Erdogan: Embargourile asupra vânzărilor de arme nu vor opri operațiunea Turciei în Siria

Ultima actualizare: 13-10-2019 20:27
erdogan
AFP

Decizia unor țări europene de a opri vânzările de armament către Turcia nu va duce la oprirea operațiunii lansate de Turcia în Siria, a declarat duminică președintele turc Recep Erdogan.

„De când am lansat operaţiunea, ne confruntăm cu ameninţări, cu sancţiuni economice sau embargouri asupra armelor. Cei care cred că ne pot forţa să dăm înapoi cu aceste ameninţări greşesc”, a spus Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, relatează Agerpres.

Sâmbătă, Franţa şi Germania au anunţat că vor opri vânzările de arme „susceptibile de a fi folosite” de Ankara ca parte a ofensivei sale în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

Turcia consideră YPG ca fiind un grup terorist care îi pune în pericol securitatea, dar miliţia kurdă este susţinută de ţările occidentale în lupta sa împotriva grupării Stat Islamic.

Erdogan a declarat că a discutat duminică problema vânzărilor de arme într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel.

„I-am cerut să-mi explice. Suntem toţi aliaţi în NATO sau grupul terorist a fost acceptat în NATO fără ştirea mea?”, a spus Erdogan.

„Sunteţi de partea noastră sau de partea organizaţiei teroriste?”, a adăugat președintele turc.

Erdogan a respins de asemenea ofertele celor care propun o mediere între Turcia şi YPG.

„Unde aţi mai văzut un stat să se aşeze la masa unei organizaţii teroriste?”, a spus Erdogan.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a cerut „oprirea imediată a operaţiunii militare” în Siria, duminică, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului, citată de DPA.

În pofida intereselor legitime de securitate ale Turciei, operaţiunea ameninţă cu strămutarea unei mari părţi a populaţiei locale, destabilizarea regiunii şi reînvierea organizaţiei extremiste Stat Islamic, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO