Atacatorul de la Paris a fost audiat de serviciile secrete franceze în luna aprilie

Ultimul update: Duminica 13 Mai 2018 21:07
Data publicarii: Duminica 13 Mai 2018 07:12
Categorie: Internaţional

Parisul este îndoliat de un nou atac terorist. Un individ înarmat cu un cuţit s-a năpustit, la întâmplare, asupra trecătorilor aflaţi aseară în cartierul Operei.

În tot acest timp striga "Allah e mare!" A înjunghiat 5 oameni şi din nefericire unul, în vârstă de 29 de ani, a murit. Agresorul a fost ucis de poliţişti, care spun că bărbatul era un francez de origine cecenă. Episodul sângeros a fost revendicat de gruparea teroristă ''Stat Islamic''.

Câțiva trecătorii au fost filmaţi în timp ce aleargă disperaţi din calea agresorului, care făcuse deja o victimă. Este vorba despre un bărbat de 29 de ani, care a murit din pricina rănilor.

Româncă stabilită în Paris: ”Eu, de altfel, aseară chiar trebuia să merg la 9:40 în acea zonă, la cinema, la un film.. A fost ciudat, mai ales că, la nu mult timp după, seara, am văzut ce s-a întâmplat.”

Martor: ”L-am văzut pe atacator, fugind pe această stradă, cu sânge pe mâini, ţinând un cuţit.”

Atentat cu bombă, în ziua alegerilor parlamentare, în Irak, cu cel puțin 3 morți

Individul care a ales drept "ţintă" cartierul Operei, din arondismentul 2, o zonă înţesată de baruri şi restaurante şi foarte aglomerată, nu s-a oprit uşor.

Inclusiv cei care au văzut scenele de la distanţă au căutat să se adăpostească. Bărbatul a încercat să intre în diverse localuri însă a fost împiedicat.

Individul a mai rănit doi bărbaţi şi două femei, înainte ca poliţiştii să sosească şi să evacueze zona.

"Poliţiştii au venit cam în 5 minute foarte repede. L-au încercuit, iar el a vrut să îi lovească cu cuţitul”, a spus un al martor.

Româncă din Paris: ”Îmi dau seama că trăiesc într-o lume în care viața mea poate să fie sau să nu mai fie de la un moment la altul și pot să merg în orice loc din țara asta sau din orașul acesta și nu știu ce se va întâmpla. Când vin în România, nu-mi pun absolut deloc această problemă.

Poliţia l-a identificat pe atacator drept un francez de origine cecenă, în vârstă de 21 de ani. Nu avea cazier, însă era pe lista suspecţilor consideraţi periculoşi pentru siguranţa naţională.

El a fost audiat de serviciile secrete franceze în luna aprilie. El era considerat o persoană de risc încă de doi ani.

Filmul atacului

Atacul a avut loc, sâmbătă seară, în jurul orei locale 21.00, în cartierul Operei, din arondisment II, o zonă înţesată de baruri şi restaurante şi foarte aglomerată, mai ales în weekend.

Individul, înarmat cu un cuţit, a început să-i atace la întâmplare pe oamenii aflaţi pe stradă, în timp ce striga “Allah e mare”.

Un prim apel către poliție a fost făcut la ora locală 20:47. Mai puțin de nouă minute mai târziu, agresorul a fost împușcat mortal de oamenii legii.

Martor: "Am aflat că o femeie a fost înjunghiată. M-am dus la ea să văd în ce stare e şi am văzut că oamenii îi acordau îngrijiri. Era conştientă şi avea ochii deschişi, chiar a vorbit puţin, dar nu am înţeles ce a zis. Apoi am auzit focuri de armă."

Cei care au văzut scenele de la distanţă au început să fugă şi au căutat adăpost în localuri.

Martor: "Noi stăteam la coadă. O masă aproape se eliberase pentru noi, când am auzit ţipete şi oamenii au început să fugă. Îi auzeam cum ţipă: "Ascundeţi-vă sub masă, la pământ!".”

Intervenția poliției

Un ofițer a folosit o armă cu electroşocuri pentru a imobiliza atacatorul, iar un al doilea poliţist l-a împuşcat mortal, potrivit unor surse din poliţie, citate de BFMTV.

Francois Molins, procurorul general al Parisului: "Ţinând cont de modul de operare, am sesizat secţia antiteroristă a Parchetului din Paris. Ancheta este desfăşurată ca asasinat şi tentativă de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă."

Bilanțul atacului

În prezent, bilanțul victimelor indică un mort și patru răniți. Două dintre victime se află în stare gravă la spitalul Georges Pompidou din Paris. Ceilalţi doi sunt ușor răniți. Patru alte persoane au avut nevoie de consiliere psihologică, în urma incidentului.

De asemenea, agresorul, un bărbat în vârstă de 20 de ani de origine cecenă, a fost împușcat mortal de oamenii legii.

ISIS a revendicat atacul

La câteva ore după incident, gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul: “Autorul acestui atac cu cuţitul din Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria”, a declarat o "sursă din cadrul serviciilor de securitate pentru Amaq, agenţia de presă a SI.

Președintele Macron condamnă atacul

Ministrul francez de interne i-a lăudat pe poliţiştii care au intervenit, pentru "sângele lor rece". Iar preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări că nu va ceda "niciun centimetru duşmanilor libertăţii". Liderul de la Elysee a mai adăugat că Franța plăteşte "încă o dată preţul sângelui".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Atac cu cuțitul în Paris: un mort și mai mulți răniți. Atacatorul a fost împușcat

Atac cu cuțitul în Paris: un mort și mai mulți răniți. Atacatorul a fost împușcat

incendiu autobuz steaua rosie belgrad

Autobuzul echipei Steaua Roșie Belgrad, cuprins de flăcări în timp ce jucătorii sărbătoreau

Muntenegru anunță măsuri împotriva migranților. Ar putea construi un gard de sârmă ghimpată la graniță

Donație de 7.500 de dolari pentru Jocurile Invictus, în onoarea căsătoriei dintre Harry și Meghan

Ebola, epidemie „de interes național” în Congo. Autoritățile încep vaccinarea populației

Adolescentul care a deschis focul într-un liceu din Texas ar fi strigat “Woo-Hoo” în timpul atacului

Controversa Yanny sau Laurel a ajuns la Casa Albă. Donald Trump: „Eu aud covfefe”

Nunta printului Harry cu Meghan Markle

Invitații de pe peluza castelului Windsor au comandat mii de pizza, în timpul recepției regale

Regimul al-Assad îi ajută pe jihadiştii ISIS să scape. Acordul semnat în secret

20 de lideri religioși au murit, în urma tragediei aviatice din Cuba

Trei oameni ucişi de fulger, în urma unei furtuni care a lovit Sri Lanka

SUA şi China au ajuns la un acord pentru reducerea deficitului comercial american

Donald Trump i-a greșit numele soției sale, într-un mesaj pe Twitter. FOTO