Cameron, surprins cantand o melodie din "Winnie the Pooh" dupa anuntarea demisiei. Ce a spus viitorul premier despre BREXIT

×
Codul embed a fost copiat

Noua lidera a Partidului Conservator a dat asigurari luni, in primul sau discurs dupa ce a fost confirmata in functie, ca Brexitul va fi un succes, ca va unifica tara si ca va construi un Regat Unit mai bun.

David Cameron, surprins cantand dupa ce a anuntat ca miercuri demisioneaza

Premierul britanic David Cameron a fost surprins de camerele jurnalistilor fredonand o melodie din desenele animate „Winnie the Pooh”, dupa ce a anuntat ca isi va da demisia miercuri, relateaza BBC News.

Dupa o scurta declaratie de presa facuta in fata resedintei sale oficiale, in care a anuntat ca va demisiona din functie miercuri, dupa o sedinta de intrebari in Parlament, si ca tara va avea un nou sef al Guvernului in cursul aceleiasi seri, Cameron s-a indreptat din nous pre Downing Street 10.
Inainte sa intre, insa, el a fost auzit cantand.

Mesajul viitorului premier despre BREXIT

Citește și
Andrea Leadsom,
O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Sunt onorata (...) sa fiu aleasa de Partidul Conservator pentru a deveni liderul sau", a spus Theresa May intr-un discurs scurt rostit in fata Parlamentului, in aplauzele colegilor sau de partid.

Ea le-a adus un omagiu rivalei sale Andrea Leadsom, a carei retragedere din cursa, luni, i-a deschis calea catre a prelua conducerea formatiunii, si actualului premier al tarii, David Cameron.

"As vrea sa ii aduc un omagiu lui David Cameron, pentru modul in care a condus partidul si tara noastra", a spus ea.

"In cursul acestei campanii (pentru conducerea Partidului Conservator – n.r.), argumentele mele s-au bazat pe trei locuri. In primul rand, pe nevoia pentru o conducere puternica, experimentata, care sa ne ghideze in viitoarea perioada dificila (pe plan – n.r.) politic si economic, pe nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru iesirea Marii Britanii din UE si pe construirea unui nou rol pentru noi in lume", a explicat ea, reiterand ca "Brexit inseamna Brexit".

Ea a insistat asupra necesitatii de a unifica tara si de a pune la punct o perspectiva pozitiva de viitor pentru Marea Britanie.

"O perspectiva a unui stat care lucreaza nu numai pentru cei putini privilegiati, ci care lucreaza pentru fiecare dintre noi. Pentru ca le vom da oamenilor mai mult control asupra vietilor lor. Si astfel, impreuna, vom construi o Marea Britanie mai buna", a conchis May.

"In calitate de premier, ma voi asigura ca vom iesi din Uniunea Europeana”, a spus ea.

May a ramas singura candidata dupa ce ministrul britanic al energiei, Andrea Leadsom, s-a retras luni din cursa pentru conducerea Partidului Conservator si, implicit, pentru functia de premier.

Leadsom a anuntat ca se retrage din cursa, deoarece a „conchis ca interesele tarii sunt servite mai bine prin numirea imediata a unui premier puternic si cu o sustinere ampla”.
Ea a adaugat ca nu crede ca se bucura de suficienta sustinere din partea parlamentarilor conservatori pentru a „conduce un Guvern puternic si stabil”.

UPDATE 18:24 Premierul britanic David Cameron a anuntat luni ca va demisiona din functie miercuri si ca tara va avea un nou sef al Guvernului in cursul serii, relatează Sky News.

Theresa May, singurul candidat ramas luni in cursa pentru sefia Partidului Conservator, va fi prim-ministru al Marii Britanii incepand cel tarziu de miercuri seara, a declarat premierul demisionar David Cameron, transmit AFP si Reuters.

Theresa May a fost pana acum ministru de interne in guvernul condus de David Cameron, care si-a anuntat demisia dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana la referendumul de la 23 iunie.

Theresa May, un politician conservator dur, cu pantofi mereu in centrul atentiei presei

Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii, are o reputatie de politician dur, cu multa experienta, capabila sa faca fata oricaror atacuri si cu opinii conservatoare traditionale, iar singurul lucru care sugereaza ca are si o parte neconformista sunt pantofii indrazneti pe care ii poarta, relateaza ITV.

Theresa May este memba in Parlamentul britanic din 1997. Iata cum s-a pronuntat in cele mai importante probleme din ultimii ani: a votat pentru ramanerea Regatului Unit in Uniunea Europeana, a sprijinit dreptul minoritatilor sexuale de a se casatori, a fost de acord cu atacurile aeriene in Siria, dar s-a pronuntat impotriva primirii in Marea Britanie a 3.000 de copii refugiati.

May si-a inceput cariera politica in perioada in care Margaret Thatcher era premier si era considerata de mult drept a doua femeie care va conduce un Guvern britanic.

Singura fiica a unui vicar din Eastbourne, Theresa s-a nascut in 1956 si a mers atat la scoli publice, cat si private, inainte de a fi acceptata la celebra universitate Oxford. Acolo a studiat geografia si si-a intalnit viitorul sot, pe Philip. Dupa absolvire, May a inceput o cariera in finante, mai intai la Banca Angliei.

A intrat in politica la mijlocul anilor ’80, cand a fost aleasa in Consiliului Local al cartierului londonez Merton. Ea a obtinut un mandat in Parlament abia in 1997, ca membru al opozitiei.
Dupa aceea, insa, ascensiunea sa a fost meteorica. Ea a primit portofolii importante in Guvernul din umbra, precum functia de ministru al educatiei si al muncii si pensiilor. In plus, a devenit lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor si a servit, pentru scurt timp, ca primul presedinte onorific femeie al partidului sau.

Dupa alegerile din 2010, in urma carora Partidul Conservator a facut alianta cu liberalii, May a devenit ministru de interne – a patra femeie care a condus unul dintre cele patru ministere de baza ale statului.

In mandatul sau de sase ani la Ministerul de Interne – cel mai lung din ultimele cinci decenii – ea si-a construit o reputatie de politician dur, dispus sa isi faca dusmani pentru a implementa politicile in care crede.

Ea a dat dovada de spirit combativ atunci cand a criticat dur fortele de ordine in 2014, intr-un discurs rostit la Conferinta anuala a Federatiei Politiei . Presa a fost fascinate atunci de pantofii alesi de May pentru aceasta ocazie: o pereche de pantofi cu toc cui, din imitatie de piele de leopard. In plus, s-a pronuntat in repetate randuri impotriva Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

May a supravietuit criticilor care au vizat-o pentru ca nu a reusit sa puna in aplicare promisiunea Guvernului de a reduce nivelul imigratiei.

Desi a ocupat un rol central in cabinet, ea a pastrat distanta din punct de vedere politic de nucleul puterii, format din David Cameron si ministrul de finante, George Osborne, fara a face valuri in formatiune.

De altfel, multi analisti se asteptau ca May sa ii infrunte pe Osborne si pe Boris Johnson intr-o viitoare cursa pentru conducerea partidului, inainte de referendumul privind apartenenta la UE.

In campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru ramanerea in UE. Ea a preferat, insa, sa nu se implice foarte active: nu a participat la mitinguri si intalniri cu alegatorii, a rostit numai cateva discursuri si a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis sa devina un simbol al unitatii.

Ea si-a luat angajamentul sa ii atenueze diviziunile de dupa consultarea populara, dar a ridicat multe semne de intrebare atunci cand a sugerat ca Marea Britanie ar putea declansa oficial Articolul 50, pentru iesirea din UE, abia in 2017.

Cu toatea acestea, politicianul a dat asigurari inclusiv luni ca va respecta rezultatul referendumului. „Brexit inseamna Brexit”, a explicat ea. „Campania a fost desfasurata, votul a avut loc, rata de participare a fost mare, iar opinia publica si-a dat verdictul. Nu trebuie sa existe tentative de a ramane in UE, tentative de a readera pe usa din spate sau un al doilea referendum”, a adaugat May.

Saptamana trecuta, ea a primit un sprijin ambiguu de la fostul ministru de finante Ken Clarke. „Theresa este o femeie al naibii de dificila, dar noi am lucrat cu Margaret Thatcher”, i-a spus Clarke colegului sau de partid Malcolm Rifkind, intr-o discutie surprinsa din greseala de jurnalisti. Clarke a adaugat ca este bine pregatita.

Raspunsul lui May a fost o noua dovada a experientei si ambitiei sale. „Ken Clarke considera ca sunt o femeie a naibii de dificila. Urmatoarea persoana care va afla acest lucru va fi (presedintele Comisiei Europepene – n.r.) Jean-Claude Juncker”, a declarat ea.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron

Marea Britanie va ramane angajata pentru apararea si securitatea Europei chiar si dupa ce va parasi Uniunea Europeana, a declarat premierul britanic David Cameron, la sosirea sa, vineri, la summitul NATO.

O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier
O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier

Succesiunea prim-ministrului britanic David Cameron se va juca intre doua femei, ministrul de interne Theresa May si candidata pro-Brexit Andrea Leadsom, au decis joi deputatii conservatori in urma unui vot, relateaza AFP si Reuters.

Merkel:
Merkel: "Noi, cei 27, putem face fata BREXITULUI". Ce ii asteapta pe britanici daca invoca articolul 50 de iesire din UE

BREXIT LIVE UPDATE| Intr-o intalnire delicata cu liderii europeni, David Cameron si-a aparat decizia de a organiza referendumul privind apartenenta Regatului la Uniunea Europeana.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.