Românul care a ajuns primar în Germania. Victoria sa, comentată în presa germană

Ultima actualizare: 17-06-2019 20:05

Un român este noul primar din Gorlitz, un oraş din estul Germaniei. Octavian Ursu a ajuns acolo în urmă cu 30 de ani, ca muzician.

Acum, la 51 de ani, a candidat din partea creştin-democraţilor pentru primărie şi a reuşit să-l învingă în al doilea tur de scrutin pe reprezentantul extremei-drepte. Victoria conaţionalului nostru este intens comentată în presa germană.

Cu un zâmbet modest, românul Octavian Ursu şi-a sărutat soţia după ce au fost afişate rezultatele alegerilor pentru primăria oraşului german Gorlitz. Datorită ei, studentul de acum 30 de ani la Conservatorul din Bucureşti a rămas în acest oraş.

„Eram în ultimul semestru la Conservator în Bucureşti când am ajuns aici şi a fost o întâmplare, a fost un loc liber aici în orchestră, am dat concurs şi am obţinut locul respectiv. Iar datorită faptului că am cunoscut-o pe soţia mea aici în oraş am rămas aici”, a spus Octavian Ursu pentru Deutche Welle.

Între timp, aceasta a învăţat şi limba romană.

Octavian Ursu a renunţat la muzică, dar s-a implicat activ în societate. De 10 ani este în consiliul municipal şi de cinci în Parlamentul saxon. Acum a fost ales cu peste 55% din voturi primar în Gorlitz, oraş din landul Saxonia, în estul Germaniei. Românul a fost susţinut de clasa politică germană care se delimitează de extremă-dreapta şi l-a învins pe Sebastian Wippel, candidatul Alternativa pentru Germania, un fost poliţist, cu un discurs anti-european şi împotriva imigranţilor.

Octavian Ursu a convins electoratul cu un discurs îndreptat spre tineri.

Octavian: „Încerc să fac oraşul cât mai atractiv pentru tineri, să poată avea joburi bune, să câştige bani buni aici, şi să încerc că oraşul să aibă şi oparte economică atractivă, în direcţia de a avea aici tehnologii moderne noi, de viitor.”

Oraş cu 56.000 de locuitori, Gorlitz se confuntă cu toate relele fostei Germanii de Est: îmbătrânirea populaţiei, şomaj ridicat şi un sentiment de declasare. Norocul localnicilor a fost că centrul istoric baroc, ocolit de bombardamente în al doilea război mondial, i-a atras pe mulţi producători de film. Aici s-au făcut pelicule faimoase precum: "The Grand Budapest Hotel" ori "Inglorious Bastards".

Tocmai de aceea, oraşul este alintat cu numele de "Gorliwood", o trimitere la - Hollywood.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO