Blestemul civilizatiei pentru tribul necunoscut din Amazon. Va supravietui?

05-02-2011 11:02

trib

Atentia intregii lumi s-a indreptat spre granita dintre Peru si Brazilia, dupa difuzarea imaginilor cu un trib necunoscut pana acum care isi traieste viata departe de civilizatie. Se pune insa problema in ce masura vor putea ei supravietui acum.


Mai intai au aparut fotografiile in care bastinasii zambeau uimiti spre camerele de filmat din elicopterele care survolau zona.

Imediat au inceput si controversele, pentru ca nimeni nu credea ca tribul nu a avut niciun contact cu civilizatia pana acum. mai ales ca fotografii asemanatoare au fost lansate si in 2008, despre o civilizatie despre care s-a spus atunci ca e "necunoscuta". Asa ca descoperitorii noului trib au decis sa dea publicitatii proba video.

Filmul BBC a fost realizat in colaborare cu guvernul brazilian pentru seria de documentare "Human Planet". Iar camerele au surprins, de la un kilometru departare, case, gradini si oameni acoperiti de vopsea rosie, exact ca si in fotografii.

Dupa ce vineri au fost difuzate primele imagini, acum a aparut o noua versiune video cu tribul, in care bastinasii sunt filmati mult mai de aproape.

 

 

Controverse legate de raspandirea acestor imagini in lume

Dincolo de spectaculozitatea subiectului in sine, intervine, insa, o problema pe care presa internationala nu a ezitat sa o semnaleze: Cat de protejati sunt acesti oameni de pericolele care ii pandesc si ce viitor au ei?

Dupa ce mii de ziare au scris despre subiect si sute de televiziuni din lumea intreaga au preluat fotografiile si imaginile cu tribul, iar posturile de radio au relatat despre existenta acestor oameni, bastinasii au devenit, probabil, cei mai cunoscuti "indieni" din lume, iar expunerea lor in lumina reflectoarelor provoaca multe controverse legate de modul in care ei vor putea supravietui de acum incolo.

Cea mai mare amenintare: defrisarile

Organizatia nonguvernamentala Survival International a inceput deja o campanie pentru protejarea tribului, formuland o petite prin care autoritatile sa ia masuri imediate impotriva invadarii teritoriul in care acesti oameni isi duc viata. Cea mai mare amenintare o reprezinta defrisarile masive.

Asa se face, ca la 36 de ore de la postarea fotografiilor pe site, ministrul de externe peruan a anuntat ca va contacta urgent autoritatile braziliene pentru stoparea taierii necontrolate a copacilor in zona in care se afla tribul. Aceasta pentru ca padurea este singurul mediu in care acesti oameni pot supravietui si isi pot pastra identitatea intact, asa cum au facut-o pana acum.

Presa internationala scrie ca guvernul peruan trebuie sa recunoasca acum ca exista multe alte triburi necunoscute lumii intregi pe teritoriul tarii. Doua dintre acestea sunt amenintate direct de construirea autostrazii Interoceanic care leaga Peru de reteaua de drumuri existenta in Amazon. Soseaua este practic un mod de transport eficient al diverselor marfuri intre Peru si Brazilia, iar specialistii se tem ca in viitor vom avea de-a face cu aparitia in zona respectiva a unor exploatatori care vor pune in pericol viitorul acestor triburi.

Sursa: huffingtonpost.com

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO