Chinezii impresioneaza din nou! Vor sa faca tren intre Pacific si Atlantic

Ultima actualizare: 18-10-2012 16:38
Canalul Panama

Columbia a inceput negocierile cu China pentru construirea unei alternative la Canalul Panama, prin care sa se poata face transportul de bunuri dintre Asia si America Latina.

Anuntul a fost facut de presedintele columbian, Juan Manuel Santos, care a declarat pentru Financial Times ca proiectul este “o propunere reala si este in stadiu avansat”.

Planul este sa se creeze un canal “uscat” prin care portul Buenaventura de la Oceanul Pacific sa fie legat, printr-o linie de cale ferata, de Coasta atlantica, traversand Columbia.

Potrivit BBC, schimburile comerciale dintre Columbia si China au crescut de la 10 milioane de dolari in 1980, la peste 5 miliarde de dolari in 2010.

China a intensificat relatile comerciale din America Latina pentru a raspunderii cresterii cererii de materie prima si de bunuri de larg consum.

Lunga de 225 de kilometri, aceasta cale ferata face parte dintr-o serie de proiecte menite sa imbunatateasca legaturile de transport comercial dintre Asia si America Latina, dar si sa dezvolte infrastructura Columbiei.

Pe Canalul Panama, deschis in 1914, se realizeaza 5% din comertul mondial, pe el navigand in fiecare an intre 13.000 si 14.000 de nave.

“Nu vreau sa se creeze asteptari exagerate, dar chiar are foarte multa logica”, a spus Juan Manuel Santos, adaugand ca Asia este “noul motor” al economiei mondiale, potrivit The Telegraph.

Proiectul de 7,6 miliarde de dolari este finantat de Banca pentru Dezvoltare Chineza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO