Anunț înainte de lansarea către ISS: echipajul capsulei Soyuz nu are coronavirus

Dată publicare: 08-04-2020 15:44
Dată actualizare: 08-04-2020 16:00
Sursa: C.A.


Anunț înainte de lansarea către ISS: echipajul capsulei Soyuz nu are coronavirus

Cosmonautul Christopher Cassidy a spus miercuri că este absolut sigur că echipajul său nu are coronavirus. Anunțul americanului vine cu o zi înainte de lansarea capsulei spaţiale Soyuz MS-16 spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

 

”Ne simţim fantastic”, a declarat Cassidy într-o conferinţă de presă înainte de plecarea echipajului din care mai fac parte astronauții Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner, prevăzută joi de pe cosmodromul din Baikonur, operat de Rusia în Kazahstan.

Cei trei au stat o lună în carantină.

Ei au răspuns întrebărilor jurnaliştilor din spatele unui geam, iar conferinţa de presă a fost filmată, deoarece jurnaliştii nu au avut voie în complexul de la Baikonur, ca măsură de precauţie.

Echipajul, care va petrece 196 de zile la bordul staţiei orbitale, nu a avut voie să-şi ia personal rămas-bun de la familii.

Zborul spre ISS, care orbitează la circa 400 de kilometri deasupra Pământului, este programat să dureze patru ore şi jumătate.

Odată ajunşi la destinaţie, cei trei se vor alătura astronauţilor americani Andrew Morgan şi Jessica Meir şi cosmonautului rus Oleg Skripochka.

Stația Spațială Internațională, un proiect de 150 de miliarde de dolari

Săptămâna viitoare, la 17 aprilie, Morgan, Meir şi Skripochka sunt programaţi să revină pe Pământ.

ISS are ca misiune realizarea unor experimente ştiinţifice care ar fi imposibil de efectuat pe suprafaţa Pământului.

Lansarea rachetei Soyuz-2.1a, purtătoare a capsulei Soyuz MS-16, este prevăzută pentru joi la 11:05 ora Moscovei (08:05 GMT) de pe rampa 31, care poartă numele lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat în cosmos.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect de peste 150 de miliarde de dolari, la care participă 15 ţări. Este alcătuită din 15 module permanente şi orbitează Terra la cu o viteză de peste 27.000 km/oră.

 

Sursa: C.A., Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO