Diego Armando Maradona a fost înmormântat în noaptea de joi spre vineri, într-un cimitir de la marginea capitalei argentiniene, acolo unde sunt și mormintele părinților săi.

A fost dorința familiei ca marele fotbalist să fie înmormântat atât de repede.

Zeci de mii de oameni au venit ca să îi aducă un ultim omagiu lui Maradona, l-au petrecut pe ultimul drum și chiar au intrat în conflict cu forțele de ordine, prezente în număr foarte mare pe străzile din Buenos Aires.

Vineri, la ora 20.30, PRO CINEMA difuzează MARADONA, un documentar eveniment in regia lui Emir Kusturica 

Era trecut de ora 18 în Buenos Aires, când Diego Maradona a plecat pe ultimul drum. Cortegiul funerar și-a făcut cu greu loc printre miile de fani veniți să-și ia rămas bun de la idolul lor.

Puțini dintre ei au apucat să treacă prin fața catafalcului, înainte să vină vestea că Maradona va fi înmormântat chiar joi seară. Înăuntrul și în afara reședinței prezidențiale, atmosfera a avut solemnitatea unor funeralii naționale, dar și spiritul rebel al tribunelor unui stadion.

Zeci de mii de oameni s-au înșiruit de-a lungul traseului, lung de câteva zeci de kilometri, parcurs în goană mare de coloana oficială. Argentinienii au inundat străzile pentru a-l saluta și aclama pe marele Maradona. Unii dintre ei au alergat până i-au lăsat puterile în urma convoiului. Alții l-au urmărit cu motocicletele sau cu autoturismele, în ciuda numărului mare de forțe de ordine care au încercat să păstreze, atât cât era posibil, un dram de ordine.

Ca să-i țină în frâu pe fanii îndurerați, autoritățile au trimis pe străzile capitalei Buenos Aires peste o mie de polițiști și jandarmi. Au avut loc incidente și înainte și după ce convoiul funerar a plecat spre cimitirul aflat în celălalt capăt al orașului.

Familia lui Maradona a fost cea care a insistat ca marele fotbalist să fie înmormântat la doar o zi de la moartea sa, deși inițial se vehicula ideea că sicriul lui Diego va rămâne la reședința prezidențială pe tot parcursul celor trei zile de doliu național. Maradona a ajuns, într-un final, la cimitirul Bella Vista, acolo unde sunt înmormântați și părinții săi. Și aici, dispozitivul de securitate a fost unul impresionant. Ceremonia s-a desfășurat însă în liniște, departe de ochii fanilor, doar familia apropiată și câțiva prieteni au fost de față.

În acest timp, în Piața Mayo, acolo unde fanii s-au strâns și în urmă cu 34 de ani, când Argentina a câștigat Cupa Mondială, forțele de ordine au intervenit în forță, ca să-i împrăștie pe oamenii îndurerați, care ar fi vrut să participe la funeralii.

Unii cu lacrimi în ochi, alții mai puternici, dar la fel de îndurerați, argentinienii au plecat în cele din urmă spre case, în liniște, sau scandând numele zeului lor pentru ultima dată..

Fan: „Diego va rămâne mereu în inimile argentinienilor, Diego nu a murit.”

Fan: „Sunt foarte tristă, foarte tristă. Pentru tot. A murit sufletul întregului popor.”

Fan: „Mulțumim, Maradona! Iubire eternă în inimile tuturor argentinienilor!”