A cincea zi de bombardamente în Siria. 296 de civili au murit. Merkel: ”E un masacru”

bombardament siria
Getty

Avioane ale regimului sirian au lansat joi - a cincea zi consecutiv - bombe şi butoaie cu explozivi asupra fiefului rebel Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, în pofida protestelor internaţionale vizând oprirea băii de sânge, relatează AFP.

De la lansarea, duminică, a unei noi campanii aeriene împotriva enclavei siriene unde sunt asediaţi circa 400.000 de locuitori, 296 de civili, inclusiv 71 de copii şi 42 de femei, au fost ucişi şi alţi circa 1.400 - răniţi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Mai multe spitale au fost scoase din serviciu, iar distrugerile sunt enorme în această regiune, asfixiată din 2013 de un asediu al regimului lui Bashar al-Assad şi pradă a unei crize umanitare acute, cu cazuri de malnutriţie şi foamete, scrie news.ro.

După o noapte în care aproximativ 100 de obuze au fost trase asupra regiunii, noi atacuri au omorât, miercuri, zece civili - între care trei copii - şi au rănit alte 200 de oameni, a precizat SOHR, care se sprijină pe o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război.

Citește și
vladimir putin
Bloomberg: Ce pregăteşte Vladimir Putin? Ar putea lansa noi acţiuni politice şi militare în Europa de Est

Raiduri au ţintit mai multe localităţi. În afară de bombe, avioane au lansat butoaie cu explozivi asupra localităţilor Arbin şi Ain Turma - o armă care omoară orbeşte şi a cărei utilizare este denunţată de ONU şi ONG-uri internaţionale, precizează Observatorul.

În spitale neatinse de atacuri, paturile nu ajung, iar răniţi sunt îngrijiţi pe jos, în timp ce sălile de operaţii lucrează la capacitate maximă.

Cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat joi uciderea civililor în Siria referindu-se la un 'masacru' şi a afirmat că Berlinul va discuta cu Rusia în cadrul eforturilor de a se pune capăt violenţelor, relatează Reuters şi AFP, conform Agerpres.

”Ceea ce vedem în prezent, evenimentele teribile din Siria, un regim care nu luptă împotriva teroriştilor, ci împotriva propriului popor, uciderea copiilor, distrugerea spitalelor, toate acestea reprezintă un masacru care trebuie condamnat”, a declarat Angela Merkel, referindu-se la bombardamentele lansate de regimul sirian în Ghouta Orientală, fief al rebelilor în apropiere de Damasc, soldate, începând de duminică, cu circa 300 de morţi şi peste 1.400 de răniţi.

Cancelarul Merkel a afirmat că Berlinul va discuta cu Moscova despre războiul din Siria.

”Trebuie să facem tot ceea ce este în puterea noastră pentru a pune capăt acestui masacru”, a mai spus ea, vorbind de la tribuna Bundestagului.

Asalt terestru

Într-un spital din oraşul Duma, o infirmieră povesteşte despre primirea, marţi, a unei femei însărcinate în şase luni, scoasă dintre dărâmături. ”A fost rănită grav. Am trecut la o naştere prin cezariană, dar nici copilul şi nici mama nu au putut să fie salvaţi”, a declarat Maram pentru AFP.

La câţiva kilometri, Mohammed, în vârstă de 35 de ani, o ţinea în braţe pe fiica vecinilor, moartă în ruinele unui imobil surpat la Duma. ”Ce crimă a comis această fetiţă?”, repeta el, fără să ştie nimic despre soarta familiei sale.

Aviaţia Rusiei, aliata regimului lui al-Assad, a bombardat marţi Ghouta de Est pentru prima oară în ultimele trei luni.

SOHR nu a precizat dacă aceasta a efectuat raiduri miercuri.

Noua campanie aerienă a început în ziua în care regimul şi-a consolidat poziţiile în jurul acestei regiuni, în vederea unui asalt terestru, care nu a fost lansat, încă.

Puterea preşedintelui Bashar al-Assad caută să recucerească această enclavă, de unde rebeli trag obuze, uneori soldate cu morţi, asupra capitalei. Ghouta de Est este ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor în apropiere de Damasc.

Potrivit cotidianului Al-Watan, apropiat regimului sirian, atacurile ”sunt un preludiu al unei operaţiuni (terestre) de anvergură, care poate începe în orice moment”.

Regimul a reuşit să recucerească mai multe localităţi rebele în împrejurimile Damascului, în virtutea unor aşa-zise acorduri ”de reconciliere”, care se traduc în evacuarea combatanţilor, în schimbul încetării bombardamentelor şi asediilor.

Înainte de Ghouta de Est, mai multe zone rebele - precum oraşul Homs, în 2012, sau Alep, în 2016 - au fost zdrobite în bombardamente şi asedii asfixiante impuse de regim cu scopul de a-i obliga pe insurgenţi să depună armele, iar pe civili să fugă.

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 340.000 de morți

Războiul din Siria, declanşat pe 15 martie 2011, s-a soldat cu peste 340.000 de morţi. După ce s-au înfruntat, mai întâi, rebeli şi regimul, conflictul a devenit tot mai complex, odată cu implicarea unor grupări jihadiste şi puteri străine.

Din cauza intervenţiei militare a Rusiei, regimul al-Assad, care se afla într-o poziţie proastă, a reuşit să recapete controlul asupra a mai bine de jumătate din ţară, multiplicându-şi vctoriile împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Atacurile regimului au fost reluate în pofida protestelor comunităţii internaţionale, care şi-a dovedit din nou neputinţa în Războiul din Siria.

Bombardarea civililor ”trebuie să înceteze imediat”, a îndemnat marţi, coordonatorul ONU al ajutoarelor umanitare în Siria Panos Moumtzis.

Statele Unite au denunţat ”tacticile” regimului constând în ”asediere şi înfometare”, iar şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian a anunţat vizite la Moscova şi Teheran, principalii doi susţinători ai lui al-Assad.

Însă Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) consideră că ”niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor ucişi, mamelor lor, taţilor lor şi celor care le sunt dragi”.

Citește și...
Un refugiat trăiește cu două soții și șase copii în Germania: ”Mulțumesc Mama Merkel”
Un refugiat trăiește cu două soții și șase copii în Germania: ”Mulțumesc Mama Merkel”

Un documentar difuzat de Spiegel TV, despre un refugiat sirian care trăiește în Germania, din ajutor social, împreună cu cele două soții și cei sașe copii, a stârnit controverse.

Bloomberg: Ce pregăteşte Vladimir Putin? Ar putea lansa noi acţiuni politice şi militare în Europa de Est
Bloomberg: Ce pregăteşte Vladimir Putin? Ar putea lansa noi acţiuni politice şi militare în Europa de Est

Expertul Eugene Rumer sustine, intr-un editorial Bloomberg, ca Vladimir Putin, probabil, va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est, după ce a declarat din nou victoria în Siria şi în perspectiva unui nou mandat.

Recomandări
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.