Dupa expulzarea diplomatilor rusi, Dodon anunta convocarea Consiliul Suprem de Securitate. Avertismentul venit de la Moscova

Ultima actualizare: 02-06-2017 06:58
igor dodon
Inquam

Presedintele Igor Dodon a anuntat marti dupa-amiaza convocarea Consiliului Suprem de Securitate, care se va reuni dupa vizita sa de la Sankt Petersburg pentru a discuta decizia de expulzare a cinci diplomati rusi din Republica Moldova.

”Actiunile impotriva Federatiei Ruse nu vor fi trecute cu vederea. Este o provocare directa la adresa potentialului parteneriat strategic intre tarile noastre, precum si impotriva restabilirii relatiilor moldo-ruse, care are loc in ultimele luni. Am dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, imediat ce voi reveni de la Sankt Petersburg”, a scris presedintele de la Chisinau.

Reprezentantii Kremlinului au anuntat ca presedintele moldovean va participa in aceasta saptamana la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.

Anterior, Dodon si-a exprimat speranta ca va putea sa discute cu presedintele Putin despre expulzarea diplomatilor rusi din Republica Moldova.

”Niciodata in ultimii 25 de ani, chiar si in cele mai complicate situatii de conflicte interne sau geopolitice, guvernarea de la Chisinau nu si-a permis un gest atat de ostil la adresa Federatei Ruse”, a completat presedintele de la Chisinau.

Igor Dodon s-a plans de un atac la adresa presedintelui, dar si de o ”tentativa de a provoca masuri similare de raspuns din partea Federatiei Ruse”.

”Toate aceste provocari ale Partidului Democrat si curatorilor din Vest, care au decis sa escaladeze situatia - nu vor trece. Suntem gata pentru orice scenarii. Avem suportul poporului tarii in acest sens”, a conchis presedintele Dodon.

Cinci diplomati rusi au fost declarati luni seara ”persona non grata” de catre autoritatile de la Chisinau. Aceste informatii au fost confirmate de consilierul ministerului de Externe, Andrei Galbur, precum si de ambasadorul rus din Republica Moldova.

Autoritatile moldovene nu au dat mai multe informatii cu privire la motivele care au dus la declararea celor cinci diplomati ”persona non grata” in Republica Moldova.

Printre diplomatii rusi vizati de expulzare se numara si consilierul atasatului militar al Federatiei Ruse de la Chisinau, Igor Dovbnea.

Acesta din urma figureaza in dosarul de tradare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.

Initial, Dodon a reactionat extrem de dur dupa declararea a cinci diplomati rusi ”persona non grata” de catre autoritatile moldovene, sustinand ca este vorba de un gest ”revoltator” si despre o comanda venita din partea Occidentului.

”Guvernarea a comis un gest revoltator in raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa”, si-a inceput presedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.

De asemenea, acesta si-a exprimat indignarea profunda vizavi de ”aceasta ostilitate afisata a diplomatiei moldovenesti si o condamn in mod categoric”.

Viceministrul de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a condamnat expulzarea diplomatilor rusi drept o lovitura aplicata fortelor conduse de presedintele Dodon, care pledeaza pentru o normalizare a relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Rusia.

Acesta a avertizat ca va exista un raspuns dur din partea Moscovei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO