Cutremur puternic în Indonezia: Cel puţin 162 de morţi şi 700 de răniţi | VIDEO
Peste 160 de persoane au murit şi sute au fost rănite în provincia Java de Vest din Indonezia, care a fost zguduită, luni, de un cutremur cu magnitudinea de 5,6.
UPDATE. Cel puțin 162 de persoane au murit în urma cutremurului din Indonezia, iar alte. Peste 700 de oameni au fost răniți.
UPDATE. Cel puțin 56 de persoane au murit, iar alte 700 au fost rănite în urma cutremurului.
Autoritățile spun că numărul deceselor ar putea crește în următoarele ore.
UPDATE. Cel puţin 46 de persoane au murit şi 700 au fost rănite în urma cutremurului.
„Conform celor mai recente date, 46 de persoane au fost ucise... Circa 700 de persoane au fost rănite", a declarat postului Metro TV Herman Suherman, directorul administrativ din oraşul Cianjur din provincia Java de Vest, precizând că se înregistrează un aflux continuu al victimelor.
„Majoritatea au fracturi după ce au rămas blocate sub dărâmăturile clădirilor", a spus el.
„Sute şi poate chiar mii de case sunt avariate de cutremur”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al administraţiei din Cianjur.
Mai multe magazine, un spital şi un internat islamic din oraş au suferit pagube însemnate în urma cutremurului, potrivit presei locale.
„Facem apel la oameni să rămână deocamdată în afara clădirilor, având în vedere că ar putea exista eventuale replici seismice”, a declarat directoarea agenţiei indoneziene de meteorologie, climatologie şi geofizică Dwikorita Karnawati.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, potrivit măsurătorilor institutului american de monitorizare geologică USGS, scrie news.ro.
#Earthquake (#gempa) possibly felt 49 sec ago in #Indonesia. Felt it? Tell us via:
— EMSC (@LastQuake) November 21, 2022
????https://t.co/LBaVNdVFgz
????https://t.co/AXvOM7qtuH
????https://t.co/wPtMW5w1CT
⚠ Automatic crowdsourced detection, not seismically verified yet. More info soon! pic.twitter.com/NKVXnD4mJG
Epicentrul seismului
Cutremurul cu magnitudinea de 5,6 a lovit orașul Cianjur din Java de Vest și a putut fi simțit și în capitala Jakarta, aflată la aproximativ 100 km distanță.
وكالات : ارتفاع حصيلة قتلى زلزال #إندونيسيا إلى 44 شخص .#Indonesia #earthquake pic.twitter.com/bDiSdZwfde
— موطني (@Mawteeni) November 21, 2022
Autoritățile spun că numărul victimelor ar putea crește și avertizează că ar putea avea loc posibile replici ale seismului.
Durata cutremurului a fost de aproximatix 60 de secunde, conform BBC.
My heart goes melt to Hear the cry of the victims of #earthquake in #Indonesia. Pray for the lovely people of Indonessia... ???????????? pic.twitter.com/bkC6GxLpoh
— NE Rocks???????? (@ne_rocks) November 21, 2022
Bilanțul inițial al victimelor era de aproximativ 20 de decese și 300 de persoane rănite.
Populația a fost evacuată din clădiri
Cutremurul a fost resimțit și în Jakarta, aflată la aproximativ 100 km de epicentrul seismului. În capitala țării nu au fost raportate imediat victime sau pagube importante, însă locuitorii au fost evacuați din clădiri.
Conform AFP, sute de persoane au rămas aşteptând afară după cutremur, unii purtând căşti de protecţie, de teama unei eventuale replici.
Cutremure în Indonezia
Cutremurele sunt frecvente în Indonezia, întrucât țara insulară se află în zona „cercului de foc” a activității tectonice din Pacific.
În 2018, insula Lombok şi insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane, conform Agerpres.
În acelaşi an, un alt cutremur cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami care a lovit Palu, pe insula Sulawesi, eveniment soldat cu moartea sau dispariţia a 4.300 de persoane.
Insula Java a fost la rândul său afectată în 2006 de un seism cu magnitudinea 6,3, produs în apropierea oraşului Yogyakarta (centru), care s-a soldat cu aproximativ 6.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi.
Cu un an înainte, un cutremur cu magnitudinea 8,7 care a lovit coasta Sumatra, afectată în mod regulat de seisme, a ucis peste 900 de persoane.
Ţara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată.