Alegeri legislative în Polonia. Populiştii, favoriţi datorită promisiunilor de prosperitate


Ultimul update: Duminica 13 Octombrie 2019 11:48
Data publicarii: Duminica 13 Octombrie 2019 11:45
Categorie: Stiri externe
polonia

Polonezii au început să voteze, duminică, în cadrul alegerilor legislative, care ar urma să fie câştigate de populişti, datorită programului social foarte popular, relatează AFP.

 

Polonezii urmează să aleagă 460 de deputaţi şi 100 de senatori pentru mandate de patru ani, scrie News.ro.

Deschise la ora 07.00, birourile de vot se vor închide la ora 21.00, iar primele rezultate vor fi anunţate imediat, în urma sondajelor la ieşirea de la urne.

Opoziţia a primit un sprijin de ultim moment în persoana Olgăi Tokarczuk, laureata Premiului Nobel pentru literatură. Ea a cerut polonezilor să aleagă între "democraţie şi autotarism" la aceste alegeri pe care le consideră "cele mai importante" de la căderea comunismului în 1989.

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere din 2015, a încercat să mobilizeze masele defavorizate, erijându-se într-un apărător al valorilor familiale în faţa "ideologiei LGBT" şi mai ales promiţând o nouă alocaţie pentru familie, scăderea impozitelor şi creşterea salariului minim..

Opoziţia formată din Coaliţia Civică (KO) se sprijină pe locuitorii din marile oraşe, iritaţi de reformele controversate ale PiS, între care cea a sistemului judiciar.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO