Cercetător: „Dacă nu încetinim epidemia, până la sfârşitul anului rămânem fără părinţi şi bunici”

Ultima actualizare: 16-03-2020 21:32
Laszlo Barabasi
Laszlo Barabasi

Fizicianul de origine română Albert Laszlo Barabasi susține că noul tip de coronavirus nu poate fi oprit, dar trebuie ca întreaga populație să facă eforturi pentru a încetini răspândirea bolii. 

În caz contrar, „până la sfârşitul anului mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici”, susține el într-o postare elaborată, publicată pe pagina sa de Facebook.

Laszlo Barabasi lucrează la Universitatea Harvard și este în același timp profesor la Northeastern University, din Boston  și a făcut descoperiri importante în privința teoriei reţelelor.  Acesta s-a născut la Cârța, județul Harghita și a emigrat în Statele Unite la începutul anilor 90.

Barabasi a postat un mesaj atât în maghiară, cât și în engleză, despre răspândirea virusului și cum îi putem proteja pe cei mai vulnerabili.

 

Mesajul integral al lui Laszlo Barabasi:

„În următoarele luni, foarte probabil voi fi infectat cu Covid-19. Miliarde de coronavirusuri îmi vor invada corpul, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. Dar, în absenţa unei boli cronice și fiindcă trăiesc în Boston, în apropierea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga.

Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus, încât cred că e inevitabil să închidem lumea pentru următoarele două luni. Nu îmi fac griji pentru mine, cât pentru mama mea.

Sunt printre puținele persoane privilegiate care știau încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmează două luni grele, şi mai e mult până la final.

Ştiam ce se va întâmpla, deoarece lucrez la Network Science Institute din Boston. Colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum. Au ajutat la oprirea epidemiilor de Zika, Ebola, iar acum coronavirusul e la rând.

Nu o să intru acum în amănuntele teoriei reţelelor - despre asta e vorba în Networked X şi capitolul X din cursul cursul meu (http://networksciencebook.com/). Epidemia de coronavirus este o problemă de reţea, astfel că este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor pentru a prezice şi în cele din urmă pentru a controla răspândirea ei.

Ceea ce contează este că înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontieră şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise. Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul.

Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta.

Dacă e de neoprit, de ce nu ne desfășurăm viețile ca până acum? De ce închidem şcolile, de împingem economia mondială în recesiune?

Există un singur motiv – să-l putem încetini. Dacă reușim să facem acest lucru, ne-am putea salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi.

Modelele arată destul de clar ce se va întâmpla în continuare - proximativ jumătate din populaţie se va infecta în următorul an. În lipsa acţiunii, procesul urmează o curbă Gaussiană bine stabilită - o creştere rapidă, o perioadă de vârf şi apoi scăderea. În perioada de vârf spitalele nu pot să ofere sprijin pentru toată lumea care va avea nevoie.

Iar acest vârf este înfricoşător de aproape – în câteva săptămâni, zeci de mii de persoane vor fi infectate dacă nu facem nimic. Putem vedea în exemplul Italiei ce se întâmplă dacă virusul este scăpat de sub control. Din lipsă de personal, medicii obligaţi să decidă asupra vieţii şi morţii, ajută unii pacienţi, pe alţii sunt nevoiţi să-i lase.

Mulţi continuă să creadă că avem de-a face cu un virus gripal inofesiv, care nu reprezintă niciun pericol pentru mulţi dintre noi, doar îi evită pe cei tineri, în special copiii. Acest lucru nu este adevărat - coronavirusul se răspândeşte mai repede decât gripă şi nu se întâlneşte cu imunitate. Până ce gripa ajunge în Europa în toamnă, un procent semnificativ al populaţiei este deja vaccinat, ceea ce face mai dificil răspândirea. Coronavirusul infectează nestingherit şi provoacă un procent mai mare de decese la vârstnici şi în rândul bolnavilor.

Îmi fac griji în special pentru persoanele în vârstă. Toţi cei care aveţi în familie bătrâni sau bolnavi, ori vecini, aveţi o mare responsabilitate. Nu duceţi virusul acasă! Faceţi-i să înţeleagă că pericolul este real în privinţa lor! Asiguraţi-vă că au mâncare, dacă nu, faceţi cumpărături pentru ei. Ajutaţi-i să se poată izola în următoarele două luni! Şi faceţi tot posibilul să nu răspândiţi virusul, astfel reducând din povară de pe sistemul sanitar.

Dacă vom lua acum cu toţii în serios Covid-19, putem să evităm să fim bolnavi în acelaş timp. Aşa se va păstra aprovizionarea şi oxigenul pentru cei care sunt infectaţi grav. Dacă nu facem tot ce ţine de noi pentru a încetini epidemia, până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!