iLikeIT. Hrana viitorului. Ce este HEM ingredientul care dă gust de carne oricărui preparat vegetal
Hrana viitorului se prepară în laborator. Burgerii sau cârnații sută la sută vegetali, dar cu gust de carne, sunt la mare căutare acum și în România.
Ingredientul care face diferența a fost creat într-un laborator din Statele Unite și prezentat în Las Vegas, la cel mai important târg de tehnologie din lume.
S-a întâmplat la ultima ediție a târgului dinaintea pandemiei, atunci când și colegii noștri de la iLIKE IT au fost acolo. Acum, preparatele din carne vegetală sunt incluse și în meniurile restaurantelor de la noi, dar sunt chiar și cu 20% -30% mai scumpe decât cele din carne.
Pe Vlad Dobrescu îl știm de la CTC - Controlul Tehnic de Calitate. Este partenerul de scenă al lui DOC și Deliric. În bucătărie, face echipă cu Maria. Au o afacere dedicată celor care țin la dieta lor și au inclus în meniul zilnic un burger numit plant-based. Sunt printre primii din țară.
Vlad Dobrescu, antreprenor: ”Am avut feedback foarte bun din partea clienților noștri și mulți ne-au sunat să ne pună să ne jurăm că nu este carne în burger-ul nostru, nu le vine să creadă că este atât de gustos și sățios produsul fără să folosim carne”.
Secretul se numește HEM. O moleculă prezentă în sistemele biologice ale plantelor sau animalelor, responsabile cu aportul de oxigen. Pe scurt, dă gustul de carne cu care organismul nostru este obișnuit.
Mihaela Bilic, nutriționist: ”Eu cred că este mai degrabă un fel de pregătire a noastră pentru a înlocui produsele animale cu cele vegetale, tocmai pentru că produsele animale sunt valoroase, sunt limitate ca şi cantitate și noi suntem prea mulți ca să ajungă la toată lumea”.
În ultimii 30 de ani, producția de carne s-a dublat. Consumăm 350 de milioane de tone în fiecare an, la nivel global, și se estimează că până în anul 2050 vom ajunge spre 570 de milioane de tone de carne.
Deloc de neglijat este problema de mediu generată de industrie. Vitele produc, într-un an, mai multe gaze toxice decât mașinile. O turmă de aproximativ 200-300 de capete emite, anual, o cantitate de metan echivalentă cu dioxidul de carbon degajat de o mașina care a consumat mai bine de 20.000 de litri de benzină.
Subiectul este dezbătut pe larg mâine, de la ora 10:00, la emisiunea iLIKE IT.