Cel mai poluat oraș din lume în acest weekend. „Aici nu ducem o viaţă sănătoasă”

Ultima actualizare: 09-12-2019 09:51

Date îngrijorătoare privind poluarea. În weekend, Sarajevo a fost cel mai poluat oraș din lume, potrivit măsurătorilor făcute de o agenţie care monitorizează calitatea aerului.

S-au înregistrat valori de aproape 15 ori mai mari decât pragul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Grav este că situația nu reprezintă o noutate în Bosnia, mai ales în capitală, unde aerul este greu de respirat mai mereu, spre disperarea celor aproape 300.000 de locuitori.

În plină zi, în Sarajevo, vizibilitatea este foarte redusă, iar cerul abia se zărește. Dar nu din cauza norilor, ci a smogului.
Orașul este unul dintre cele mai poluate din lume și din cauza poziției sale geografice, fiind situat într-o vale încojurată de munți.

Atunci când nu bate vântul, aerul este mult mai greu de respirat. Oamenii care locuiesc în capitală sunt scandalizați de situație, dar cred că au și ei o parte din vină pentru dezastrul ecologic la care s-a ajuns.

Locuitor: „Este suficient să arunci o privire în jur şi să vezi cât de multă poluare este. Toate hainele mele miros urât când ajung acasă.”

Locuitor: „Ar trebui să ne fie ruşine. Oamenilor nu le pasă de mediul înconjurător. Trebuie să fie educaţi şi să înţeleagă pericolele.”

Din cauza gradului ridicat de noxe din aer, oficialii le recomandă cetătenilor să nu stea prea mult afară în aceste zile. Pe de altă parte, oamenii sunt revoltați pentru că autoritătile nu iau măsuri pentru reducerea poluării.

Locuitor: „Oficialii statului ar trebui să se ocupe de această problemă. Dacă nu putem avea un aer sănătos, cum putem duce o viaţă sănătoasă? Aici nu ducem o viaţă sănătoasă. Sunt tot mai mulţi oameni, în special copii, cu boli asociate cu cancerul. Nu putem să fugim în fiecare zi de această poluare în munţii Bjelasnica sau Jahorina. Trebuie să avem un aer curat aici în oraş. Cât mai curând posibil.”

Potrivit presei locale, poluarea excesivă este provocată și de lipsa unei legislații în cazul marilor poluatori industriali. În plus, mulți dintre locuitori folosesc cărbune pentru a-și încălzi casele iarna și în oraș mai circulă autoturisme care nu respectă normele ecologice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO