Barack Obama e decis sa inchida celebra inchisoare de la Guantanamo. "A dus la slabirea securitatii noastre nationale"

Ultima actualizare: 26-02-2016 07:01
guantanamo

Presedintele american Barack Obama a prezentat marti un plan de inchidere a centrului de detentie de la baza navala americana de la Guantanamo, in sud-estul Cubei, un proiect care are insa putine sanse de a fi adoptat de Congres in plin an electoral.

“Este vorba despre a inchide un capitol de istorie, (...) de a tine cont de invatamintele pe care le-am tras din 11 septembrie si care trebuie sa ne ghideze tara in viitor”, a declarat Obama, in discursul sau de la Casa Alba, conform Agerpres.

“De mai multi ani, a devenit clar ca (n. r. - aceasta inchisoare) nu duce la intarirea securitatii noastre nationale, ci o slabeste”, a subliniat presedintele, facand referire la un instrument de recrutare pentru jihadisti.

Barack Obama a cerut Congresului sa examineze proiectul “cu onestitate, chiar si in mijlocul unui an electoral”.

Administratia sa a identificat 13 locuri de pe teritoriul american care ar putea primi prizonierii aflati in prezent la Guantanamo, dar nu a comunicat lista lor completa si nici nu a emis vreo recomandare.

Desi costul total al acestui transfer ar fi semnificativ, intre 290 si 475 milioane de dolari, economiile astfel rezultate s-ar cifra la 65-85 milioane anual, amortizarea cheltuielilor fiind posibila in 3-5 ani, a calculat executivul.

In prezent, la Guantanamo se mai afla 91 de detinuti - dintr-un total de aproape 800 - dintre care 35 ar putea fi transferati intr-un stat tert in lunile urmatoare.

Dintre detinuti, numai in jur de 10 au primit condamnari din partea justitiei militare ori sunt in asteptarea unui proces. Khaled Cheikh Mohamed, banuit ca a organizat atentatele de la 11 septembrie 2011, este unul dintre acestia.

Asa cum era de asteptat, proiectul anuntat de administratia democrata a suscitat imediat vii reactii din tabara republicana, Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor, declarand ca “propunerii ii lipsesc detalii esentiale, cerute de lege, precum costul exact si locul unui nou centru de detentie”. “Nu ne vom risca securitatea nationala pentru o promisiune de campanie”, a atentionat el.

Senatorul republican John McCain a spus si el ca este un proiect “vag”, dar a anuntat ca propunerile presedintelui vor fi examinate in audieri pe care le va convoca comisia pe care o conduce. Fostul contracandidat al lui Obama a estimat totusi ca acesta “si-a ratat sansa de a convinge Congresul si pe americani ca are un proiect responsabil pentru a inchide inchisoarea de la Guantanamo”.

Daca, asa cum este previzibil, Congresul dominat de republicani va bloca orice masura, administratia ar putea totusi actiona prin decrete. Casa Alba a ramas insa pana acum evaziva pe acest subiect, marja de manevra juridica a presedintelui fiind incerta, potrivit expertilor.

Inchiderea inchisorii de la Guantanamo a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama in 2008, insa, dupa instalarea la Casa Alba, presedintele s-a impotmolit intr-un impas juridic si politic.

Cu toate acestea, New York Times apreciaza, intr-un editorial, ca “inchiderea Guantanamo pana la sfarsitul anului este posibila”, publicatia chemandu-i pe republicani sa renunte la o opozitie “sistematica si irationala”. Inchiderea acestui centru de detentie “ar face SUA mai sigure, ar contribui la restabilirea rangului Americii de aparator al drepturilor omului si ar reprezenta economii de milioane de dolari pentru contribuabil”, a scris New York Times.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO