Dezastru în Texas, în urma furtunii Harvey. 30 oameni au murit

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 30 August 2017 07:56
Categorie: Internaţional

Cel puţin 30 oameni au murit până acum în urma furtunii Harvey, care a aruncat asupra regiunii Houston până la 130 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Cuplul prezidenţial a fost în Texas, dar a reuşit să pară detaşat de necazurile oamenilor.

Primarul din Houston a anunţat marţi seară restricţii de circulaţie între orele 22 şi 5 dimineaţa, ca sa previna jafurile din casele abandonate. Zeci de mii de oameni sunt în adăposturi de urgenţă în Texas, iar efectele urgiei au început să se facă simţite din plin şi în statul vecin Louisiana.

Imagini dramatice sunt surprinse in continuare în Houston, după 6 zile de ploaie neîncetată. Echipele de salvare recuperează oameni speriaţi din mijlocul viiturilor, de pe şoselele inundate sau din propriile case. Peste 3.500 de persoane au fost salvate în ultimele zile, dar mulţi încă aşteaptă ajutorul autorităţilor.

În centrul oraşului, al patrulea ca mărime din America, zgârie-norii se ridică din apă, iar în unele cartiere rezidenţiale se mai văd doar acoperişurile caselor. Imaginile filmate cu drona dezvăluie amploarea dezastrului, iar coşmarul e departe de a se fi terminat. Bazinele de deversare dau pe afară, iar un dig a cedat, asa ca autorităţile au evacuat de urgenţă zona.

Sub apa tulbure, pericolele pândesc la tot pasul. O femeie care locuieste in apropiere de Houston a filmat chiar un crocodil în curtea din spatele casei.

"Oamenii se rănesc mergând prin apă, deoarece nu pot vedea ce e sub picioarele lor. Pot călca în cuie ori se pot împiedica şi cădea" , explică un medic.

Adăposturile de urgenţă sunt pline şi aşa vor rămâne pentru mult timp. Autorităţile avertizează că apele se vor retrage lent şi unii dintre sinistraţi nu se vor putea întoarce la casele lor decât peste o lună.

Între timp, preşedintele Donald Trump pare să trăiască într-o realitate diferită. "Vă iubim, sunteţi deosebiţi. Suntem aici să avem grijă de voi şi totul merge bine. Vă mulţumesc că aţi venit. Vă punem pe picioare imediat."

Trump n-a pus piciorul în Houstonul calamitat, ci a mers la Corpus Christi. În stilul sau caracteristic, s-a minunat cand a vazut câţi oameni au venit să-l vadă şi a afirmat că lumea întreagă e uimită cât de bine fac faţă dezastrului autorităţile americane. Seful de la Casa Alba n-a uitat nici să fluture steagul Texasului.

"Vrem să ne organizăm mai bine ca niciodată. Vrem ca peste cinci sau zece ani, lumea să se gândească la acest moment şi să spună: "Aşa se face.", a declarat Trump.

Vizita cuplului prezidenţial în Texas începuse oricum cu stângul. Melania Trump a fost ironizata nemilos pentru pantofii cu tocuri cui pe care îi purta atunci cand s-a urcat în avion. La coborâre, îi înlocuise cu incălţări sport, mai potrivite, dar au aparut alte comentarii. Ea a fost criticata pentru şapca neagră pe care scria FLOTUS, acronimul pentru "prima doamna a Statelor Unite".

Donald și Melania Trump, vizită în Texas, devastat de inundații. Ironiile stârnite de Prima Doamnă
Donald și Melania Trump, vizită în Texas, devastat de inundații. Ironiile stârnite de Prima Doamnă
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Incendiu California
A vrut să își refacă viața în California, după un uragan, însă a ajuns victimă a incendiilor
Gestul neașteptat făcut de soția traficantului El Chapo. Cum a fost fotografiată
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
bataie greci
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni
Donald Trump laudă militarii trimiși la granița cu Mexicul: „O barieră puternică”
Suma uriașă cheltuită de Melania Trump pentru o singură noapte de cazare la un hotel