"Stare de urgenta nationala". Unul dintre cei mai mari exportatori de banane a dat alerta


Ultimul update: Vineri 20 Decembrie 2013 00:08
Data publicarii: Marti 17 Decembrie 2013 08:57
Categorie: Stiri externe
femeie mancand banana

Guvernul din Costa Rica, unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, a declarat "stare de urgenta nationala" din cauza starii recoltelor sale.

Industria exportului de banane, in valoare de jumatate de miliard de dolari, a fost lovita de doua molime separate: paduchii lanosi (Pseudococcidae) si paduchii testosi (Coccoidea). Aproape 20% din productie a fost compromisa.

Magda Gonzalez, directorul Serviciului Fitosanitar, a declarat ca schimbarile climatice au marit populatiile de insecte, ceea ce face ca aceste boli sa fie din ce in ce mai intalnite, pe glob.

In acelasi timp, un raport stiintific american avertizeza asupra faptului ca o specie de ciuperca, care se hraneste cu banane, pune in pericol plantatii din jurul lumii.

Boala, produsa de ciuperca "Fusarium oxysporum f. sp.cubense", era specifica unor zone din Asia si Australia, dar, recent, a fost identificat in Iordania si Mozambic.

Acesta ciuperca si raspandirea insectelor care contamineaza culturile de banane pun in pericol productia acestor fructe in America Latina, care produce aproape 80% din bananele exportate la nivel global.

 Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php

Sursa: The Independent

VIDEO PROTVPLUS.RO