Alegeri prezidențiale în Ucraina. Un actor fără experiență politică a câștigat prima rundă

Ultima actualizare: 01-04-2019 21:14
Alegeri prezidențiale în Ucraina. Un actor făr...
Alegeri prezidențiale în Ucraina. Un actor făr...

Primă runda a alegerilor din Ucraina, desfăşurată duminică, a fost câștigată de actorul de comedie Volodimir Zelenski, potrivit exit-poll-urilor, informează BBC.

Volodimir Zelenski a primit 30,4% din voturile exprimate duminică, 31 martie, în timp ce actualul președinte, Petro Poroșenko, situat pe locul 2, a obținut 17,8%.

Cei doi merg în cel de-al doilea tur al alegerilor, care va avea loc pe data de 21 aprilie.

Fostul premier Iulia Tymoșenko pare că a fost eliminată.

Duminică, ucrainenii au avut de ales dintre nu mai puţin de 39 de candidaţi înscrişi în cursă. Dintre aceştia, s-a detaşat un favorit atipic.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski i-a depăşit în sondaje pe actualul şef de stat, Petro Poroşenko, şi fostul premier, Iulia Timoşenko.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a fost deja ''preşedinte'', în seria de televiziune ''Slujitorul poporului'', unde interpretează un profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din voturi, primii doi clasaţi se vor înfrunta pe 21 aprilie.

Cine este Volodimir Zelenski

Zelenski a fost deja ''preşedinte'',... în seria de televiziune ''Slujitorul poporului'', unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului.

În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit în sondaje. La fiecare sondaj, el îi devansează cu puţin pe adversarii săi într-un context de nemulţumire a ucrainenilor în legătură cu elitele lor, considerate corupte şi ineficiente.

Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi denunţă un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.

Iulia Timoşenko (58 de ani) este o figură neobosită a politicii ucrainene de aproape 20 de ani. Ea s-a ilustrat mai ales în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, care i-a propulsat pentru prima dată pe prooccidentali la putere la Kiev.

Şefă de guvern în 2005, apoi din 2007 până în 2010, Timoşenko a pierdut în cele din urmă alegerile prezidenţiale în acelaşi an, câştigate de Viktor Ianukovici, destituit 4 ani mai târziu după o revoltă populară prooccidentală la Kiev.

Susţinătorii săi îi laudă fermitatea şi experienţa, iar detractorii săi denunţă discursul ei populist şi o acuză că are legături secrete cu Kremlinul.

Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.

Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii.

Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO