Mașinile noi au revenit în atenția românilor, dovadă că în primele cinci luni din acest an înmatriculările acestor vehicule au crescut cu o treime.

Cele mai multe achiziții au fost făcute de firme. Iar în ceea ce privește tipul de combustibil, benzina a fost favorită. Este și mai ieftină, iar în cazul multor modele nici nu se mai fabrică variante pe motorină.

După mai multe mașini la mâna a doua, acest bărbat și-a cumpărat acum primul autoturism nou, unul hibrid.

Adrian Dîrvariu, client: Am tot avut second-uri, ca tot omul, dar sincer m-am săturat să bag bani, mulți bani și la final este o afacere proastă, pentru că ies în pierdere.”

Peste 47.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în primele cinci luni ale anului, cu 33% mai multe decât în aceeași perioadă din 2021.

Autovehiculele verzi, printre cele mai vândute

Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile: „Oamenii au așteptat momentul trecerii pandemiei ca să își reînnoiască mașinile. Criza de mașini a creat o mare așteptare și de aici și dorința de a cumpăra.”

Cel mai bine s-au vândut automobilele pe benzină. În cazul lor, înmatriculările au urcat cu aproape 40 de procente.

Silviu Ștefan, director reprezentanță auto: „În primul rând pentru că prețul la pompele diesel a crescut și a devenit mai mare decât cel al benzinei, iar motoarele termice, cele pe benzină au devenit mai eficiente în ultimul an și consumul din ce în ce mai mic.”

Vânzările de autoturisme verzi au crescut cu peste 135% în primele cinci luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai multe multe dintre mașinile noi înmatriculate acum au fost cumpărate de firme, aproape două treimi.

Ciprian Pavel, reprezentantul unei companii: „Am făcut achiziție anul acesta de mai multe mașini noi, atât autoutilitare, cât și vehicule normale. Când ies din garanție, le schimbăm, de obicei la patru ani le schimbă indiferent de kilometri.”