AFP: Mitt Romney a ratat turneul in strainatate, dar nu si alegerile prezidentiale din SUA

Mitt Romney

Mitt Romney nu se intoarce ca un erou din turneul sau international, marcat de declaratii controversate in cadrul etapelor din Londra si Israel, insa acest lucru nu ar urma sa influenteze rezultatul alegerilor prezidentiale americane, comenteaza AFP.

Candidatul american multimilionar conta pe turneul sau in Marea Britanie, Israel si Polonia, toate aliate importante ale Statelor Unite, pentru a isi crea statura unui om de stat si a determina presa sa vorbeasca despre altceva decat averea si declaratiile sale de impozit.

Din nefericire pentru el, vizita la Londra a fost marcata mai ales de reactia indignata a britanicilor fata de criticile pe care le-a formulat fata de organizarea Jocurilor Olimpice (JO). Palestinienii au condamnat declaratiile pe care le-a facut in Israel asupra presupusei lor inapoieri lor economice, iar in Polonia Sindicatul Solidaritatea l-a acuzat de atacarea drepturilor muncitorilor, in momentul in care se intalnea cu liderul istoric Lech Walesa.

Insa in opinia lui Aaron Miller, fost consilier al unor secretari de Stat atat de stanga, cat si de dreapta, aceste obstacole ar trebui sa cantareasca mai putin in cadrul alegerilor prezidentiale de la 6 noiembrie decat semnalele trimise de la Ierusalim electoratului evreiesc si mai ales crestin-evanghelic, in opinia carora apararea Israelului a devenit sacrosanta.

"In privinta electoratului proisraelian, apreciez ca turneul l-a ajutat", noteaza Miller, de la Centrul de reflectie Woodrow Wilson. "Dar daca ar fi fost vorba sa isi demonstreze agerimea in materie de politica externa si capacitatea de a reactiona in mod inteligent, substantial si intelept, cred ca nu a fost la inaltime", continua expertul care l-a notat cu 4 din 10 puncte pe candidatul republican.

Citește și
Obama in ploaie
Obama accelereaza in cursa pentru Casa Alba. Discurs in ploaie si clip de campanie anti-Romney
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In contextul in care alegerile prezidentiale s-ar putea juca pe muchie, strategia pro-Israel a lui Romney ar putea sa incline balanta in anumite state cruciale ca Florida, mobilizand in favoarea sa atat o parte a electoratului evanghelic, cat si a celui evreu, care l-a sustinut puternic pe Barack Obama in 2008. In acest sens, vizita lui Romney in Israel a putut sa compenseze ratarile turneului, este de parere Stephen McInerney, directorul Centrului independent Project on Middle East Democracy.

"Iar apoi, pentru a spune lucrurilor pe nume, nu am vazut niciodata un candidat american avand de suferit pentru ca a facut declaratii care sa ii socheze pe palestinieni", subliniaza McInerney.

La mai putin de 100 de zile de scrutin, tabara democrata s-a delectat cu pasii gresiti ai adversarului sau. Fostul "guvernator Romney a demonstrat, in cadrul acestui turneu, ca nu da dovada de disciplina ceruta unui presedinte al Statelor Unite pentru a gestiona relatii diplomatice delicate", a apreciat marti Robert Gibbs, un consilier al presedintelui Obama.

"Romney dadea o audiere pentru a deveni seful lumii libere, dar este evident ca nu a fost capabil sa reprezinte Statele Unite la nivel international", a subliniat Gibbs, intr-o conferinta telefonica.

Insa nici chiar titlurile groase, extrem de nefavorabile, din presa britanica nu ar urma sa modifice rezultatul campaniei electorale, care ramane dominata de economie si somaj. In pofida faptului ca Mitt Romney este departe de a fi atras multimile pe care le-a entuziasmat Barack Obama in strainatate in cursul campaniei din 2008, "acest turneu nu va schimba alegerile", recunoaste reprezentanta democrata Marcy Kaptur.

Aceasta calatorie "nu ar urma sa ii dauneze", pluseaza Miller, chiar daca tabara lui Romney a parut iritata de acoperirea mediatica pe care si-a atras-o "campionul" sau in timpul turneului, al carui atasat de presa le-a spus jurnalistilor, la Varsovia, "kiss my ass".

"Titlurile cu litere de o schioapa ale presei londoneze dintr-o zi nu sunt atat de importante ca viziunea pe care oamenii de aici o au despre prosperitatea economica", a subliniat Kevin Madden, unul dintre consilierii taberei lui Romney, pentru postul ABC.

Secretarul de presa al lui Mitt Romney a avut un incident cu jurnalistii americani la Varsovia

Secretarul de presa al candidatului republican la alegerile prezidentiale a avut un schimb de replici cu jurnalistii care il presau cu intrebari pe Mitt Romney la finalul unei ceremonii in fata Mormantului soldatului necunoscut din Varsovia, relateaza AFP.

In timp ce jurnalistii presei americane care il insoteau pe Mitt Romney in turneul sau international il presau cu intrebari privind gafele care au marcat vizitele sale la Londra si Ierusalim, Rick Gorka, atasatul sau de presa le-a cerut acestora sa "dea dovada de putin respect" inainte de a le spune "kiss my ass".

"Este un loc sfant pentru polonezi", a adaugat el, conform retranscrierii acestui incident pe site-ul postului CNN, inainte de a isi prezenta scuzele putin mai tarziu.

Acest nou incident se adauga gafelor care au marcat deja turneul candidatului republican.

La Londra, Romney a atras atentia premierului David Cameron si critici puternice din partea presei incepandu-si vizita cu declaratii privind nepregatirea tarii pentru Jocurile Olimpice si punand la indoiala entuziasmul popular din jurul evenimentului.

Iar la Ierusalim, palestinienii au reactionat impotriva declaratiilor considerate "rasiste" ale candidatului republican care a apreciat ca decalajul intre nivelul lor economic si cel al Israelului se explica printr-o diferenta de "cultura". Acesta suscitase deja mania palestinienilor numind Orasul Sfant "capitala Israelului", in timp ce acestia vor sa numeasca Ierusalimul capitala unui viitor stat palestinian.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Barack Obama:
Barack Obama: "Nu am reusit sa schimb Washingtonul, functioneaza la fel de rau ca acum patru ani"

Presedintele american Barack Obama, ales in 2008 in baza unor promisiuni de "schimbare" si "speranta", a recunoscut duminica faptul ca nu a reusit sa impuna un nou mod de a face politica la Washington, dominat de divergente partizane, relateaza AFP.

Obama accelereaza in cursa pentru Casa Alba. Discurs in ploaie si clip de campanie anti-Romney
Obama accelereaza in cursa pentru Casa Alba. Discurs in ploaie si clip de campanie anti-Romney

Echipa de campanie a lui Barack Obama a criticat din nou, sambata, rolul jucat de Mitt Romney in fosta companie de investitii in perioada concedierilor cu un spot televizat care ridiculizeaza talentele de cantaret ale candidatului republican.

Romney, adversarul lui Obama, un
Romney, adversarul lui Obama, un "George Bush pe steroizi", in viziunea vicepresedintelui american

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, l-a criticat dur pe Mitt Romney, candidat la presedintia Statelor Unite, numindu-l "George Bush care consuma steroizi" si a comparat politica sociala a acestuia cu cea din timpul Razboiului Rece.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.