Atac armat în Olanda, cu 3 morţi şi mai mulţi răniţi. Atacatorul turc a fost prins

Dată publicare: 18-03-2019 12:35
Dată actualizare: 19-03-2019 09:58


Un bărbat de origine turcă a deschis focul asupra unui tramvai cu pasageri, în oraşul olandez Utrecht. 3 oameni au murit și mai mulți au fost răniți în incidentul care ar putea fi de natură teroristă, conform poliției. Atacatorul a fost arestat.

 Incident grav în oraşul olandez Utrecht, luni dimineaţă. Un turc de 37 de ani a deschis focul la întâmplare într-un tramvai. Pentru trei dintre victime, rănile au fost fatale. Alţi nouă oameni au fost spitalizaţi. Agresorul, în vârstă de 37 de ani, a reuşit să scape cu o maşină, antrenând pe urmele lui, forţe impresionante, dar a fost filmat. Chipul său, a fost distribuit în toată presa olandeză, iar bărbatul a fost prins seara. Transportul în comun a fost sistat în oraş temporar, iar şcolile au fost închise.

Desfășurarea evenimentelor:

UDPATE 21:00 Poliţia a precizat că un al doilea suspect a fost arestat în legătură cu atacul armat, dar este neclar în ce măsură a fost implicat acesta.

UPDATE 20:00 Nivelul de alertă a fost coborât de la cel maxim - 5 - la 4. 

UPDATE 19:35 Autorul atacului, Gokmen Tanis, a fost prins. Poliţia nu a dat mai multe detalii despre arestarea sa.  Potrivit televiziunii olandeze NOS, preluată de DPA, suspectul are un cazier judiciar încărcat. Conform sursei citate, el a fost condamnat pentru tentativă de omor şi în prezent era judecat pentru viol.

UPDATE 17:15 Primarul din Utrecht, Jan Van Zanen, a anunţat că sunt 3 morţi şi 9 răniţi, dintre care trei sunt în stare gravă.

UPDATE 15:45 Autorităţile olandeze au prezentat prima imagine cu atacatorul. Este vorba despre Gökmen Tanis, un bărbat de 37 de ani originar din Turcia. 

 

UPDATE 14:20. Atac armat în Olanda. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că atacatorul a fugit de la faţa locului cu o maşină.

”Un bărbat a început să tragă sălbatic”, a declarat un martor ocular pentru site-ul olandez de ştiri nu.nl.

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat că Guvernul participa la o şedinţă de criză după atac.

Autoritatea însărcinată cu transportul la Utrecht a anunţat că transportul cu tramvaiul în oraş a fost oprit.

UPDATE 13:30 Atac armat în Olanda. Cel puțin o persoană a murit în atacul armat din Utrecht, anunță AFP, care citează presa locală.

Victima se află pe sol, între cele două vagoane ale tramvaiului, conform unui jurnalist al ANP prezent la locul incidentului. 

Atac armat în Olanda. În urma acestui incident, autorităţile olandeze din provincia Utrecht au decis ridicarea alertei antiteroriste la nivelul maxim. Coordonatorul Naţional Antiterorism a anunţat că s-a decis ridicarea nivelului de alertă în provincie deoarece suspectul este încă în libertate.

Totodată, autorităţile au sporit securitatea în şcoli, moschei şi nodurile de transport.

Mai multe persoane au fost rănite potrivit BBC NEWS.

Un purtător de cuvânt al Poliției a spus că atacatorul a părăsit zona cu o mașină după focurile de armă.

Poliția investighează un ”posibil atac terorist”, relatează sursa citată. Nicio arestare nu a fost făcută deocamdată.

Toată zona de lângă o stație de tramvai a fost închisă de autorități, iar serviciile de urgență au ajuns la fața locului. Zona este survolată de trei elicoptere

Atacul a avut loc la ora locală 10:45.

Poliția a cerut oamenilor să își limiteze cât mai mult deplasările pentru a nu aglomera traficul.

Premierul Mark Rutte a convocat o reuniune de urgență la guvern după incidentul grav.

Municipalitatea din Utrecht a anunțat că a suspendat transportul public.

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO