Bashar al-Assad vrea sa elibereze "fiecare centimetru patrat din teritoriul" Siriei


Ultimul update: Joi 12 Ianuarie 2017 06:57
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2017 10:41
Categorie: Stiri externe
Bashar al-Assad

Presedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat hotarat sa elibereze "fiecare centimetru patrat din teritoriul" tarii sale, sustinand ca are "legitimitatea si sprijinul popular" conform unui interviu aparut luni in presa franceza si citat de AFP.

"Avem legitimitatea sa eliberam orice zona controlata de teroristi, indiferent cum se numesc. Indiferent daca se numesc Statul Islamic sau Al-Nusra (ramura siriana a Al-Qaida - n.r.) sau se declara moderati sau chiar Casti Albastre (salvatori civili - n.r.), nu avem de-a face cu nume", a spus presedintele sirian la postul privat de radio RTL.

Damascul califica drept 'teroristi' toti opozantii regimului. In acest interviu, acordat de asemenea si postului de radio France Info si postului de televiziune LCP, presedintele sirian a afirmat ca regimul sau este "pe calea victoriei", dupa recucerirea Alepului, al doilea oras sirian, unde regimul a preluat in intregime controlul, dupa luni de asediu si bombardamente.

"Avem ca misiune constitutionala eliberarea fiecarui centimetru patrat din teritoriul sirian. Este indiscutabil", a declarat Al-Assad. Intrebat despre crimele de razboi de care este acuzat regimul de la Damasc (torturarea prizonierilor, lansarea de butoaie cu explozibil asupra civililor, bombardarea de spitale), presedintele sirian a raspuns: "Daca am fi facut astfel de lucruri, nu am mai fi avut sprijin, nu as mai fi presedinte, guvernul nu ar mai fi in functie. Am putut rezista in acest razboi pentru ca avem sprijinul popular. Si nu poti avea sprijin popular daca iti ucizi propriii cetateni. Prin urmare, aceasta poveste nu tine".

Pe de alta parte, el a mai declarat ca guvernul sau este dispus sa negocieze in legatura cu 'orice' in cadrul discutiilor de pace propuse a avea loc in Kazahstan, insa nu este clar deocamdata cine va reprezenta opozitia si nu a fost stabilita inca nicio data, potrivit Reuters. Al-Assad a spus totodata ca acordul de pace intermediat de Turcia si Rusia, cel mai puternic aliat al sau, inainte de negocieri este incalcat si ca rolul armatei este sa recupereze zona din apropiere de Damasc unde insurgentii controleaza principala sursa de alimentare cu apa a capitalei.

Intrebat de asemenea daca guvernul este dispus sa discute pozitia sa ca presedinte, Al-Assad a declarat: "Da, dar pozitia mea este legata de Constitutie". "Daca vor sa discute acest punct, trebuie sa discute Constitutia", a precizat el. Al-Assad a subliniat ca orice chestiune constitutionala trebuie supusa unui referendum si ca poporul sirian este cel care isi alege presedintele. Pornit de la o revolta populara in martie 2011, reprimata in sange, conflictul din Siria s-a militarizat si internationalizat rapid si a facut peste 310.000 de morti in aproape sase ani.
 

Sursa: Agerpres

Cel putin 43 persoane, in majoritate civili, au fost ucise sambata in explozia unui vehicul-capcana la Azaz
Rusia a inceput sa isi reduca prezenta militara in Siria si isi retrage unicul sau portavion
VIDEO PROTVPLUS.RO