Fotograful roman care si-a riscat libertatea pentru o fotografie a fost eliberat din inchisoare
Fotograful roman Mircea Topoleanu, retinut in Mexic, a fost eliberat, alaturi de majoritatea celor 70 de persoane retinute dupa manifestatiile organizate cu ocazia investiturii presedintelui mexican Enrique Pena Nieto.
"Mai raman 13 persoane, 12 barbati si o femeie", potrivit deciziei judecatorului Maria del Carmen Mora, a declarat pentru AFP avocatul Juan de Dios de Hernandez, membru al Ligii avocatilor din decembrie, formata dupa evenimentele violente care au insotit o ceremonie de investitura.
"Toti ceilalti au fost eliberati", a precizat evocatul de la inchisoare Nord din Mexico, in fata careia zeci de persoane continua sa ceara eliberarea tuturor detinutilor.
Ministerul Public a anuntat ca in total au fost retinute 70 de persoane si nu 69 cum se anuntase anterior. Cele 14 care raman in inchisoare risca sa fie inculpate pentru atingere la ordinea publica si risca pedepse cuprinse intre cinci si 30 de ani de inchisoare.
Manifestatiile de la 1 decembrie au degenerat cand un grup de persoane mascate si inarmate cu bare de fier, cocteiluri Molotov si petarde s-au implicat intr-o lupta dura cu politistii federali, care au ripostat cu grenade lacrimogene. In cadrul confruntarilor, un student in varsta de 22 de ani, Juan Uriel Sandoval, si-a pierdut un ochi.
Un alt ranit grav, Juan Francisco Kuy, in varsta de 67 de ani, a suferit un traumatism grav cranio-cerebral si se afla in coma indusa.
In afara de manifestantii din jurul Camerei Deputatilor, un grup de persoane au comis acte de vandalism impotriva unor banci si hoteluri, provocand importante pagube.
Comisia pentru drepturile omului din orasul Mexico, precum si mai multe organizatii neguvernamentale, au denuntat numeroase arestari arbitrare, pe baza unor documente video, si posibile cazuri de tortura comise de politie.
Potrivit avocatului, fotograful roman Mircea Topoleanu a fost pus in libertate, dar acesta nu a precizat situatia colegului sau mexican Daniel Bazan. Arestarea celor doi a fost denuntata de organizatia neguvernamentala franceza Reporters sans frontières.