Ambasada SUA de la Kabul le recomandă cetățenilor americani să nu se deplaseze la aeroport

aeroport Kabul
Getty

Statele Unite si Marea Britanie atrag atentia ca există un risc iminent de atac terorist pe aeroportul din Kabul si isi avertizeaza cetatenii sa NU mearga acolo, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri.

Conform serviciilor de informații, amenințarea vine de la aripa afgană a grupării teroriste Stat Islamic

Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, relatează Reuters.

Alerta, postată pe site-ul amabasadei, nu furnizează motivele pentru care a fost emisă.


„Din cauza amenințărilor de securitate din afara porților aeroportului din Kabul, recomandăm cetățenilor americani să evite deplasările la aeroport”, se arată în alertă.

Români cu certificate false de vaccinare anti-COVID, în stare gravă în Timișoara. S-a deschis o anchetă

 

Ea urmează după avertismentele preşedintelui SUA, Joe Biden, şi ale altor oficiali din administraţia sa, privind o ameninţarea din partea grupării Statul Islamic la adresa operaţiunilor de evacuare, în contextul în care mulţimile se înghesuie la porţile aeroportului, scrie agerpres.ro.

De asemenea, alerta le recomandă cetăţenilor americani „să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulţimi mari”.

Peste 19.000, în 24 de ore și, în total, peste 80.000 de oameni au fost scoși din Afganistan, după ce talibanii au pus stăpânire pe Kabul. Dar speranțele se năruie tot mai mult pentru cei rămași în urmă.

Un bărbat care are rezidență permanentă în Statele Unite, a rămas captiv în Afganistan după ce a venit la înmormântarea tatălui său.

„Sunt mii de oameni în jurul aeroportului. Încearcă să intre pe aeroport, dar acum nu mai e nicio evacuare, nu mai lasă pe nimeni să intre”, a spus acesta.

Acum, spre final, operațiunile de evacuare se desfășoară sub semnul urgenței, după ce serviciile de informații occidentale au avertizat asupra unei amenințări de securitate pentru mulțimea de la aeroport. Primejdia unor eventuale atacuri vine de la gruparea teroristă Stat Islamic, inamicul jurat ai talibanilor.

„Am aflat, de asemenea, o serie de relatări despre afgani rămași în diferite locuri din Kabul, care trimit cu disperare semnale americanilor ce încearcă să-i scoată din țară/Oamenii aceia chiar se tem că nu vor scăpa cu viață dacă nu pot ajunge, în zilele următoare, la aeroport”, a transmis Sam Kiley, jurnalist CNN.

Cei care au urcat într-un „avion al eliberării” rasuflă ușurați, indiferent de condițiile de călătorie.

„Este doar pentru a doua oară în istoria Forțelor aeriene britanice când folosesc curele pentru asigurarea încărcăturilor în avioane cargo, pe post de centuri de siguranță pentru pasageri. Prima oară a fost la evacuările din Sudanul de sud. 130 de oameni sunt în acest avion. Este zborul care îi scoate din Kabul. Sunt condiții îngrozitoare pentru cei care zboară acum către o nouă viață...”, a spus un jurnalist Sky News.

Mahomed este cetățean american. Fuge de talibani cu ceialți cinci membri ai familiei lui.

„Pentru nimeni nu este ușor să plece de acasă, dar sunt atâtea amenințări și provocări...”, a mărutirisit Mahomed.

După ce aterizează pe aeroport la Doha, cei mai multi sunt în siguranță, dar au ajuns, deocamdata, doar într-o tabără de refugiați. America este inca departe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Exodul de pe aeroportul din Kabul, departe de a lua sfârșit. 10.000 de afgani speră să scape definitiv de talibani
Exodul de pe aeroportul din Kabul, departe de a lua sfârșit. 10.000 de afgani speră să scape definitiv de talibani

Peste 82.000 de oameni au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul de când capitala afgană a ajuns sub controlul talibanilor.

Dezvăluirile unui afgan care a fugit în UK:
Dezvăluirile unui afgan care a fugit în UK: "La 13 ani, talibanii au încercat să mă transforme într-un sinucigaș"

Un bărbat care a scăpat de talibani la vârsta de 13 ani, după ce aceștia l-au pregătit să devină sinucigaș, se teme că va fi forțat de guvernul britanic să se întoarcă în Afganistan, informează Mirror.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.