Cel putin 12 morti in urma unei avalanse din Everest

Ultima actualizare: 21-04-2014 08:35
Everest

Avalansa care s-a produs vineri dimineata pe muntele Everest a provocat moartea a 12 ghizi nepalezi, alti cinci fiind salvati, potrivit unui nou bilant anuntat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal, relateaza AFP.

Anterior, autoritatile au anuntat un bilant de noua morti. Acesta este cel mai grav accident inregistrat vreodata pe cel mai inalt munte din lume, a declarat la randul sau Elizabeth Hawley, expert in ascensiuni in Nepal.

Avalansa s-a declansat la ora locala 06.45 (04.00 ora Romaniei), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, intr-o zona supranumita "popcorn field", care duce la ghetarul Khumbu.

"Am recuperat 12 corpuri, iar in acest moment nu avem informatii privind numarul persoanelor care se afla prinse sub zapada", a declarat Dipendra Paudel, reprezentant al Ministerului Turismului.

O echipa se salvare, sprijinita de elicoptere, continua eforturile in vederea salvarii unor eventuali supravietuitori. Sapte persoane au fost salvate in urma operatiunilor echipei de salvare. Bilantul victimelor ar putea creste la 14 morti, a declarat un reprezentant al echipei de salvare.

Accidentul scoate in evidenta riscurile asupra activitatii ghizilor nepalezi, care transporta corturile, alimentele si echipamentele alpinistilor straini ce incearca sa escaladeze Everestul, cel mai inalt varf din lume.

Peste 300 de persoane si-au pierdut viata pe Everest, de la prima ascensiune reusita a lui sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay, in 1953. Cel mai grav accident de alpinism a avut loc in Nepal in 1995, cand 42 de persoane, dintre care 13 japonezi, au murit intr-o avalansa care a afectat o tabara din apropierea muntelui Everest.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO