Cum ajung programatorii la salarii de 1.500 de euro/luna. "Ne pregatim singuri, facultatea nu ajuta"

Ultima actualizare: 31-10-2012 22:45

Tinerii care viseaza la salarii mari inca de la primul loc de munca, ar trebui sa-si verifice cunostintele in domeniul IT. Ca programator, poti lua din start 1.000 -1.500 de euro, dar, din pacate, nu devii specialist in facultate.

Cursurile nu sunt adaptate la aceasta piata aflata mereu in schimbare, cum se intampla la marile universitati din Marea Britanie sau Statele Unite.

Tinerii nostri trebuie sa-si plateasca singuri cursuri costisitoare sau sa fure de pe internet tot ce stiu altii, ca sa-i impresioneze pe angajatori.

Una dintre cele mai descarcate aplicatii pe mobil zilele acestea stie sa cheme taxiul in locul nostru si ne scuteste de melodiile enervate puse din dispecerat, in timp ce asteptam sa ni se gaseasca o masina. E o solutie folosita in multe orase aglomerate ale lumii.

Tot un smart phone ne poate face o lista cu preturile produselor pe care le cumparam de obicei sau ne poate intermedia legatura cu un contabil care sa ne scape de dureri de cap.

Astfel de idei bune exista, dar sunt puse in practica greu pentru ca nu avem destui programatori priceputi.

Dan s-a pregatit singur pentru aceasta meserie.

Dan Ionescu: "Am citit si foarte mult acasa, din tutoriale, dar si de pe iTunes University".

El este absolventul tipic de facultate romaneasca. Desi a terminat cu brio mate-info, a plecat din scoala doar cu o baza teoretica. A investit apoi timp si bani in specializarea ceruta de orice angajator.

Radu Grmatovici, prodecan: "Profesorii sunt putini si nu pot tine pasul cu tot ce sa intampla in industrie. Se invata lucrurile de baza".

Florin Ionescu, programator: "80% din ce stiu am invatat eu".

Asta si apreciaza firmele. Diploma paleste in fata portofoliului de lucrari si intotdeauna un programator care a invatat singur din mers va avea mai mult de castigat. Chiar si ministerul a ajuns sa se bazeze pe spiritul intreprinzator al studentilor, in loc sa puna pe picioare o strategie pentru pregatirea lor in scoala.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei: "Cineva care s-a pregatit pentru elaborarea de soft, cred ca se adapteaza".

Nicio facultate serioasa de informatica din strainate nu-si permite sa ignore noile tendinte din domeniu. In Anglia, de exemplu, iti poti da masterul in jocuri electronice si lumi virtuale. Iar Stanford adauga in fiecare an catedre pentru orice gadget nou. Nu e de mirare ca cele mai mari companii de acest gen sunt in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO