FBI a arestat un militar care ar fi plănuit atacuri teroriste în SUA. Ce ţinte viza

Ultima actualizare: 25-09-2019 09:52
soldat american
Getty

FBI a ordonat arestarea unui militar american care ar fi discutat despre bombardarea unei instituții media din SUA și ar fi plănuit să călătorească în Ucraina pentru a lupta alături de grupul extremist Azov Battalion.

De asemenea, militarul american ar fi distribuit în mediul online informații privind construirea unor bombe și ar fi sugerat comiterea unui atac asupra lui Beto O'Rourke, candidatul Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale, relatează ABC News.

Conform documentelor de acuzare, militarul american Jarrett William Smith, care s-a transferat la baza militară Fort Riley din Kansas în luna iulie, s-a alăturat armatei Statelor Unite după ce și-a exprimat dorința de a lupta în Ucraina.

În data de 19 august 2019, Smith ar fi discutat cu un informator al FBI într-un chat online despre plănuirea unui atac pe teritoriul Statelor Unite și despre racolarea altor „radicali” asemenea lui.

În ceea ce privește atacul asupra unei instituții mass-media, Smith ar fi spus: „Un vehicul mare cu explozibil. Umplem mașina cu exploziv și o minge de ping-pong cu chimicale prin injectare. Punem mingea în mașină și plecăm. 30 de minute mai târziu, BOOM”.

Militarul american ar fi sugerat într-o conversație cu un informatory FBI un atac asupra candidatului Partidului Democrat la prezidențiale.

Informator: Știi pe cineva în Texas care ar fi potrivit pentru foc, distrugere și moarte?
Smith: În afara de Beto? Nu știu suficienți oameni care ar fi relevanți pentru cauză dacă ar muri.

Militarul american s-ar fi aflat în contact cu un alt american, Craig Lang, care a călătorit în Ucraina și a luptat alături de un grup de extremă dreaptă. Cei doi erau în contact din anul 2016, iar autoritățile l-au descris pe Lang drept „mentorul” lui Smith.

Smith a fost arestat de către FBI în data de 21 septembrie și ar fi recunoscut în fața autorităților că a oferit informații în mediul online despre construirea de bombe artizanale.

Craig Lang a fost acuzat de autoritățile federale din Florida, Carolina de Nord și Arizona.

Lang a fost acuzat că a luptat în anul 2017 pentru gruparea extremist Right Sector din Ucraina, alături de un veteran american, Alex Jared Zwiefelholfer. Aceștia ar fi droit ulterior să călătorească în Kenya, pentru a lupta alături de gruparea teroristă al-Shabab, afiliată al-Qaida, dar au fost opriți de autorități la granița Sudanului de Sud și trimiși înapoi în Statele Unite.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO