Statul promite că taxele vor putea fi plătite prin Internet banking. Când se va petrece "minunea"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Banking
Pro TV

În curând, în contul de internet banking vom avea toate datele despre datoriile la stat, amenzile şi plăţile către taxe şi impozite.

Tot din aplicaţia bancară vom putea să le şi plătim fără nici un comision. Asta promit autorităţile care au anunţat marți ca o primă bancă a înglobat deja în platforma proprie de internet toate aceste date din Ghişeul.ro. Urmează, alte 15 bănci.

Prima unitate bancară ce a integrat deja în aplicaţia proprie bazele de date despre taxe, impozite şi datorii la FISC ale clienţilor săi a anunţat că serviciul va fi disponibil de pe 10 septembrie.

Mădălina Teodorescu, reprezentantă bancă: „Venim cu un comision zero pentru plata acestor taxe şi impozite, nici măcar comisionul de transfond sau de regis nu este perceput clienţilor.

Cum funcţionează: odată ce ai intrat în aplicaţia de internet banking de pe telefon sau calculator, pe lângă opţiunile clasice de plăţi, credite, depozite sau extras de cont va apărea un buton distinct „Ghişeul.ro". Acesta se va deschide tot în aplicaţie, chiar dacă nu aveţi cont pe Ghişeul.ro. Vi se cere acordul ca şi banca să vă vadă datele şi, minune, apar înşirate datoriile la taxe şi impozite locale, la ANAF sau eventuale amenzi, pe care le şi puteţi plăti tot de aici din internet banking.

Oficialii susţin că alte 15 bănci lucrează acum la aspectele tehnice ca să înglobeze în aplicaţiile lor de internet banking datele din Ghişeul.ro.

George Anghel, director Asociaţia de Plăţi Electronice: „Implementarea, ştiţi bine, depinde de la partener la partener, poate fi vorba de câteva săptămâni sau poate fi vorba de câteva luni, însă ce ne dorim să facem cât mai repede această integrare."

Ministrul comunicaţiilor susţine că datele oamenilor vor fi în siguranţă.

Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor: „E pentru prima dată când vom interconecta baze de date din zonă publică cu baze de date din zona privată."

Cine vrea să plătească prin Ghişeul.ro sau prin aplicaţiile băncilor scapă de drumurile la instituţii, de interacţiunea cu funcţionarii şi de stresul programului de lucru, pentru că site-ul este deschis non-stop.

Liviu Stoica, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală: „Există un istoric al accesărilor şi acest istoric îl ajută pe utilizator să nu-şi mai păstreze chitanţele."

În Ghişeul.ro, site-ul pe care apar încă din 2016 toate datele despre datorii la primarii şi la ANAF, sunt 351 de localităţi înrolate. Acestea au 7 milioane de contribuabili. Doar 5% sunt conturi active, adică 351.000 de persoane. În schimb internet bankingul a cucerit peste 4 milioane de clienţi ai băncilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO