Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas care a condus operațiunea contra Israelului. A stat 24 de ani în închisoare

Yahya Sinwar
Getty

Israelul și gruparea armată palestiniană Hamas se află într-un conflict care se intensifică și care s-a soldat cu mii de morți până în acest moment. Însă nu toată lumea știe cine este liderul Hamas, cel care a comandat atacurile de sâmbătă dimineață.  

Yahya Sinwar, născut în 1962 în Gaza, este liderul Hamas și membru al Biroului Politic al organizației, încă din 2017. El este considerat a fi una dintre principalele figuri care fac legătura între Biroul Politic al Hamas și aripa sa armată Brigăzile Izz al-Din al-Qassam (IQB), conform ecfr.eu.

El a condus o reevaluare a relațiilor externe ale Hamas, inclusiv o îmbunătățire a relațiilor cu Egiptul. De asemenea, Sinwar a lăsat să se știe că va pedepsi pe oricine va obstrucționa procesul de reconciliere cu Fatah. De asemenea, se pare că a trimis emisari la Mahmoud Abbas, oferindu-se să integreze IQB într-o forță națională de securitate palestiniană sub controlul Autorității Palestiniene.

Sinwar a fost arestat de Israel în mai multe rânduri, petrecând în total 24 de ani în închisoare. El s-a numărat printre prizonierii palestinieni eliberați în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit în 2011. Sinwar ar fi contribuit la înființarea forței de securitate internă a Hamas („al-Majd”) în 1988.

În septembrie 2015, Sinwar a fost inclus pe lista teroriștilor globali special desemnați (Specially Designated Global Terrorist - SDGT) de către Departamentul de Stat al SUA.

Citește și
Dmitri Peskov
Avertismentul Kremlinului în legătură cu războiul dintre Israel și Hamas: „Este în atenția noastră specială”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează

Alegerea lui ca lider Hamas a sporit temerile unei noi confruntări

În 2017, Hamas l-a ales pe Yahya Sinwar ca viitor lider în Fâșia Gaza, intensificând astfel temerile că Israelul și gruparea s-ar putea îndrepta spre o nouă rundă de confruntări mortale, scrie The Guardian.

Yahya Sinwar a preluat funcția de prim-ministru de la premierul Ismail Haniyeh, care a candidat pentru conducerea întregii organizații a grupării islamiste. Haniyeh a fost prim-ministru al guvernului Hamas din Gaza de la preluarea puterii în 2007.

Alegerea lui Sinwar a pus capăt unei lupte interne de lungă durată în cadrul Hamas între aripa armată și cea politică a grupului, pe fondul nemulțumirilor tot mai mari din Gaza față de grup.

Alegerea lui Sinwar pare să fi rezolvat, de asemenea, un conflict geografic între „locuitorii din Gaza”, precum Sinwar, și „cei care trăiesc în străinătate”, reprezentați de persoane precum Khaled Meshal, liderul suprem al Hamas, care trăiește în exil.

Perspectiva lui Sinwar, spun analiștii, este mult mai restrânsă la Gaza decât cea a lui Meshal sau a altor membri ai vechii gărzi din conducerea politică a Hamas, care sunt preocupați de negocierile de lungă durată privind unitatea națională cu Fatah-ul lui Mahmoud Abbas în Cisiordania.

De la eliberarea sa de către Israel în 2011, Sinwar și-a consolidat puterea în aripa militară secretă și se crede că a ordonat execuția unui rival de top, în 2016, în cadrul unei lupte pentru putere.

Sinwar este considerat de către oficialii israelieni din domeniul securității drept una dintre cele mai intransigente dintre cele trei figuri care au condus aripa militară a Hamas.

„Sinwar este un om mort”

Forțele de Apărare ale Israelului au recâștigat controlul asupra tuturor comunităților evreiești de-a lungul graniței cu Gaza și în zona Învelișului Gaza, a anunțat, luni, dimineață FDI, conform Jewish Press.

Cu toate acestea, oficialii militari au avertizat locuitorii că este posibil ca teroriștii să rămână în continuare în zonă.

Soldații IDF au ucis un terorist Hamas în Kibbutzul Kfar Aza, în apropiere de granița cu Gaza, luni dimineața.

Schimburile de focuri de armă continuă între forțele noastre și teroriști”, afirmă FDI într-o scurtă declarație.

Purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, luni dimineață, în cadrul unui briefing de presă, că Hamas este terminat.

Yahya Sinwar este comandantul atacului și este un om mort”, a declarat Hagari.

Ce este Hamas

Sâmbătă, Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, aruncând în aer părți din gardul de separare extrem de fortificat al țării și trimițând luptători în comunitățile israeliene de la granița cu Gaza, conform Al Jazeera.

Această acțiune a determinat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să avertizeze cu privire la „un război lung și dificil”.

Hamas înseamnă Mișcarea de Rezistență Islamică, iar în arabă înseamnă „zel”.

Grupul controlează din punct de vedere politic Fâșia Gaza, un teritoriu de aproximativ 365 km pătrați, unde locuiesc peste două milioane de persoane, dar care este blocat de Israel.

Hamas se află la putere în Fâșia Gaza din 2007, după un scurt război împotriva forțelor Fatah loiale președintelui Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene și al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

Când a fost înființată Hamas și care este scopul său

Mișcarea Hamas a fost fondată în Gaza în 1987 de către un imam, șeicul Ahmed Yasin, și de ajutorul său Abdul Aziz al-Rantissi, la scurt timp după începutul primei Intifade, o revoltă împotriva ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene.

Mișcarea a pornit ca o ramură a Frăției Musulmane din Egipt și a creat o aripă militară, Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, pentru a duce o luptă armată împotriva Israelului cu scopul de a elibera Palestina istorică.

De asemenea, a oferit programe de asistență socială victimelor palestiniene ale ocupației israeliene.

Care sunt principiile grupului palestinian

Spre deosebire de OEP, Hamas nu recunoaște calitatea de stat a Israelului, dar acceptă un stat palestinian în conformitate cu frontierele din 1967.

Nu vom renunța la niciun centimetru din pământul natal palestinian, indiferent de presiunile recente și indiferent de durata ocupației”, a declarat în 2017 Khaled Meshaal, liderul în exil al grupării palestiniene.

Hamas se opune în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel și OEP la mijlocul anilor 1990.

Acesta s-a angajat în mod oficial să înființeze un stat palestinian în cadrul propriilor sale frontiere. Și-a urmărit acest obiectiv prin atacuri împotriva soldaților, coloniștilor și civililor israelieni atât în teritoriile palestiniene ocupate, cât și în Israel.

Grupul, în ansamblul său sau, în unele cazuri, aripa sa militară, este desemnat ca organizație „teroristă” de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt și Japonia.

Cine sunt aliații și susținătorii Hamas

Hamas face parte dintr-o alianță regională care include, de asemenea, Iranul, Siria și gruparea Hezbollah din Liban, care se opune politicilor SUA față de Orientul Mijlociu și Israel.

Hamas și Jihadul Islamic, al doilea grup armat ca mărime din regiune, sunt deseori unite împotriva Israelului și sunt cei mai importanți membri ai camerei de operațiuni comune care coordonează activitatea militară între diferitele grupuri armate din Gaza.

Relația dintre cele două grupuri a fost tensionată atunci când Hamas a exercitat presiuni asupra Jihadului Islamic pentru a opri atacurile împotriva Israelului.

Ce a determinat atacul de sâmbătă asupra Israelului

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Khaled Qadomi, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea și-a desfășurat operațiunea militară ca răspuns la atrocitățile cu care s-au confruntat palestinienii de-a lungul deceniilor.

Vrem ca comunitatea internațională să oprească atrocitățile din Gaza împotriva poporului palestinian, a locurilor noastre sfinte precum [moscheea] Al-Aqsa. Toate aceste lucruri sunt motivul pentru care a început această bătălie”, a declarat el.

De asemenea, Hamas a făcut apel la alte grupuri să se alăture luptei, spunând că atacurile de sâmbătă sunt doar începutul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
Citește și...
Războiul dintre Israel și Hamas, în a treia zi. Statul evreu, bombardat cu mii de rachete. Teroriștii, inflitrați în orașe
Războiul dintre Israel și Hamas, în a treia zi. Statul evreu, bombardat cu mii de rachete. Teroriștii, inflitrați în orașe

Războiul continuă în Israel, unde riposta asupra Fâșiei Gaza este în plină desfășurare. Cel puțin 1.100 de oameni au fost uciși, de ambele părți, în luptele cu gruparea teroristă Hamas.

Avertismentul Kremlinului în legătură cu războiul dintre Israel și Hamas: „Este în atenția noastră specială”
Avertismentul Kremlinului în legătură cu războiul dintre Israel și Hamas: „Este în atenția noastră specială”

Kremlinul s-a declarat, luni, foarte îngrijorat de evenimentele recente din Israel şi teritoriile palestiniene, avertizând că situaţia ar putea escalada într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

A mers să-și salveze fiica din atacul Hamas de la un festival și nu s-a mai întors.
A mers să-și salveze fiica din atacul Hamas de la un festival și nu s-a mai întors. "S-ar putea să fie răpit sau mort"

La scurt timp după ce a aflat că teroriștii Hamas au lansat un atac la un festival de muzică organizat în apropierea graniței dintre Gaza și Israel, un bărbat israelian s-a grăbit să ajungă în zonă pentru a-și salva fiica.

Reacția Chinei după atacul terorist asupra Israelului.
Reacția Chinei după atacul terorist asupra Israelului. "Condamnăm acţiunile care aduc atingere civililor"

Guvernul chinez "condamnă acţiunile care aduc atingere civililor", a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, după confruntări între mişcarea islamistă palestinian Hamas şi Israel, informează AFP.

Israelul, prins cu garda jos de Hamas. Greșelile care au permis atacul devastator comis de gruparea islamistă palestiniană
Israelul, prins cu garda jos de Hamas. Greșelile care au permis atacul devastator comis de gruparea islamistă palestiniană

Au trecut mai bine de 48 de ore de la izbucnirea conflictului din Israel, iar presa internațională și analiștii politici externi analizează modalitatea în care a acționat gruparea Hamas.  

Recomandări
Guvernul maghiar nu doreşte să ajute în niciun fel Ucraina. „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”
Guvernul maghiar nu doreşte să ajute în niciun fel Ucraina. „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”

Guvernul maghiar nu doreşte să participe în niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme.

Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor

Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.