Cel mai poluat oraș din lume în acest weekend. „Aici nu ducem o viaţă sănătoasă”


Ultimul update: Luni 09 Decembrie 2019 09:51
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2019 08:31
Categorie: Stiri externe

Date îngrijorătoare privind poluarea. În weekend, Sarajevo a fost cel mai poluat oraș din lume, potrivit măsurătorilor făcute de o agenţie care monitorizează calitatea aerului.

S-au înregistrat valori de aproape 15 ori mai mari decât pragul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Grav este că situația nu reprezintă o noutate în Bosnia, mai ales în capitală, unde aerul este greu de respirat mai mereu, spre disperarea celor aproape 300.000 de locuitori.

În plină zi, în Sarajevo, vizibilitatea este foarte redusă, iar cerul abia se zărește. Dar nu din cauza norilor, ci a smogului.
Orașul este unul dintre cele mai poluate din lume și din cauza poziției sale geografice, fiind situat într-o vale încojurată de munți.

Atunci când nu bate vântul, aerul este mult mai greu de respirat. Oamenii care locuiesc în capitală sunt scandalizați de situație, dar cred că au și ei o parte din vină pentru dezastrul ecologic la care s-a ajuns.

Locuitor: „Este suficient să arunci o privire în jur şi să vezi cât de multă poluare este. Toate hainele mele miros urât când ajung acasă.”

Locuitor: „Ar trebui să ne fie ruşine. Oamenilor nu le pasă de mediul înconjurător. Trebuie să fie educaţi şi să înţeleagă pericolele.”

Din cauza gradului ridicat de noxe din aer, oficialii le recomandă cetătenilor să nu stea prea mult afară în aceste zile. Pe de altă parte, oamenii sunt revoltați pentru că autoritătile nu iau măsuri pentru reducerea poluării.

Locuitor: „Oficialii statului ar trebui să se ocupe de această problemă. Dacă nu putem avea un aer sănătos, cum putem duce o viaţă sănătoasă? Aici nu ducem o viaţă sănătoasă. Sunt tot mai mulţi oameni, în special copii, cu boli asociate cu cancerul. Nu putem să fugim în fiecare zi de această poluare în munţii Bjelasnica sau Jahorina. Trebuie să avem un aer curat aici în oraş. Cât mai curând posibil.”

Potrivit presei locale, poluarea excesivă este provocată și de lipsa unei legislații în cazul marilor poluatori industriali. În plus, mulți dintre locuitori folosesc cărbune pentru a-și încălzi casele iarna și în oraș mai circulă autoturisme care nu respectă normele ecologice.

Migranții dintr-o tabără din Bosnia se spală cu zăpadă și riscă să moară
Doi geniști din Bosnia, uciși în timpul unei misiuni. Unul dintre ei „a activat mina”
Migranți răniți la granița dintre Bosnia și Croația. Ce s-a întâmplat cu ei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33