Coreea de Nord a inceput alimentarea cu combustibil a rachetei. Hillary: Isi risca pacea in viitor

Dată publicare: 11-04-2012 07:38
Dată actualizare: 22-10-2012 10:36


Hillary Clinton

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a avertizat marti Coreea de Nord ca trebuie sa renunte la lansarea rachetei sale daca aspira la un "viitor pasnic" pentru locuitorii sai.

UPDATE 08:00 Alimentarea cu carburant a rachetei nord-coreene care urmeaza sa plaseze pe orbita un satelit intre 12 si 16 aprilie este in curs, a anuntat miercuri un reprezentant al Comitetului pentru tehnologie spatiala, relateaza AFP.
"Injectam carburantul in momentul in care vorbim. Acest lucru a inceput", a declarat Paek Chang-Ho, directorul Centrului de control al satelitilor, la periferia Phenianului.
 

"Desfasuram consultari stranse (cu partenerii nostri) si in cadrul Natiunilor Unite la New York si vom lua masurile care se impun", a spus Hillary Clinton in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau japonez Koichiro Gemba la Washington.

"Daca Coreea de Nord aspira la un viitor pasnic si mai bun pentru poporul sau, trebuie sa nu continue cu o noua lansare care reprezinta o amenintare pentru securitatea regionala", a subliniat aceasta.

Gemba a evocat de asemenea "demersurile care se impun", in cazul in care Coreea de Nord va lansa efectiv satelitul intre 12 si 16 aprilie.

Clinton si Gemba au reafirmat cu aceasta ocazie ca lansarea constituie, conform acestora, incalcarea rezolutiilor 1718 si 1874 ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Regimul nord-coreean afirma ca racheta trebuie sa trimita in spatiu un satelit in scop civil.

Statele Unite si aliatii sud-coreeni si japonezi acuza Phenianul ca pregateste de fapt un nou test cu racheta balistica. Rusia, apropiata a regimului nord-coreean, condamna de asemenea proiectul.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO