BBC, despre campania lui Mandachi: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”


Ultimul update: Sambata 16 Martie 2019 10:11
Data publicarii: Sambata 16 Martie 2019 09:33
Categorie: Stiri externe
stefan mandachi

Campania omului de afaceri Ștefan Mandachi pentru construirea de autostrăzi în Moldova a atras atenția și jurnaliștilor de la BBC.

”Sătul de rețeaua deficitară de drumuri din regiunea Moldovei, Ștefan Mandachi, în vârstă de 33 de ani, și-a construit o mică autostradă pe banii săi - cu 4.500 de euro. Campania a durat săptămâni întregi pentru a provoca agitație, iar totul a ajuns vineri la punctul culminant”, scrie BBC într-un articol intitutlat ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”.

Jurnaliștii britanici amintesc faptul că România are una dintre cele mai reduse rețele de autostrăzi din Uniunea Europeană, cu 806 km în toată țara, deși are un teritoriu aproape egal cu cel al Marii Britanii.

”Vrem să unim populația, avem un scop - să avem autostrăzi”, a spus Ștefan Mandachi pentru BBC.

Lucrarea a fost inaugurată vineri, la ora 15:00, când o parte din România s-a oprit din lucru pentru un sfert de oră. Peste două mii de oameni s-au strâns la Suceava. Protestul a fost susţinut şi din aer. Un avion care purta un afiş cu mesajul “Bucovina vrea autostradă” a survolat mai multe minute locul unde s-au strâns românii.

Demersul pornit de omul de afaceri din Suceava a strâns la un loc toate categoriile sociale. De la muncitori, la întreprinzători cunoscuţi şi de la primari, la poliţişti.

”În 2018, România a inaugurat doar 58 de kilometri de autostradă. Are, de asemenea, cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE”, mai precizează BBC.

”În fiecare an mor mai mulți oameni decât au murit în revoluția din 1989”, a mai spus Mandachi, care a aranjat lângă metrul de autostradă locul unui accident rutier, cu o ambulanță și un dric.

Și Euronews a scris, vineri, despre protestul lui Ștefan Mandachi, sub titlul "Un om de afaceri român construiește cea mai mică autostradă din lume"

„Suntem cea mai săracă regiune din Europa și vreau autostrăzi aici, în Moldova, în regiunea mea. Aici, în Suceava, în orașul meu!”, a declarat antreprenorul Ștefan Mandachi pentru Euronews.

Jurnaliștii descriu cum omul de afaceri sucevean s-a săturat de promisiunile pe care guvernul le-a încălcat în ultimii treizeci de ani de a îmbunătăți infrastructura rutieră, astfel că a investit 4.500 de euro în proiectul lui.

„Rețeaua de autostrăzi din România are doar 805 kilometri și construcția drumurilor în țară se desfășoară într-un ritm foarte lent. Autoritățile au promis că 118 kilometri vor fi gata până la sfârșitul anului 2019”, au scris jurnaliștii de la Euronews.

De asemenea, Bloomberg a scris că Preşedintele României Klaus Iohannis s-a alăturat protestului iniţiat de Ştefan Mandachi şi că la fel au procedat şi câţiva primari care fac parte din coaliţia de guvernare.

”Sătul să conducă pe cele mai proaste drumuri din Uniunea Europeană, un om de afaceri român a găsit un nou mod de a-și elibera mânia”, a scris Bloomberg.

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO