Barack Obama e decis sa inchida celebra inchisoare de la Guantanamo. "A dus la slabirea securitatii noastre nationale"

Ultimul update: Vineri 26 Februarie 2016 07:01
Data publicarii: Marti 23 Februarie 2016 20:28
Categorie: Internaţional
guantanamo

Presedintele american Barack Obama a prezentat marti un plan de inchidere a centrului de detentie de la baza navala americana de la Guantanamo, in sud-estul Cubei, un proiect care are insa putine sanse de a fi adoptat de Congres in plin an electoral.

“Este vorba despre a inchide un capitol de istorie, (...) de a tine cont de invatamintele pe care le-am tras din 11 septembrie si care trebuie sa ne ghideze tara in viitor”, a declarat Obama, in discursul sau de la Casa Alba, conform Agerpres.

“De mai multi ani, a devenit clar ca (n. r. - aceasta inchisoare) nu duce la intarirea securitatii noastre nationale, ci o slabeste”, a subliniat presedintele, facand referire la un instrument de recrutare pentru jihadisti.

Barack Obama a cerut Congresului sa examineze proiectul “cu onestitate, chiar si in mijlocul unui an electoral”.

Barack Obama vrea sa inchida o inchisoare controversata din SUA. Legatura dintre detinuti si luptatorii Statului Islamic

Administratia sa a identificat 13 locuri de pe teritoriul american care ar putea primi prizonierii aflati in prezent la Guantanamo, dar nu a comunicat lista lor completa si nici nu a emis vreo recomandare.

Desi costul total al acestui transfer ar fi semnificativ, intre 290 si 475 milioane de dolari, economiile astfel rezultate s-ar cifra la 65-85 milioane anual, amortizarea cheltuielilor fiind posibila in 3-5 ani, a calculat executivul.

In prezent, la Guantanamo se mai afla 91 de detinuti - dintr-un total de aproape 800 - dintre care 35 ar putea fi transferati intr-un stat tert in lunile urmatoare.

Dintre detinuti, numai in jur de 10 au primit condamnari din partea justitiei militare ori sunt in asteptarea unui proces. Khaled Cheikh Mohamed, banuit ca a organizat atentatele de la 11 septembrie 2011, este unul dintre acestia.

Asa cum era de asteptat, proiectul anuntat de administratia democrata a suscitat imediat vii reactii din tabara republicana, Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor, declarand ca “propunerii ii lipsesc detalii esentiale, cerute de lege, precum costul exact si locul unui nou centru de detentie”. “Nu ne vom risca securitatea nationala pentru o promisiune de campanie”, a atentionat el.

Senatorul republican John McCain a spus si el ca este un proiect “vag”, dar a anuntat ca propunerile presedintelui vor fi examinate in audieri pe care le va convoca comisia pe care o conduce. Fostul contracandidat al lui Obama a estimat totusi ca acesta “si-a ratat sansa de a convinge Congresul si pe americani ca are un proiect responsabil pentru a inchide inchisoarea de la Guantanamo”.

Daca, asa cum este previzibil, Congresul dominat de republicani va bloca orice masura, administratia ar putea totusi actiona prin decrete. Casa Alba a ramas insa pana acum evaziva pe acest subiect, marja de manevra juridica a presedintelui fiind incerta, potrivit expertilor.

Inchiderea inchisorii de la Guantanamo a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama in 2008, insa, dupa instalarea la Casa Alba, presedintele s-a impotmolit intr-un impas juridic si politic.

Cu toate acestea, New York Times apreciaza, intr-un editorial, ca “inchiderea Guantanamo pana la sfarsitul anului este posibila”, publicatia chemandu-i pe republicani sa renunte la o opozitie “sistematica si irationala”. Inchiderea acestui centru de detentie “ar face SUA mai sigure, ar contribui la restabilirea rangului Americii de aparator al drepturilor omului si ar reprezenta economii de milioane de dolari pentru contribuabil”, a scris New York Times.
 

Un detinut refuza sa paraseasca inchisoarea Guantanamo. Motivul pentru care nu vrea sa fie in libertate

Un detinut refuza sa paraseasca inchisoarea Guantanamo. Motivul pentru care nu vrea sa fie in libertate

FULLSCREEN
Barack Obama e decis sa inchida celebra inchisoare de la Guantanamo. "A dus la slabirea securitatii noastre nationale"
  • /

Sursa: Agerpres

Thomas Bartlett Whitaker, texas, executie,

Viața unui condamnat la moarte, cruțată în ultima clipă. Tatăl l-a salvat de la moarte

Mercenarii ruși care i-au atacat pe americani în Siria. Primesc 5000 de $/lună

Țara care a alocat 13 milioane de dolari pentru ”Seiful Apocalipsei”

Jane Seymour a pozat în Playboy la 67 de ani. Dezvăluirile făcute de ”Dr Queen”

Pictură a lui Degas, furată acum 9 ani, a fost descoperită din întâmplare

Tensiuni Turcia-Cipru. Cinci nave de război turce au ameninţat un vas italian

Vladimir Putin

SUA vor să-i impună sancţiuni suplimentare Rusiei. Anunțul venit de la Casa Albă

Trump: ”Ce au făcut Rusia, Iranul și Siria este o rușine pentru omenire”

O maşină a lovit o barieră de securitate lângă Casa Albă

A intrat cu maşina într-un grup de copii, apoi a fugit de la locul accidentului

Donald Trump a anunțat o măsură fără precedent în cazul Coreei de Nord

Bugetul UE pe 7 ani, dezbătut vineri. Iohannis: ”Dacă vrem mai mult, trebui să plătim un pic mai mult”