Discursul despre „Starea Națiunii”, ținut de Trump, marcat de conflictul cu Nancy Pelosi


Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2020 15:03
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2020 14:01
Categorie: Stiri externe

Preşedintele american Donald Trump a susţinut marți seară discursul anual despre "Starea Naţiunii".

Cum era aşteptat, şi-a lăudat succesele în plan economic. A evitat să vorbească însă despre procesul de destituire care îl are în centrul atenţiei, al cărui verdict este aşteptat miercuri.

Nancy Pelosi, şefa Camerei Reprezentanţilor, i-a furat puțin lui Trump lumina reflectoarelor, făcând un gest neaşteptat.

Aplaudat la scenă deschisă în plenul Congresului american, Donald Trump nu s-a putut abţine să lanseze câteva săgeţi spre democraţi, cei care i-au intentat procesul de destituire.

Imediat ce a păşit pe scenă a evitat ostentativ să strângă mâna întinsă de preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi.

Şi-a început apoi discursul despre Starea Naţiunii pe un ton triumfător.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Locurile de muncă cresc, veniturile cresc, sărăcia scade, rata criminalităţii scade, încrederea în noi este în creștere, iar țara noastră este din nou înfloritoare și foarte respectată.”

Nancy Pelosi l-a aşteptat să-şi termine elogiul, după care a rupt exemplarul pe care îl primise cu discursul preşedintelui.

Într-un Congres vizibil divizat între republicani şi democraţi, Donald Trump a ţinut să sublinieze creşterea cheltuielilor pentru apărare în cadrul NATO şi s-a angajat să scadă costurile pentru sănătate plătite de americani.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Vreau să ştiţi un lucru: nu îi vom permite niciodată socialismului să distrugă sistemul de sănătate american.”

Trump a fost întrerupt deseori de ovaţiile republicanilor, în timp ce în cealaltă jumătate a hemiciclului opoziţia democrată a rămas aşezată şi tăcută.

Preşedintele SUA şi-a apărat şi politica externă, exprimându-şi încă o dată susţinerea pentru liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, unul dintre invitaţii săi la evenimentul de marți seară.

Donald Trump: „Alături de noi este preşedintele adevărat şi legitim al Venezuelei, Juan Guaido. Domnule preşedinte, vă rog să duceţi acest mesaj înapoi în ţara dumneavoastră!”

În niciun moment, cuvântul "impeachment" nu a fost pronunţat în timpul alocuţiunii de 90 de minute din Congres. Preşedintele a ignorat complet subiectul, la fel ca şi Bill Clinton în discursul său anual despre starea naţiunii din 1999.

Democraţii îl acuză pe Trump de "abuz de putere" şi "obstrucţionarea Congresului", dar cel mai probabil liderul de la Casa Albă va fi achitat la finalul procesului. Verdictul urmează să fie anunţat în miercuri seară.

VIDEO PROTVPLUS.RO