"Azi este Pearl Harbor". Ce si-au scris liderii de la Casa Alba in ziua fatidica 9/11: emailuri publicate dupa 14 ani

Ultima actualizare: 14-09-2015 07:08
11 septembrie

La 14 ani de la tragedia care a ingenunchiat America si care a zguduit intreaga lume - atacurile de la 11 septembrie - Biblioteca Prezidentiala George W.Bush a dezvaluit presei, in premiera, emailuri trimise si primite la Casa Alba, din ziua fatidica.

In 2015, intreaga lume comemoreaza 14 ani de la atacurile teoriste de la World Trade Center si Pentagon. 9/11 va fi mereu o zi neagra in istoria SUA, iar in fiecare an americanii tresara, marcati de unul dintre cele mai sangeroase atacuri teroriste din toate timpurile. 3000 de oameni au murit in acea zi, la World Trade Center, plus alte 80 de victime la Pentagon si un avion cu 44 de persoane s-a prabusit in Pennsylvania.

Pe 11 septembrie 2001, extremisti in misiuni sinucigase au deturnat patru avioane de pasageri, transformand aeronavele in rachete indreptate impotriva celor doua turnuri World Trade Center din New York si a sediului Pentagonului, langa Washington.

La 14 ani de la atacuri, Casa Alba a dezvaluit pentru prima data cateva emailuri din acea zi, cu reactiile celor din staff-ul prezidential. Conversatiile au fost publicate de New York Times.

Dezvaluirea vine la cateva saptamani dupa ce au fost oferite presei imagini in premiera cu reactia vicepresedintelui Dick Cheney in momentul in care a aflat de atacurile teroriste.

Debutul zilei de 11 septembrie 2001 anunta o zi frumoasa, cu un cer senin, o zi calduroasa, in care nimic nu prevestea tragedia ce avea sa urmeze. Ziua la Casa Alba incepuse ca orice alta, iar Presedintele George W. Bush se afla intr-o vizita, la o scoala din Florida.

Cu toate astea, la ora 8.56 am, totul avea sa schimbe pentru totdeauna. Unul din Turnurile Gemene era lovit de un avion. Din acel moment, a inceput un schimb de emailuri la Casa Alba, care arata socul prin care au trecut cei din administratia presidentiala.

8:56 am “Deschideti televizorul si dati pe CNN” a fost primul mail, trimis de Tucker Eskew, directorul departamentului de relatie cu presa, catre trei colegi de ai sai.

Brusc, doua intalniri au fost anulate. La 9:20 am, Mary Matalin, consiliera Vicepresedinteului Dick Cheney, a primit un email de la David Horowitz, un scriitor de politica, care i-a spus: “Astazi (nr. 11 septembrie 2001) este Pearl Harbor.”

9:23 am
Apoi, unul dintre sefii cabinetului prezidential, Joshua B. Bolten, a primit mesaje de incurajari de la un coleg: “Trebuie sa fii puternic”.

Cu toate astea, desi emailurile au fost prezentate in urma unei cereri publice, ele sunt incomplete. Biblioteca Prezidentiala inca tine secrete emailuri importante din acea zi, din motive de securitate nationala.


Urmatoarea serie de emailuri dezvaluie ingrijorarea staff-ului. Imediat dupa ce un avion a lovit primul turn, Casa Alba a pregatit o conferinta de presa si un raspuns pentru populatie.

9:51 am: “Trebuie alcatuit si format un raspuns de urgenta nationala” a scris Jay Lefkowitz, unul dintre avocatii de la Casa Alba in timpul administratiei Bush.

Apoi a urmat o serie de emailuri intre colegi, in care anuntau ca orice alta problema, inclusiv de ordin legislativ, va fi amanata, din cauza evenimentelor speciale petrecute.

In jurul pranzului, Casa Alba a fost evacuata, ca masura de siguranta, si doar cativa angajati au mai ramas in cladire, restul fiind mutati intr-un sediu din apropiere. Oriunde se aflau, acestia primeau mesaje de incurajare si de ingrijorare de la prieteni si rude.

12:13 pm Esti in siguranta? Mi-e greu sa imi imaginez ce se intampla azi si prin ce treci. Sper ca esti teafar”, a fost mesajul pe care l-a primit Clay Johnson, bun prieten cu presedintele Bush si consilider, de la sora sa

1:10 pm “Draga Karen, incep sa imi pierd credinta. Te voi pomeni in rugaciuni, la fel si pe presedinte. Imi dau seama acum: ca tara,  de azi, vom fi in razboi. Avem doua slujbe azi, ne rugam pentru toti, pentru tine, pentru presedinte. Iti atasez niste notite din Psalmul 23. Te iubesc” i-a scris Douglas Fletcher, pastor in Texas si bun prieten lui Karen Hughes, consilidera Presedintelui Bush.

1:44 pm “Iti transmit solidaritatea si prietenia intr-o zi asa cumplita” a fost mesajul pe care l-a primit Condoleezza Rice, Ministru de Externe al SUA, de la Inaltul Reprezentant UE pentru Politca Externa, Javier Solana.

Cu toate astea, niciunul dintre emailurile publicate nu arata cat de speriati erau cei din administratia prezidentiala, ci mai degraba cum au incercat sa gestioneze o situatie fara precedent.
Cateva schimburi de emailuri indica o atmosfera apasata si o stare de ingrijorare.

5:07 pmIncredibil. Tocmai m-am intors la Casa Alba, dupa ce toata dupa amiaza am stat in buncar” i-a scris Johnson, consilierul presedintelui Bush, surorii sale

5:28 pm
“Te simti in siguranta?” i-a replicat sora
5:31 pm  “Daca este suficient de sigur pentru presedinte ca sa revina aici, inseamna ca este suficient si pentru mine” a fost raspunsul sau.


Spre dupa amiaza, George W. Bush a revenit la Casa Alba si s-a adresat natiunii intr-un discurs menit sa le ofere putina alinare si speranta intr-o zi de cosmar, care a marcat intregul popor.

Cateva drafturi cu discursul sunt trimise iar un email trimis continea mesajul simplu “versuri”, amintindu-i presedintelui sa include referiri biblice si versete din Biblie. Apoi, ultimul mail oferit presei contine felicitarile trimise sefului de cabinet catre consilera lui Bush, care a scris discursul.

7:59 pm “Discursul a fost extraordinar de bun. Si mai impresionant este ca ai reusit sa-l scrii sub o presiune uriasa, in niste imprejurari extraordinare, tinand cont de cosmarul in care ne aflam acum...” i-a scris Stuar Bowen lui Kathrine Hughes.


La scurt timp, ziua pe care Casa Alba nu si-a imaginat-o vreodata avea sa se incheie, insa cosmarul din acea zi avea sa ramana vesnic.
 

Sursa foto: Getty

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO