Rezultate partiale: Partidul presedintelui Ianukovici a castigat alegerile parlamentare in Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Partidul presedintelui Viktor Ianukovici se claseaza pe primul loc in urma alegerilor legislative din Ucraina, fiind urmat de alianta fostului premier Iulia Timosenko.

UPDATE - 29.10.2012

ora 08.00 Partidul Regiunilor a obtinut 37% din voturi si este urmat de alianta pro-Timosenko, care a obtinut 21% din voturi, potrivit rezultatelor partiale anuntate de Comisia electorala luni dimineata. Conform acestor rezultate partiale obtinute dupa numararea a 25% din buletinele de vot, comunistii se situeaza pe pozitia a treia cu 15% din voturi, urmati de Partidul Udar al celebrului boxer Vitali Kliciko, cu 12%, si formatiunea nationalista Svoboda cu 7%.

Potrivit unui sondaj realizat de catre un consortiu, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici ar fi obtinut 28% din voturi, in timp ce alianta opozitiei Batkivscina (Patria) ar fi obtinut 25%, iar formatiunea lui Kliciko 15%. Urmau formatiunea Svoboda (Libertate, 12,3%) si comunistii (11,8%). Partidul fotbalistului Andrei sevcenko nu ar obtinut decat 1,6 la suta din voturi, fiind departe de pragul electoral de 5%, potrivit aceleiasi surse. Alte trei sondaje realizate la iesirea de la urne confirmau aceste tendinte.

Repartizarea mandatelor este dificil de interpretat in masura in care jumatate dintre mandate sunt atribuite prin scrutin majoritar uninominal. Dupa publicarea sondajelor la iesirea de la urne, premierul Mykola Azarov si-a exprimat satisfactia fata de "victoria" partidului aflat la putere.

Citește și
Iulia Timosenko
Iulia Timosenko cere ajutorul UE pentru a-l marginaliza pe Victor Ianukovici
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Noi credem ca Partidul Regiunilor va obtine majoritatea", a declarat el intr-o conferinta de presa duminica seara.
Unul dintre liderii aliantei Batkivscina, Oleksandr Turcinov, a apreciat, in schimb, ca votul a "aratat lipsa de sustinere a populatiei" fata de Guvern.

Udar si Svoboda au reprezentat marile surprize ale acestui scrutin, intrand pentru prima data in Parlament. Kliciko a repetat promisiunea ca se va asocia cu Batkivscina si Svoboda in noua Verhovna Rada, in cadrul careia aceste partide insumeaza mai multe mandate decat Partidul Regiunilor si comunistii. Insa unii experti estimeaza ca partidul la putere va reusi sa formeze o majoritate recrutand deputati alesi in scrutinul majoritar.

Aceste alegeri, primul mare scrutin de la preluarea puterii in 2010 de catre presedintele Viktor Ianukovici, au fost supravegheate indeaproape de Occident, preocupat de regresul democratiei in Ucraina, unde incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko in 2011 este considerata drept un caz emblematic. Alianta Batkivscina si observatori ucraineni au anuntat ca au observat fraude duminica, notand in special cumpararea de voturi in timpul scrutinului.

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) se vor pronunta in legatura cu scrutinul luni, la ora 12.30 GMT (14.30, ora Romaniei), la Kiev.

ora 07:00 Partidul presedintelui Viktor Ianukovici, aflat la putere, a castigat alegerile parlamentare de duminica din Ucraina cu 28% din voturi, fiind urmat de alianta pro-Timosenko (24,7%), potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Partidul lui Viktor Ianukovici pare sa fi castigat alegerile legislative de duminica din Ucraina. Potrivit numaratorii preliminare a numai 25 la suta din voturi, partidul aflat la putere este creditat cu aproape 40 la suta din voturi, urmat de alianta Iuliei Timosenko si comunisti. Surpriza scrutinului este insa pugilistul Vitali Klitschko, al carui partid a devenit a treia forta politica a tarii, cu 11 la suta din voturi. In schimb, formatiunea fotbalistului Andrei Shevcenko n-a reusit sa intre in Parlament.

Aceste rezultate sunt foarte diferite de cele ale exit-pollurilor, care acordau victoria taberei lui Ianukovici, insa la o diferenta de doar 3 procente fata de partidul Iuliei Timosenko. Puterea de la Kiev a fost indelung criticata de Occident, pentru condamnarea fostului premier, aflat in inchisoare.

SITUATIA ALEGERILOR DIN UCRAINA

 Pe locul al treilea, cu 15,1 la suta din voturi, se afla partidul celebrului boxeur Vitali Kliciko, dupa care urmeaza formatiunea Svoboda (12,3 la suta) si comunistii (11,8 la suta), potrivit aceluiasi sondaj realizat de un consortiu independent.

Partidul fotbalistului Andrei Sevcenko nu a obtinut decat 1,6 la suta din voturi, fiind departe de pragul electoral de 5 la suta, potrivit aceleiasi surse. Alte trei sondaje realizate la iesirea de la urne au confirmat ordinea celor trei partide clasate pe primele locuri. In schimb, doua dintre ele au plasat pe locul al patrulea comunistii cu 12,1 la suta si, respectiv, 13 la suta, in fata Svoboda (11 la suta si, respectiv, 11,9 la suta).

Un al treilea sondaj a plasat la egalitate cele doua formatiuni cu 12,5 la suta din voturi. Alianta opozitiei Batkivscina (Patria), Udar si Svoboda (Libertate) obtin impreuna mai multe voturi decat Partidul Regiunilor si aliatii lor comunisti. Dar componenta Adunarii monocamerale depinde si de deputatii alesi prin scrutin uninominal in circumscriptiile majoritare (225 din totalul de 450).

Votul, primul mare scrutin de la preluarea puterii, in 2010, de catre presedintele Viktor Ianukovici, este supravegheat indeaproape de Occident, preocupat de regresul democratiei in Ucraina, unde incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko in 2011 este considerata drept un caz emblematic.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Din inchisoare, Iulia Timosenko indeamna la rasturnarea regimului presedintelui Ianukovici
Din inchisoare, Iulia Timosenko indeamna la rasturnarea regimului presedintelui Ianukovici

Opozanta Iulia Timosenko, fost premier, i-a indemnat pe ucraineni sa "rastoarne" regimul "mafiot" al presedintelui Viktor Ianukovici in alegerile legislative de la 28 octombrie, intr-o inregistrare video difuzata sambata de catre partidul acesteia. 

Iulia Timosenko cere ajutorul UE pentru a-l marginaliza pe Victor Ianukovici
Iulia Timosenko cere ajutorul UE pentru a-l marginaliza pe Victor Ianukovici

Opozitia ucraineana si Uniunea Europeana trebuie sa actioneze impreuna pentru a-l marginaliza pe presedintele Viktor Ianukovici, inainte de alegerile legislative din 28 octombrie, afirma fostul premier al Ucrainei Iulia Timosenko.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.