Batranete dupa gratii. Liderul mafiei calabreze arestat la 80 de ani

Ultima actualizare: 03-11-2012 14:52

Nu mai putin de 300 de membri ai gruparii ‘Ndrangheta au fost arestati, dupa cea mai ampla operatiune a autoritatilor din ultimii ani. Peste 3.000 de politisti au fost mobilizati pentru aceasta actiune care avut loc in mai multe regiuni din Italia.

Politistii din Calabria, precum si din mai multe regiuni din nordul Italiei au luat cu asalt mai multe cartiere in care isi desfasurau activitatea membrii uneia dintre cele mai temute grupari mafiote italiene, ‘Ndragheta.

"Este vorba de cea mai importanta operatiune efectuata in ultimii ani impotriva 'Ndrangheta", a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, in vreme ce procurorul de caz, Alberto Cisterna a adaugat ca "arestarile confirma ca nordul Italiei este adevaratul teatru de operatiuni al 'Ndrangheta".

Potrivit informatiilor date publicitatii pana acum, printre cei arestati se afla si Domenico Oppedisano, care la 80 de ani este considerat liderul ‘Ndragheta.

Cei 300 de suspecti care au cazut in plasa politistilor au fost arestati pentru mai multe infractiuni printre care asociere mafiota, detinere si trafic de arme, precum si pentru extorcare de fonduri.

Potrivit agentiei ANSA, au fost confiscate bunuri, arme si droguri in valoare de zeci de milioane de euro.

Operatiunea fortelor de ordine a venit dupa o serie de crime comise in cadrul tentativei ratate a filialei din nordul tarii a gruparii de a prelua conducerea organizatiei mafiote, a explicat procurorul de caz.

Exista si o alta explicatie in acest sens: clanurile din nord si-au dat seama ca reprezentau puterea financiara si politica a organizatiei si s-au considerat indreptatite sa devina mai puternice fata de cele din sud.

Dincolo de aspectele legale, operatiunea politistilor italieni constituie un subiect fierbinte si pentru analisti. Acestia sunt de parere ca actiunea demonstreaza faptul ca ‘Ndrangheta este organizata pe vertical, nu pe orizontal, asa cum se credea pana acum.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO