Diplomat britanic: "Siria are doua alternative: planul lui Annan sau razboiul civil generalizat"

29-05-2012 06:34

Siria

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a declarat in timpul unei conferinte de presa de la Moscova, de luni, ca Siria are de ales intre punerea in aplicare a planului Annan si razboiul civil, relateaza AFP.

"Nu este ca si cum alternativele din Siria sunt: planul Annan sau reluarea controlui tarii de catre regimul lui Bashar al-Assad", a declarat William Hague dupa o intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

"Alternativele sunt: planul Annan sau agravarea haosului din Siria, avand ca finalitate un razboi civil generalizat si o explozie", a adaugat acesta. Hague a sustinut ca a facut apel catre Rusia pentru ca aceasta sa puna presiune asupra aliatului sau sirian cu scopul de a respecta planul Annan.

"Este imperativ sa se faca toate eforturile pentru a incepe procesul politic si pentru a incuraja (...) regimul Assad sa faca un plan pe care inca nu l-a facut", a mentionat diplomatul.

"Cred ca Rusia are un rol important, fapt pe care l-am discutat si astazi".

In timpul aceleiasi conferinte de presa, Lavrov a cerut tarilor occidentale sa nu mai incerce inlaturarea regimului sirian si sa continue "acelasi joc" care a dus la pregatirea planului Annan.

Moscova considera ca singura solutie este un "dialog" intre sirieni, si acuza frecvent opozitia radicala si pe sustinatorii ei straini ca incearca esuarea planului de pace al emisarului international Kofi Annan.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO