Cel mai mare pelerinaj catolic din lume, Fecioara din Guadalupe, anulat din cauza coronavirusului

Ultima actualizare: 24-11-2020 11:26
procesiune catolica guadalupe
Getty

Cel mai mare pelerinaj catolic din lume, cel pentru Fecioara din Guadalupe, va fi anulat din cauza pandemiei de coronavirus.

Biserica Romano-Catolică din Mexic a luat decizia ca anul acesta să nu mai fie organizat pelerinajul, pentru a contribui la măsurile autorităților de încetinire a transmiterii coronavirusului, relatează AP.

Consiliul Episcopal al Mexicului a precizat într-un comunicat că basilica va fi închisă în perioada 10-13 decembrie. Fecioara este sărbătorită pe 12 decembrie și, iar aglomerația în Mexico City începe cu câteva săptămâni înainte, de când vin pelerinii, milioane dintre ai adunându-se în oraș, din toate colțurile Mexicului.

Biserica a recomandat ca „sărbătorile din Guadalupe să se desfășoare în biserici sau acasă, evitând adunările, iar populația să ia măsurile sanitare corespunzătoare”.

Episcopul Salvador Martínez a declarat recent într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare că chiar și 15 milioane de pelerini vizitează biserica, în primele două săptămâni ale lunii decembrie.

Mulți dintre pelerini ajung pe jos, unii purtând statui și desene, reprezentări ale Fecioarei Maria la scară mare.

Bazilica deține o imagine a Fecioarei despre care se spune că s-a imprimat în mod miraculos pe o mantie a unui țăran, Juan Diego, în 1531.

Biserica a recunoscut că 2020 a fost un an dificil și că mulți dintre credincioși doresc să caute consolare în credință, dar oficialii acesteia au spus că restricțiile anti-coronavirus nu permit un pelerinaj care nu permite păstrarea distanțării.

Oficialii bisericii nu își amintesc de o măsură similară în trecut, dar rapoartele ziarelor de acum aproape un secol arată că biserica a închis în mod oficial basilica din 1926 până în 1929 în semn de protest împotriva -unor legi anti-religioase. Relatări ale vremii vorbesc despre mulțimi adunate la biserică, chiar dacă nu se țineau slujbe.

Mexicul a raportat peste 1 milion de infecții cu noul coronavirus și 101.676 de decese, înăsprind măsurile sanitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO