CIA a cerut plasarea lui Tamerlan Tarnaev sub supraveghere "dupa informatii de la un guvern strain"


Ultimul update: Duminica 28 Aprilie 2013 06:54
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2013 08:11
Categorie: Stiri externe
Tamerlan Tarnaev

CIA a primit "informatii de la un guvern strain" cu privire la Tamerlan Tarnaev, presupus autor al atentatului din Boston, si a solicitat in toamna anului 2011 ca acesta sa fie plasat pe lista persoanelor supravegheate.

Anuntul a fost facut de catre un responsabil american al informatiilor, transmite AFP.

"CIA a impartasit toate informatiile furnizate de guvernul strain" cu celelalte agentii federale, a precizat pentru AFP acest responsabil, in timp ce Statele Unite desfasoara o ancheta cu privire la posibile scapari ale serviciilor antiteroriste in reperarea celor doi frati Tarnaev.

Aceste date proveneau de la Serviciul de securitate federal rus (FSB) si includeau mai multe informatii neprecizate cu privire la Tamerlan tarnaev, cel mai mare dintre fratii tarnaev, ucis in noaptea de joi spre vineri in cursul unui schimb de focuri cu politia. Acesta a indicat mai ales doua date de nastere posibile si numele acestuia in alfabetul chirilic.

CIA a primit aceste informatii la 28 septembrie 2011. Conform responsabilului de informatii, aceste date "erau practic identice cu ceea ce FBI primise in martie 2011" intr-o cerere de cooperare din partea Rusiei.

"CIA a cerut ca acesta sa fie inclus in sistemul de supraveghere" a persoanelor susceptibile sa comita actiuni teroriste, precizand ca "Tamerlan ar putea fi un individ de interes".

Numele lui Tamerlan Tarnaev a fost inscris in baza de date a Centrului national antiterorist (NCT), numit "Terorist Identities Datamart Environment" (TIDE), conform unui responsabil american, confirmand o informatie transmisa de Washington Post. Lista TIDE contine in jur de jumatate de milion de nume.

Aceasta lista de persoane supravegheate permite mai ales reperarea lor cand calatoresc cu avionul in strainatate. Acest lucru a fost facut la plecarea lui Tamerlan in Rusia la inceputul lui 2012, a recunoscut marti secretarul pentru siguranta interna, Janet Napolitano.

Insa 5 luni si 13 zile mai tarziu "la intoarcerea sa, toate anchetele pe acest subiect fusesera inchise", a declarat ea, iar intoarcerea lui Tamerlan a trecut neobservata.

Luni, senatorul republican Lindsey Graham a declarat pentru jurnalisti, pe baza unei conversatii cu un inalt responsabil al FBI, ca o greseala de scriere a impiedicat detectarea calatoriei lui Tamerlan Tarnaev in Rusia.

Conform responsabilului american din serviciile de informatii, "nu exista nicio greseala in informatiile introduse in baza de date".

Jokar tarnaev, in varsta de 19 ani, a fost inculpat luni pentru presupusa sa participare la atentatul de la maratonul din Boston care s-a soldat cu 3 morti si peste 200 de raniti la 15 aprilie. Acesta a povestit anchetatorilor ca fratele sau mai mare a fost la originea atentatului deoarece "vroia sa impiedice atacarea Islamului", conform CNN.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO