Un jurnalist CNN a folosit cuvantul "nigger" NECENZURAT, urmand sfatul unui coleg de culoare

Dată publicare: 10-04-2012 09:59
Dată actualizare: 04-11-2012 11:38


cnn

Don Lemon, un jurnalist CNN, a provocat o dezbatere la acest post renumit de televiziune pe marginea unui cuvant considerat jignitor la adresa comunitatii de culoare din SUA.

Parerea sa este ca media ar trebui sa foloseasca necenzurat acest cuvant.

Don Lemon a facut aceste aprecieri chiar la CNN, unde a pronuntat in intregime cuvantul "n****r", refuzand astfel sa foloseasca expresia "N word" ("cuvantul care incepe cu N", in traducere). El a explicat ca nu intelege etica in spatele careia se ascund multi jurnalisti, care sustin ca acest cuvant este prea jignitor, deoarece - daca "nigger" nu este rostit in timpul unui material jurnalistic - impactul media este foarte slab si nu are acelasi rezultat.

Pe de alta parte, trebuie mentionat si faptul ca jurnalistul Don Lemon este de origine afro-americana. "Cred ca efectul acestui cuvant este mult diminuat si nu reflecta cu adevarat sensul acestuia, mai ales atunci cand il folosim intr-o relatare jurnalistica", a spus el, citat de Daily Mail.

"Si nu-mi pasa ce culoare are reporterul respectiv, eu cred ca cineva ar trebui sa spuna "Cineva l-a facut pe altcineva "nigger", in loc sa spuna "cuvantul cu N", a mai spus Don Lemon la CNN, folosind cuvantul necenzurat.

Tot el a explicat ca uraste acest cuvant. "Il urasc atunci cand e folosit in muzica. Il urasc in acele situatii, cand e misogin, in stil rap si asa mai departe. Insa ceea ce vreau eu sa spun e ca atunci cand faci o relatare ar trebui sa-l pronunti, ca sa nu minimalizezi efectul."

Culmea este ca un alt jurnalist CNN a luat in serios acest sfat si a folosit cuvantul "nigger" necenzurat, a doua zi, provocand un val de reactii negative din partea publicului. Susan Candiotti transmitea despre niste crime care au avut loc in Tusla, unde un barbat caucazian, Jake England, a impuscat cinci persoane de culoare, chiar cand se implineau doi ani de la moartea tatalui sau. Tatal sau fusese ucis de un afro-american.

Cu o zi inainte de a comite crimele, England a scris pe pagina sa de Facebook despre ura pe care o poarta persoanelor de culoare, iar jurnalistul CNN Susan Candiotti a repetat intocmai acele cuvinte: "f*****g nigger". Postul de televiziune a cenzurat cuvintele atunci cand a afisat un carton cu citatul de pe Facebook, insa Candiotti a preferat sa avertizeze din timp ca va rosti acea injuratura, LIVE. La sfarsitul relatarii acesteia, prezentatoarea CNN din studio si-a cerut scuze publicului pentru cuvintele colegei sale.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO