Femei însărcinate salvate dintr-o "fabrică de bebeluși". Printre victime, și minore
Poliţia din Lagos a anunţat luni că a salvat 19 tinere femei însărcinate, cu vârste între 15 şi 28 de ani, dintr-o "fabrică de bebeluşi" meniţi să fie vânduţi către importante reţele de trafic de fiinţe umane.
"Am fost informaţi cu privire la activităţile unor indivizi care ţineau închişi femei şi bebeluşi pentru a-i vinde după naştere", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei statului Lagos, Bala Elkana. "După anchetă, am putut salva 19 femei însărcinate şi patru bebeluşi", a adăugat el.
Operaţiunea poliţiei, desfăşurată la 19 septembrie, a vizat patru locuri diferite, trei case rezidenţiale şi un hotel din Isheri Osun, la periferia capitalei economice cu 20 de milioane de locuitori.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei a precizat că doi suspecţi au fost deja arestaţi, în timp ce un al treilea, care a reuşit să fugă, este dat în căutare.
Copiii erau vânduţi contra sumei de 300.000 de nairas (760 de euro) pentru fete şi de 500.000 de nairas (1.265 de euro) pentru băieţi, a subliniat el, adăugând că poliţia nu a stabilit deocamdată cui şi în ce scop erau vânduţi aceştia.
Traficul uman, care include vânzarea de copii, este a treia cea mai răspândită infracţiune din Nigeria, după fraudă şi traficul de droguri, potrivit Naţiunilor Unite.
Nigeria este cel mai mare producător de petrol din Africa, dar sărăcia este gravă în această ţară şi majoritatea celor 190 de milioane de locuitori trăiesc în continuare cu mai puţin de doi dolari pe zi.
Sud-estul Nigeriei este cu precădere afectat de traficul de copii. Mai multe maternităţi ilegale au fost descoperite în această parte a ţării în ultimii ani. În unele cazuri, tinere femei s-au refugiat acolo în mod benevol, pentru a scăpa de criticile legate de sarcina lor în afara căsătoriei. Aceste femei primesc o parte din banii obţinuţi din vânzarea copilului lor.
Cu toate acestea, au fost cazuri când tinere femei erau răpite şi forţate să rămână însărcinate de către traficanţi de fiinţe umane.