Donald Trump a anuntat ca-l va numi pe generalul James Mattis secretar al Apararii. Ce sfaturi le oferea acesta soldatilor

×
Codul embed a fost copiat

Republicanul Donald Trump a anuntat joi seara ca-l va nominaliza pe generalul James Mattis in pozitia de secretar al Apararii.

Anuntul presedintelui-ales vine la doar cateva ore dupa ce echipa de tranzitie republicana a dezmintit relatarile din presa americana, potrivit carora generalul cunoscut sub numele de ”Mad Dog” Mattis” va ajunge la conducerea Pentagonului, transmite CNN, potrivit News.ro.

La intalnirea cu votantii lui din Ohio, presedintele ales a facut o dezvaluire in premiera.

Il vom numi ca secretar al Apararii pe Mad Dog Mattis. Dar nu anunt asta oficial pana luni, deci nu spuneti la nimeni. Ei spun ca este generalul care se aseamana in acest moment cel mai mult cu generalul George Patton. Si a venit momentul pentru o asemenea persoana”, a declarat miliardarul republican in cadrul unui turneu post-electoral din Cincinnati.

Donald Trump a dovedit inca o data ca se simte in largul sau atunci cand este fata in fata cu multimile.

Citește și
Donald Trump
Directorul CIA il avertizeaza pe Donald Trump: Incheierea acordului nuclear cu Iran ar fi un lucru "dezastruos"
Orientul Mijlociu fierbe. Uciderea liderului Hezbollah lasă Occidentul neputincios în timp ce Israelul urmărește victoria

Donald Trump: "Apropo, va distrati undeva mai bine ca la mitingurile mele?"

Apoi, le-a facut sustinatorilor o dezvaluire dar nu inainte sa ii tachineze un pic.

In varsta de 66 de ani, generalul Mattis este admirat in armata americana si are in spate o cariera militara de 44 de ani. Sunt de notorietate duritatea lui, neincrederea fata de Iran si experienta glorioasa pe campul de lupta in Irak si Afganistan.

Printre sfaturile pe care le dadea puscasilor masini din Irak este si acesta: "Fiti politicosi, profesionisti, dar sa aveti un plan sa ii ucideti pe toti cei cu care va intalniti. Nu am avut vreodata insomnii gandindu-ma la un posibil esec. Nici macar nu stiu cum se scrie cuvantul asta."

Dupa alegeri, Donald Trump a marturisit ca, intr-o discutie, generalul Mattis i-a spus ca sunt mai utile castigarea increderii suspectilor si recompensa pentru colaborare - decat tortura.

"Mi-a spus ca nu i s-a parut niciodata eficienta tortura. Mi-a zis: "dati-mi un pachet de tigari si doua beri si obtin rezultate mai bune decat prin tortura".

Data fiind traditia numirii unor civili la Pentagon, daca va fi confirmat in functie, James Mattis ar fi primul general care conduce apararea americana in ultimii aproape 70 de ani.

Mattis (66 de ani) se va alatura echipei de securitate nationala a administratiei republicane, care ii include deja pe consilierul de securitate Michael Flynn si pe directorul CIA - Mike Pompeo.

In Indiana, Trump a indeplinit o promisiune din campanie, de natura economica.

Trump: "Companiile americane nu-si vor mai muta productia in strainatate, nu vor mai frange inimile americanilor."

Trump a convins producatorul de aparate de aer conditionat Carrier sa nu-si mute productia in Mexic, salvand astfel o mie de locuri de munca. A oferit in schimb stimulente fiscale: sapte milioane de dolari de-a lungul a 10 ani.

Trump: "O sa amortizati pierderile rapid pentru ca o groaza de oameni vor cumpara aparatele de aer conditionat Carrier."

Senatorul democrat Bernie Sanders a avertizat insa ca tactica "slujbe in schimbul unor beneficii fiscale" pune in pericol multe alte locuri de munca sigure. Si asta pentru ca, spune el, Trump a dat de inteles fiecarei corporatii americane ca poate santaja guvernul cu delocalizarea.

Generalul James Mattis s-a ales cu porecla ”Mad Dog” pentru conducerea exemplara a puscasilor marini in batalia de la Falluja - una dintre cele mai sangeroase confruntari din timpul invaziei Irakului.

Insa, generalul in retragere a atras controverse in urma cu mai bine de un deceniu, atunci cand a sustinut ca este amuzant sa impusti oameni, intr-un discurs purtat in fata militarilor din baza San Siego.

James Mattis ar putea sa reprezinte o punte intre Flynn si Joseph Dunford - numit de presedintele Barack Obama ca sef al Statului Major. Donald Trump a mentionat in trecut ca nu are incredere in generalul lui Dunford.

Luna trecuta, miliardarul republican a reusit sa-si schimbe pozitia cu privire la o tehnica de tortura dupa o intalnire cu ”Mad Dog” Mattis. Presedintele-ales a precizat ca s-a ales cu o noua perspectiva asupra tehnicii de tortura cunoscuta drept simularea inecului dupa ce a discutat cu generalul James Mattis.

Generalul Mattis este un om extrem de demn si de puternic. M-am intalnit cu el in repetate randuri si l-a intrebat ce crede despre tehnica simularii inecului. El a spus ceva care m-a surprins. A spus ca nu a considerat-o niciodata utila”, a declarat Trump.

Mattis va avea nevoie de confirmarea noului Congres pentru a fi investit in pozitia de secretar al Apararii. Insa, democratii sustin ca controlul civil asupra armatei este un principiu fundamental al democratiei americane, care ar putea sa fie incalcat prin numirea lui ”Mad Dog” Mattis.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Donald Trump a anuntat ca renunta complet la afacerile sale. Cine ar putea conduce imperiul Trump
Donald Trump a anuntat ca renunta complet la afacerile sale. Cine ar putea conduce imperiul Trump

Donald Trump a anuntat oficial ca isi va parasi afacerile pentru a nu exista niciun fel de conflict de interes in timpul mandatului sau prezidential.

Directorul CIA il avertizeaza pe Donald Trump: Incheierea acordului nuclear cu Iran ar fi un lucru
Directorul CIA il avertizeaza pe Donald Trump: Incheierea acordului nuclear cu Iran ar fi un lucru "dezastruos"

Directorul CIA il avertizeaza pe presedintele SUA, Donald Trump. Ce spune seful serviciilor secrete americane

Povestea castelului opulent unde si-a petrecut Donald Trump Ziua Recunostintei.
Povestea castelului opulent unde si-a petrecut Donald Trump Ziua Recunostintei. "A fost afacerea secolului"

Donald Trump si-a petrecut Ziua Recunostintei la proprietatea lui somptuoasa din Florida, domeniul Mar-a-lago, care are o bogata si captivanta istorie in spate.

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.