Uluitor. Vezi cum arata cele mai mari cratere de pe Pamant


Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 14:29
Data publicarii: Duminica 08 August 2010 00:00
Categorie: Stiri externe
Groapa din Guatemala2

Sunt mine de diamant si cupru sau pur si simplu "opere" ale naturii. Au sute si chiar mii de metri adancime si vazute din elicopter iti dau senzatia ca te afunzi pana in maruntaiele Pamantului.

Faceti cunostinta cu unele dintre cele mai mari gauri existente pe Terra.

Locul 1 – Chuqicamata, Chile

Chuqicamata este o mina de cupru din Chile. Este mica cu cea mai mare productie de cupru de pe glob, desi, ca marime, nu este cea mai mare mina de cupru din lume. Mina are peste 850 de metri adancime.

Locul 2 - Udachnaya, Rusia

Udachnaya este o mina de diamante din Rusia. Proprietarii planuiesc sa o inchida anul acesta. Mina a fost descoperita in 1955 si are peste 600 de metri adancime.

Locul 3 – Groapa din Guatemala

In 2007, o groapa de peste 90 de metri adancime a inghitit zeci de case in Guatemala si doi oameni au fost ucisi. Alte cateva mii de persoane au fost evacuate. Groapa, aparuta din senin, a fost cauzata de ploi si de reteaua de canalizare.

Locul 4 – Mina Diavik

Mina Diavik este situata in nord-vestul Canadei. Mina a fost deschisa in 2003 si produce anual 1.600 de kilograme de diamante.

Locul 5 – Mina de diamante Mirny, Siberia

Are 525 de metri adancime si un diametru de 1.200 de metri. Este mina de diamante Mirny, acum abandonata. Pe vremea cand mina functiona, camionelor de transport le lua doua ore ca sa parcurga drumul din fundul minei pana la suprafata.

Locul 6 – Marea Gaura Albastra, Belize

Are 121 de metri adancime si este o groapa subacvatica situata in Belize. S-a format ca un fel de pestera in timpul Erei glaciare.

Locul 7 – Mina Bingham Canyon

Bingham Canyon este o mina de cupru din muntii Oquirrh, Utah, Statele Unite. Are 1,2 kilometri adancime si o largime de 4 kilometri. Este cea mai mare excavatie din lume facuta de om.

Locul 8 – Barajul Monticello, California

Barajul de la Monticello este situate in Napa, California, Statele Unite ale Americii si este cunoscut pentru deversorul sau circular.

Locul 9 – Mina Kimberley, Africa de Sud

Mina de diamante este cunoscuta si sub numele de Marea Groapa si isi disputa titlul pentru cea mai mare "sapatura" facuta de om. Din 1866 pana in 1914, 50.000 de mineri au sapat in ea si au scos la suprafata 2,722 kilograme de diamante.

Locul 10 – Craterul Darvaza, Turkmenistan

In 1971, geologii au descoperit un depozit natural de gaze naturale imens. Incercarile de escavare in zona au facut ca pamantul sa se prabuseasca si sa se formeze una dintre cele mai mari gauri din lume. Pentru ca gazele toxice sa nu fie periculoase, intregii gropi i s-a dat foc. Continua sa arda si in zilele noastre.

Sursa foto: www.nuffy.net

Sursa: Pro TV

Tags: curiozitati,

No comment! Cele mai frumoase locuri de pe Pamant!
A cucerit Marea Groapa Albastra. Scufundare extrema fara tub de oxigen
VIDEO PROTVPLUS.RO