Esti urat si ai probleme cu justitia? Ai sanse mari sa ajungi dupa gratii

19-05-2010 00:00

Proces

Daca nu ai avut norocul sa te nasti aratos ai toate sansele sa o incurci! Cel putin asta spune un studiu facut la Universitatea Cornell din SUA. Potrivit acestuia, inculpatii neatractivi au cu 22% mai multe sanse sa fie condamnati decat cei atragatori.

In plus, acestia petrec in medie cu 22 de luni mai mult dupa gratii.

Studiul, intitulat “Cand simtirea bate ratiunea” (n.r. “When Emotionality Trumps Reason”), a fost ideea unui absolvent de psihologie, Justin Gunnell, care a lucrat impreuna cu profesorul Stephen Ceci. Cei doi au studiat cum unii jurati dau verdicte rationale, bazate pe dovezi, in timp ce altii se lasa influentati de elemente care nu au legatura cu procesul, frumusetea fiind unul dintre ele.

La studiu au luat parte 169 de studenti la Universitatea Cornell, care au fost impartiti, prin intermediul unui sondaj on-line, in indivizi care iau decizii bazate pe ratiune si indivizi care iau decizii bazate pe trairi. Acestia au primit dosarele unor inclupati, care includeau profilul si pozele invinuitilor, si au citit deciziile luate de juriu si argumentele finale aduse de avocati.

In cazurile grave, deciziile studentilor au fost obiective si bazate pe dovezi. Insa, in cazurile minore, cu dovezi ambigue, studentii au decis in favoarea oamenilor atragatori. Cu alte cuvinte, in cazuri asemanatoare, cei mai putin frumosi au primit pedepse mai mari decat condamnatii favorizati de gene bune.

Concluziile studiului ar putea influenta pe viitori selectia juratilor.

Sursa: CBS


VIDEO PROTVPLUS.RO