Înfrângere istorică pentru Theresa May. Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT

Ultima actualizare: 15-01-2019 22:58
brexit

Parlamentul Britanic a respins marți seara acordul pentru BREXIT, încheiat cu Uniunea Europeană, cu două luni şi jumătate înainte de date prevăzută a ieşirii din UE.

Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

UPDATE 22:35 Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în alte state UE.

UPDATE 22:25 Partidul naţionalist irlandez aliat în parlamentul de la Londra al guvernului condus de Theresa May o va sprijini miercuri pe aceasta cu prilejul votului pe marginea moţiunii de cenzură, a afirmat un purtător de cuvânt al Partidul Democratic Unionist (DUP), citat de Reuters.

UPDATE 22:15 Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a avut o primă reacție: ”Am luat act cu regret de rezultatul votului din Parlamentul Britanic din această seară”.

UPDATE 22:00 A venit și o reacție de la președintele Consiliulu European, Donald Tusk.

"Dacă un acord e imposibil să fie găsit şi nimeni nu îl vrea, atunci cine va avea măcar curajul în final să spună care e singura soluţie pozitivă?", a scris Tusk pe Twitter.

UPDATE 21:50 Theresa May: "Votul parlamentarilor ne spune ce nu vor, dar nu si ce vor". Premierul îi asigură pe parlamentari că se va supune fără probleme unei moțiuni de cenzură.

Liderul Opoziției Jeremy Corbyn a anunțat deja că a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului May.

UPDATE 21:40 Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT cu 432 de voturi „împotrivă” și 202 „pentru”. 

Este una dintre cele mai mari înfrângeri pentru un guvern din istoria politică modernă a Marii Britanii.

Opoziţia laburistă a prezentat o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator.

UPDATE 21:20 Parlamentarii britanici au început marţi seară principalul vot asupra acordului propus de premierul Theresa May privind Brexit-ul, relatează Reuters.

UPDATE 21:00 Premierul Theresa May şi-a început discursul în fata Parlamentului.

"Votul de astăzi nu este despre ce e mai bun pentru liderii opoziţiei, ci despre ce e mai bun pentru ţară. Alegerea de azi este pentru generaţiile ce vor urma, despre respectarea alegerilor democratice", a spus May, în ultima încercare de a-i convinge pe parlamentari să voteze acordul.

"Un Brexit fără acord iarăşi nu este ceea ce oamenii au votat. Acordul livrează ceea ce am promis", mai spune May.

Premierul Theresa May a ţinut o ultimă pledoarie în favoarea documentului şi i-a avertizat pe politicieni că dacă îl resping vor "abandona poporul britanic". Însă comentatorii prevăd o înfrângere umilitoare pentru şefa guvernului. Asta în condiţiile în care cel puţin 70 de parlamentari din partidul ei vor vota de partea opoziţiei.

Doamna May aproape că i-a implorat luni seară pe parlamentari să dea o şansă acordului obţinut de ea cu Bruxelles-ul.

Theresa May: "În următoarele 24 de ore mai uitați-vă o dată peste acest acord! Nu, nu este perfect și da, este un compromis. Însă, atunci când se vor scrie cărțile de istorie, oamenii vor privi această decizie și vor întreba: Am protejat economia, securitatea și Uniunea noastră, sau am abandonat poporul?"

Lupta premierului pare însă o cauză pierdută. Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru că acordul să fie adoptat. Se pare însă că între 70 şi 100 de parlamentari conservatori şi reprezentanţii Partidului unionist din Irlanda de Nord vor vota împotrivă. Dacă la aceste voturi le adăugăm pe cele ale laburiştilor, am putea vorbi despre o înfrângere de proporţii istorice pentru premier.

Hadas Gold, corespondent CNN: ”Dacă Theresa May pierde la diferenţa mai mare de 166 de voturi, va fi cea mai mare înfrângere din 1924 încoace. Diferenţa de voturi la care ar putea pierde doamna May contează. Dacă este o diferenţă mică, ar putea să se întoarcă la Bruxelles şi să mai obţină concesii, în special în problema graniței irlandeze. Dacă diferenţa este una extrem de mare, are varianta de a încerca să schimbe acordul. Totodată, există și varianta unui vot de neîncredere, organizat de laburişti, care ar putea declanşa alegeri generale.”

Dacă Theresa May iese înfrântă din şedinţa parlamentară, va trebui să se întoarcă în trei zile cu o moţiune care cuprinde următorii paşi.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Dacă acordul Theresei May este respins în Parlament, rămâne şi opţiunea unui Brexit fără acord. Unii cred că ar fi o catastrofă, cel mai prost scenariu posibil, iar altora le place ideea.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO