Dezastru în Texas, în urma furtunii Harvey. 30 oameni au murit

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 30 August 2017 07:56
Categorie: Internaţional

Cel puţin 30 oameni au murit până acum în urma furtunii Harvey, care a aruncat asupra regiunii Houston până la 130 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Cuplul prezidenţial a fost în Texas, dar a reuşit să pară detaşat de necazurile oamenilor.

Primarul din Houston a anunţat marţi seară restricţii de circulaţie între orele 22 şi 5 dimineaţa, ca sa previna jafurile din casele abandonate. Zeci de mii de oameni sunt în adăposturi de urgenţă în Texas, iar efectele urgiei au început să se facă simţite din plin şi în statul vecin Louisiana.

Imagini dramatice sunt surprinse in continuare în Houston, după 6 zile de ploaie neîncetată. Echipele de salvare recuperează oameni speriaţi din mijlocul viiturilor, de pe şoselele inundate sau din propriile case. Peste 3.500 de persoane au fost salvate în ultimele zile, dar mulţi încă aşteaptă ajutorul autorităţilor.

În centrul oraşului, al patrulea ca mărime din America, zgârie-norii se ridică din apă, iar în unele cartiere rezidenţiale se mai văd doar acoperişurile caselor. Imaginile filmate cu drona dezvăluie amploarea dezastrului, iar coşmarul e departe de a se fi terminat. Bazinele de deversare dau pe afară, iar un dig a cedat, asa ca autorităţile au evacuat de urgenţă zona.

Inundații „catastrofale și fără precedent” în Texas, după uraganul Harvey

Sub apa tulbure, pericolele pândesc la tot pasul. O femeie care locuieste in apropiere de Houston a filmat chiar un crocodil în curtea din spatele casei.

"Oamenii se rănesc mergând prin apă, deoarece nu pot vedea ce e sub picioarele lor. Pot călca în cuie ori se pot împiedica şi cădea" , explică un medic.

Adăposturile de urgenţă sunt pline şi aşa vor rămâne pentru mult timp. Autorităţile avertizează că apele se vor retrage lent şi unii dintre sinistraţi nu se vor putea întoarce la casele lor decât peste o lună.

Între timp, preşedintele Donald Trump pare să trăiască într-o realitate diferită. "Vă iubim, sunteţi deosebiţi. Suntem aici să avem grijă de voi şi totul merge bine. Vă mulţumesc că aţi venit. Vă punem pe picioare imediat."

Trump n-a pus piciorul în Houstonul calamitat, ci a mers la Corpus Christi. În stilul sau caracteristic, s-a minunat cand a vazut câţi oameni au venit să-l vadă şi a afirmat că lumea întreagă e uimită cât de bine fac faţă dezastrului autorităţile americane. Seful de la Casa Alba n-a uitat nici să fluture steagul Texasului.

"Vrem să ne organizăm mai bine ca niciodată. Vrem ca peste cinci sau zece ani, lumea să se gândească la acest moment şi să spună: "Aşa se face.", a declarat Trump.

Vizita cuplului prezidenţial în Texas începuse oricum cu stângul. Melania Trump a fost ironizata nemilos pentru pantofii cu tocuri cui pe care îi purta atunci cand s-a urcat în avion. La coborâre, îi înlocuise cu incălţări sport, mai potrivite, dar au aparut alte comentarii. Ea a fost criticata pentru şapca neagră pe care scria FLOTUS, acronimul pentru "prima doamna a Statelor Unite".

Donald și Melania Trump, vizită în Texas, devastat de inundații. Ironiile stârnite de Prima Doamnă

Donald și Melania Trump, vizită în Texas, devastat de inundații. Ironiile stârnite de Prima Doamnă

VIDEO PROTVPLUS.RO

Valentin Costel

Organele unui român mort în Italia, după un accident, vor salva șase vieți

Oficial din echipa lui Macron, filmat în timp ce bate un protestatar în Paris. VIDEO

Caz desprins din filmele de spionaj. Servicii sexuale pentru un post într-o organizație americană

Turcia, „sufocată într-un climat al fricii”, deși starea de urgență a fost ridicată

Reacția unui englez după ce a mâncat savarine oferite de vecinul său român

Zuckerberg spune că Facebook nu va interzice subiecte precum „Negarea Holocaustului”

Emmanuel Macron si Alexandre Benalla

Consilier al președintelui Emmanuel Macron, anchetat pentru că a lovit doi protestatari

România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza măsurilor privind spălarea banilor

Israelul a adoptat legea prin care se defineşte statul-naţiune al evreilor

Ministerul de Externe se implică în cazul bebeluşului român împuşcat în Italia

Momentul în care Melania Trump a dat mâna cu Putin. Ce s-a observat în imagini. VIDEO

Trump s-a răzgândit, lăudându-şi fermitatea faţă de Moscova: „Nu vom accepta așa ceva”