritățile federale, statale și locale.


 UPDATE 16.05: Atacatorul s-ar fi sinucis

Într-o altă conferință de presă, șeriful Joe Lombardo a confirmat noul bilanț: 50 de morți și 400 de răniți.

otodată, el a precizat că nu era nimic „suspect” în istoricul lui Paddock.

„Credem că suspectul s-a sinucis înainte de descinderea noastră”, a mai spus oficialul, precizând că în camera sa de hotel au fost găsite 10 arme.

UPDATE 15.50: Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă, nu există informații care să indice că mai există „amenințări” că alte atacuri ar putea avea loc, informează The Guardian.


Cel mai recent bilanț al Poliției arată că peste 400 de persoane au ajuns la spital, după atacul armat de la un festival de muzică din Las Vegas.

„Departamentul Metropolitan de Poliție din Las Vegas a identificat un suspect care a acționat singur, pentru organziarea atacului armat de la hotelul Mandalay Bay. Este vorba despre un bărbat de 64 de ani din Mesquite, Nevada, identificat drept Stephen Craig Paddock. Paddock a deschis focul de la camera sa din hotel, situată la etajul 32, la ora 22.08. Victimele participau la un festival de muzică country atunci când el a început să tragă asupra mulțimii. Departamentul de Pompieri din ținutul Clark a estimat că apoximativ 406 oameni au fost transportați la spitale din zonă, iar 50 și-au pierdut viața. Printre cei decedați este și un ofițer de poliție, care nu se afla în timpul turei. Totodată, alți doi polițiști au fost răniți, unul dintre ei fiind în stare stabilă.

Autoritățile solicită cetățenilor să aibă răbdare, întrucât procesul de identificare a răniților și celor decedați este în curs de desfășurare”, precizează Poliția, într-un comunicat de presă.

UPDATE 14:20 Donald Trump a scris pe Twitter: „Cele mai sincere condoleanțe și simpatia mea pentru victimele și familiile atacului din Las Vegas. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

UPDATE 13:47 Potrivit The Guardian, acesta este cel mai sangeros atac armat din istoria SUA. 

UPDATE 13:43 Autorităţile au făcut public numele atacatorului. Este vorba despre Stephen Paddock, un bărbat american în vârstă de 64 de ani, din orașul Mesquite, statul Nevada.

CITEȘTE ȘI Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA. Cine este bărbatul care a ucis 50 de oameni

Anchetatorii au mai spus că au localizat cele două mașini date în căutare și au încredere că au localizat-o și pe femeia care era cu atacatorul în timp ce acesta a deschis focul de la etajul 32.

Poliția de Las Vegas a publicat o fotografie cu posibila femeie care era împreună cu atacatorul atunci când acesta a deschis focul. Autoritățile îndeamnă oamenii să sune la numărul de urgență 911 dacă o văd.

UPDATE 13:40 Poliţia din Las Vegas a anunţat că numărul morţilor a crescut la 50. 200 de persoane au fost rănite.

UPDATE 11:50 Autorităţile din Las Vegas au anunţat că printre victimele decedate se află şi poliţişti. Aceştia erau în timpul lor liber la concert.

Joseph Lombardo de la Poliţia din Las Vegas a declarat în cadrul conferinţei de presă că doi colegi de-ai săi sunt trataţi la spital, fiind răniţi de gloanţe.

UPDATE 11:30 Poliția a anunțat un nou bilanț. Este vorba despre 20 de morți și peste 100 de răniți. Anchetatorii au confirmat că atacatorul a tras de la un etaj superior al hotelului din apropierea locului în care avea loc festivalul de muzică country.

Din primele informații, atacatorul este „localnic”. Nu se știu alte detalii despre el. Până în acest moment nu sunt cunoscute motivele acestuia.

UPDATE 10:57: Poliţia din Las Vegas crede că nu mai există atacatori, după ce anterior a anunţat că un atacator a fost doborât.

UPDATE 10:40 Poliția a anunțat că la fața locului nu mai este vorba despre vreun pericol. Însă locul este închis pentru anchetă.

Un bilanț prezentat de presa locală arată că 20 de oameni ar fi murit. Doecamdată, insă, anchetatorii nu au confirmat acest bilanț provizoriu.

Totodată, încep să apară declarațiile martorilor. Ei spun că focurile de armă au fost trase dintr-un hotel din apropiere, de la înălțime.

UPDATE 10:10 Poliția din Las Vegas a anunțat că un suspect a fost ucis. Deocamdată nu se cunoaște dacă e vorba despre alți atacatori. Spitalele care au preluat răniții au anunțat că 12 dintre ei sunt în stare critică.

UPDATE 10:00 Aeroportul internațional McCarran din Las Vegas a fost închis. Pe de altă parte, un post de televiziune local anunță că 70 de răniți au fost transportați la spital.

Presa locală relatează despre cel puțin un bărbat înarmat în zona cazinoului și hotelului Mandalay Bay. 

Două persoane au murit și 24 au fost răniți în urma împușcăturilor, transmite BBC.

"Am auzit pe cineva strigând: LA PĂMÂNT, după care toată lumea s-a pus jos. Eram unii peste alţii. Împuşcăturile parcă se auzeau din toate părţile. A fost o nebunie totală", a declarat un martor pentru CNN.

În zonă avea loc un festival de muzică country. Sute de oameni sunt filmați cum fug de gloanțele unei arme automate.

Poliţia a făcut apel la populaţie pentru a evita zona respectivă. Autorităţile nu au confirmat dacă sunt victime.

Potrivit CNN, un reprezentat de la un spital a declarat că mai multe victime au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite de gloanţe.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO