Asasinul din Arizona, in fata juratilor. Inculpat in 3 capete de acuzare

Jared Loughner

Tentativa de asasinare a unui membru al Congresului si a doi dintre asistentii ei - acestea sunt capetele de acuzare pentru care a fost inculpat Jared Loughner, suspectat de uciderea a sase persoane si ranirea altor 14, in Tucson, Arizona.

Jared Loughner a fost inculpat de un mare juriu federal din Tucson.

"Inculparea pronuntata astazi este doar inceputul actiunii noastre si lucram cu zel pentru a ne asigura ca ancheta noastra este minutioasa si ca se va face dreptate in numele victimelor si familiilor lor", a declarat procurorul Dennis Burke intr-un comunicat remis presei.

In Statele Unite, marile jurii sunt jurii populare care hotarasc asupra judecarii unui suspect. Sedintele lor sunt intotdeauna secrete.

Masacrul din 8 ianuarie

Citește și
Gabrielle Giffords
Gabrielle Giffords poate "respira singura", anunta medicii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sangerosul atac pus la cale de Jared Loughner a inceput sambata, 8 ianuarie, la ora locala 10.00. O ploaie de gloante s-a abatut din senin asupra celor stransi intr-un supemarket din Tucson sa o asculte pe Gabrielle Giffords, membru democrat al Camerei Reprezentantilor din partea statului Arizona.

"Oamenii tipau si alergau. N-am fost niciodata martor la asa ceva si sper ca nimeni sa nu fie nevoit sa treaca prin asta. Erau intinsi la pamant, am vazut o femeie plina de sange. Gabrielle Giffords era si ea intinsa pe jos, din jurul ei au ridicat mai multe cadavre", a declarat Ken Penner, unul dintre martori.

"Am auzit in jur de 15, 20 de focuri de arma. Toata lumea striga ca au omorat-o pe Gabrielle Giffords", a spus la randul sau Jason Pekau.

Un glont a nimerit-o in cap pe democrata Giffords, in varsta de 40 de ani, insa femeia a supravietuit. A fost transportata in stare critica la Centrul Medical Universitar din Tucson, unde a fost supusa unei operatii.

Presedintele Barack Obama s-a adresat natiunii la scurt timp dupa atac: "Printre victime se afla si John Roll, un judecator federal aflat in slujba sistemului juridic al Americii timp de aproape 40 de ani, si o fetita care abia implinise 9 ani. Aceasta tragedie depaseste cu mult granitele statului Arizona. Este o tragedie pentru intreaga tara!"

Guvernatorul Arizonei, Jan Brewer, a declarat si el: "Intreaga Arizona este in stare de soc, profund mahnita de aceasta tragedie ingrozitoare."

Potrivit Daily Mail, Gabrielle Giffords este verisoara actritei Gwyneth Paltrow.

Printre cei 14 oameni decedati se afla si o copila de numai noua ani. Ca o ironie a destinului, fetita se nascuse pe 11 septembrie 2001.

Christina Taylor Greene ajunsese la eveniment insotita de un vecin care credea ca fetitei ii va face placere sa participe la intalnire.

Detaliile ororii din Arizona: o femeie s-a aruncat peste asasin

Ucigasul din Arizona: un obsedat care citea din Marx si Hitler

Autorul masacrului in care a fost ranita grav Gabrielle Giffords, deputat al SUA, se numeste Jared Loughner. Are 22 de ani si probleme mintale. Anchetatorii au aflat ca era obsedat de Giffords, se "culturaliza" citind manifeste celebre si este autorul unor texte in mare parte incoerente.

O fotografie a sa din liceu arata un tanar cu parul lung si des si care zambea.

Pe Twitter, colegii de clasa au descris "spirala negativa in care se afla" chiar inainte de a fi exmatriculat de la facultate anul trecut.

"Cred ca a cazut treptat intr-o criza psihotica. Ceva in el s-a rupt. Nu a fost tot timpul asa", arata mesajele de pe internet.

Tanarul imbratisase idei de stanga si aprecia grupul punk Anti-Flag. Pe langa asta, vorbea de teorii apocaliptice care programau sfarsitul lumii in 2012, pe baza profetiilor maya.

Scria tot felul de texte, pe internet, in care cita din cartile sale preferate: "Manifestul Partidului Comunist", al lui Marx si Engels, si lucrarea "Mein Kampf", scrisa de Hitler. Eseurile sale luau uneori forma unor exercitii de logica, expunand o idee inainte de a propune o concluzie. El vorbea, frecvent si de multe ori in mod confuz, despre crearea unei noi monede.

"Ambitia mea este de a-i informa pe visatorii cu ochii deschisi in legatura cu o noua moneda. In cateva zile, veti sti ca sunt un visator cu ochii deschisi!", scria acesta.

Deputata americana impuscata in cap nu mai are jumatate de craniu

Gabrielle Giffords poate "respira singura", anunta medicii

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
America isi plange mortii. Obama a tinut un discurs in Arizona
America isi plange mortii. Obama a tinut un discurs in Arizona

America isi plange mortii. In Tucson, Arizona, 30.000 de oameni au tinut un moment de reculegere in memoria celor 6 persoane omorate sambata intr-un supermarket.

Gabrielle Giffords poate
Gabrielle Giffords poate "respira singura", anunta medicii

Gabrielle Giffords, membra democrata a Congresului american, grav ranita sambata, intr-un atac armat care a avut loc in Arizona, in sud-vestul Statelor Unite, este "capabila sa respire singura", au anuntat marti medicii ei.

Criminalul din Arizona, de nerecunoscut in fata magistratilor! FOTO
Criminalul din Arizona, de nerecunoscut in fata magistratilor! FOTO

Masacrul din Arizona continua sa-i socheze pe americani. Atacatorul de 22 de ani care a semanat moarte intr-un supermarket din Tucson, a aparut in fata magistratilor, aproape de nerecunoscut.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.